Foto: Shutterstock
15. maijā "Straupes Zirgu pastā" pulcēsies Latvijas labākie vīndari, lai atklātu sesto "Latvijas augļu un ogu vīna skati 2022". Šogad skate būs īpaša, jo pašmāju ražojumi tiks "pāroti" ar īpašu uzkodu daudzveidīgajām garšas niansēm.

Šajā pasākumā būs iespēja tikties ar Latvijas pieredzējušākajiem vīndariem, kuri apvienojušies Latvijas Vīnkopju un Vīndaru biedrības projektā "Latvijas vīna tūre", un degustēt vairāk nekā 100 augļu, vīnogu un citu ogu vīnu un sidru šķirnes. Skatē piedalīsies 12 vīna darītavas un vīndari.

"Organizējot šo ikgadējo pasākumu, Latvijas Vīnkopju un vīndaru biedrība vēlas popularizēt kvalitatīva augļu un ogu vīna gatavošanu, salīdzināt tirgū piedāvāto augļu un ogu vīnu kvalitāti, informēt patērētāju par piedāvājumā esošiem vīniem, kā arī izvērtēt vietējā vīnmateriāla potenciālu augstvērtīga produkta iegūšanai," stāsta Latvijas Vīnkopju un Vīndaru biedrības vadītājs Ričards Ivanovs.

Skatē notiks kāds vēl nebijis pasākums – Latvijas vīnu un ēdienu saderības vērtēšana. "Sapārošanas" jeb "precināšanas" ekspertu vidū būs vieni no Latvijas labākajiem vīnziņiem – Jānis Kaļķis un Agnese Gintere. Īpašo uzkodu, kas pagatavotas no vietējo zemnieku produktiem, autors būs "Slow Food" pavāru alianses biedrs, "Re'Chef" virtuves īpašnieks, šefpavārs Ingmārs Ladigs.

Kāpēc šī saderības meklēšana ir tik svarīga? Kā uzskata Latvijā vadošais vīnzinis Kaļķis, nepareizi izvēlēts vīns pie ēdiena var maltīti padarīt nebaudāmu un otrādi – arī ēdiens var izbojāt vīna garšu. "Vīnziņa galvenais pienākums, "precinot" ēdienu ar vīnu, ir piemeklēt labāko vīnu, kurš papildinās konkrēto ēdienu un radīs izcilas garšas baudījumu. Ja vīns ir piemeklēts pareizi, tad, vīna un ēdiena garšām caurvijoties, tie radīs papildus garšas nianses un padarīs jūsu maltīti neaizmirstamu!" Šāds tad arī būs ekspertu galvenais uzdevums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!