Foto: Shutterstock

93 gadu vecumā mūžībā aizgājis slavenā itāļu deserta tiramisu "tēvs" Ado Kampeols (Ado Campeol). Ado Itālijas ziemeļos piederēja restorāns "Le Beccherie", kurā tika izgudrots šis deserts, atsaucoties uz Itālijas medijiem, ziņo britu raidsabiedrība BBC.

Saldais ēdiens, kura sastāvā ir maskarpone un "savoiardi" jeb dāmu pirkstiņi, kas piesūcināti ar kafiju, viņu restorānā ēdienkartē parādījās 1972. gadā. Tiesa, kā uzsver BBC, ģimene šo saldo ēdienu nekad nebija patentējusi. Kā norāda BBC, tiramisu izcelsme allaž nonāk strīdu krustpunktā. Viens no pieņēmumiem ir tāds, ka tiramisu tika pasniegts kā afrodiziaks bordelī, kas atradās Itālijas ziemeļu pilsētā Treviso, tātad autors ir cits. Tomēr, kā uzsver medijs, visā pasaulē izmanto tieši Ado radīto tiramisu recepti.

Restorāns "Le Beccherie" Ado ģimene atvēra 1939. gadā. Atsaucoties uz restorāna "Le Beccherie" šefpavāra Roberto Linguanotto skaidroto, tiramisu radies kļūmes dēļ – vaniļas saldējuma gatavošanas laikā. Viņš bļodā bija ielicis maskarpone krēmsieru, pievienojis cukuru un piesitis divas olas. Masu viņš samaisīja, pagaršoja un secināja, ka garša ir ļoti patīkama. Par to viņš paziņoja Ado sievai Albai. Alba ar Ado desertu pilnveidoja un pievienojot tam dāmu pirkstiņus, kas piesūcināti ar kafiju. Kā punktiņš uz "i" bija kakao pievienošana un arī vārda došana desertam – tiramisu.

Jau vēstīts, ka tiramisu burtiskā tulkojumā nozīmē "pacel mani", bet metaforiski – "dari mani laimīgu", turklāt šis deserts tiek dēvēts arī par eņģeļu ēdienu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!