Foto: Ŗeņģēdāju festivāls
Jau piektais Salacgrīvas Reņģēdāju festivāls šogad notiks 21. maijā ar devīzi "Atgriešanās". Pēc diviem klusuma gadiem festivāls atgriezīsies ar visām gaidītajām un jau iecienītajām izdarībām un gardumiem.

21.maijā desmitos no rīta Salacas labajā krastā piestās kuivižnieka Jāņa Krūmiņa vadītā laiva, pilna ar reņģēm – tā būs zīme, ka festivāls sācies.

Skanot pūtēju orķestra "Enkurs" mundrajām skaņām, festivāla idejas autors un saturiskā satvara veidotājs Dzintris Kolāts un pasākuma vadītājs Lauris Dzelzītis, dos startu Pavāru mačiem, jo ir taču jāizmēģina receptes no jaunās "Reņģēdāju pavārgrāmatas", kas nu jau kļuvusi par neatņemamu viedo saimnieču rokasgrāmatu. Tas ir kā šahā, kur savu prasmi, visus apspēlējot, atkal rādīs pasaules slavu ieguvusī Dana Reizniece - Ozola, piespēlējot šefpavāram Mārim Jansonam, folkloras kopai "Cielava" un "Cielavas spēlmaņiem".

Foto: Ŗeņģēdāju festivāls
Reņģēdāju festivāla tēvs Dzintris Kolāts.


Lembužu alus brūvētāji būs noraudzējuši gana stipru Reņģēdāju alu, līdz trijos pēcpusdienā ar lomu krastā brauks kuivižnieka Andra Skujas laiva. Līdz tam vēl jāpaspēj uzrāpties umurkumurā, vilkt virvi un cilāt svaru bumbas. Kā pēcpusdienas deserts paredzēts dziesminieka Ērika Loka priekšnesums un mundrās Rēzeknes kapelas "Rikši" deju koncerts. Protams, mazajiem būs tradicionālais "Rakaru murdiņš", sievām pa gardumam, bet vīriem pa ugunīgai dzirkstij plašajā mājražotāju tirdziņā.

Gaidāmā festivāla svaigākās vēstis var lūkot Reņģēdāju festivāla "Facebook" lapā, kur skatāmi arī krāšņi skati no iepriekšējo festivālu notikumiem.

Notikumu atbalsta un finansē Limbažu novada pašvaldība kā arī vietējie uzņēmēji. Mājražotāji un dažādu labumu gatavotāji aicināti pieteikties tirdziņam.

Foto: Ŗeņģēdāju festivāls
Vai zinājāt, ka agrāk reņges lika ne tikai uz pannas, bet arī kartupeļu dobēs? Tas bija labākais ražas veicinātājs, tā apgalvo Reņēdāju festivāla uzticamie avoti, un vēsturisks foto to apliecina.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!