Foto: F64

Jau izsenis krūzīte silta piena pirms naktsmiera uzskatīta par vislabāko miega līdzekli. Govs piena siltums un treknums, kā arī spēja sauso padarīt mitru un auglīgu ir īpašības, kas šo produktu novieto ājurvēdas centrā, uzsver diētas ārste, ājurvēdas uztura speciāliste ājurvēdas un jogas veselības centrā Triguna Guna Selecka.

Dietologi ēdienu vērtē ka formulu – cik tajā minerālvielu, vitamīnu, kāda uzturvērtība. Taču cilvēks ir nevis formula, bet gan dzīva, mūžam mainīga būtne ar emocijām, enerģiju. Tāpēc ājurvēdā ēdiens, arī piens, ir dzīvības enerģijas un informācijas nesējs, tas veido cilvēku par to, kas viņš ir. Salīdzinot, piemēram, svaigpienu un pienu, kas iegūts no piena pulvera, jāatzīst: abu šķidrumu krāsa, garšša, konsistence ir vienāda, taču enerģētika atšķiras.

Labākais – svaigi slaukts

Ājurvēdas ieskatā vislabākais ir svaigs, nupat slaukts piens, ko devusi gotiņa, kas barojusies zaļās ganībās un elpojusi dzirdu lauku gaisu. Pēc dietologu domām, šāds piens ir par treknu, jo var veicināt aptaukoššanos, savukārt, ja to uzlūko kā kalcija avotu, labāk lietot attaukotu pienu.

Ājurvedā tieši treknums ir vērtība: tauki pabaro smadzenes, vairo zināšanas, veicina viedumu, izpratni par sevi un pasauli. Šo īpašību dēļ piens ir ļoti vajadzīgs un veselīgs uzturs sievietēm, jo treknums veicina mīlestību.

Ja atsakās no taukiem, kā tas bieži vien notiek, ievērojot kādu diētu, sievietē saceļas vāta, kaltējot un padarot līdzīgu tuksnesim – sausu, neieeļļotu, nervozu. Šādā tuksnesī mīlestība nevar uzplaukt, grūtāk arī ieņemt un radīt bērnus. Tāpēc karsta piena krūzīte vakarā sievietēm, jo īpaši vātām, ir otrajā vietā aiz sargeņģeļa.

Svarīga ir piena kvalitāte. Ja tas nav īpaši labs, cietīs locītavas, mocīs alerģijas. Vērtīguma skalā aiz svaigi slauktā ir svaigpiens (ar ļoti īsu derīguma termiņu), pasterizēts piens (uzkarsēts līdz 60–70 grādu temperatūrai, atvēsināts un glabājams trīs četras dienas), piens iepakojumā, homogenizēts piens, kondensētais piens un piena pulveris. Organismā piens vairo Zemes un ūdens elementus – gļotas, taukus, smagnējumu.

Tas ir vērtīgi gan slaidajām vātām, gan ugunīgajām pitām (piens tās atvēsina); šīm došām piederīgajiem piens atļauts ikdienas uzturā. Ja gļotainība nav vēlama, alternatīva govs pienam ir sojas, mandeļu, auzu vai rīsa piens.

Vislabāk – bez piedevām

Ājurvēdā kvalitatīvs piens ir pozitīvs, satvisks ēdiens (un nevis dzēriens). Tas ir kā klasiskā mūzika, kas ievibrē ķermeni pozitīvā tonalitātē, nes mīlestību un prieku.

Piena pulveris toties atstāj tādu iespaidu kā smagais metāls – tas ir tamasisks (negatīvs) produkts.

Alerģiju pret pienu ājurvēdā nepazīst. Ir tikai nepareizas piena kombinācijas ar citiem ēdieniem un nepareiza piena izvēle. Šajā ziņā ideja dot skolasbērniem pienu nav īpaši laba, jo auksts piens nav ieteicams.

Vēl svarīgāka ir piena atbilstīga savietošana ar citiem ēdieniem, un to, kas sader, nav daudz. Piens ir unikāls, un papildināšana nav īpaši nepieciešama.

Pieļaujamās kombinācijas

  • Piens ar garšvielām – safrānu, ingveru, kanēli, muskatriekstu, kardamonu, kurkumu; ar katru atsevišķi vai pa šķipsniņai no katra. Garšvielas palīdz organismam pārstrādāt pienu un uzsūkt vajadzīgās uzturvielas.
  • Piens ar riekstiem. Var vienkārši iemest pienā, var sajaukt sablendētas mandeles ar pienu. Tas ir ļoti bagātīgs dzēriens, var aizstāt brokastis.
  • Piens ar žāvētiem augļiem – rozīnēm, datelēm, vīģēm, aprikozēm. Sievietēm, it īpaši vātām un pitām, ieteicamas saldas un siltas brokastis, šim nolūkam labi der piens ar garšvielām, riekstiem un kaltētiem augļiem.
  • Piens ar kviešiem – mannu, plēkšņu kviešiem, speltes miltiem. Katru dienu nē, bet reizēm pienu drīkst pieliet arī pie citu graudaugu putrām.
  • Piens ar gī sviestu un niedru cukuru.

Neatzītās kombinācijas

  • Piens ar medumedus karsē, piens atvēsina. Ājurvēda nerekomendē vienlaikus lietot divus spēcīgus produktus ar pretēju iedarbību.
  • Piens ar olām – kultenī, kūkās, pankūkās. Alternatīva olai – ūdenī iejaukta ēdamkarote linsēklu miltu (šis aizvietotājs nederēs biskvītiem un cepumiem, kur vajag daudz olu!).
  • Piens ar sāli.
  • Piens ar ķiploku. Tas ir lielisks afrodīzijs, der arī pret saaukstēšanos, taču kopumā vai kombinācijā ar citiem ēdieniem ķiploks lietojams reti.
  • Piens un gaļa vai zivis – smags pārkāpums, gremošanas uguni mulsinošs apvienojums! Maltās gaļas mērce, baltās mērces pie gaļas vai zivs, piena glāze pie pusdienām – savienojumi, kas veicina veselības problēmas.
  • Piens un augļi vai dārzeņi. Šo domu grūti pieņemt zemeņu un melleņu laikā, kā arī tiem, kam garšo piena kokteiļi vai piena zupas ar dārzeņiem.

Der zināt!

Ājurvēdas sviests gī – visaugstvērtīgākais piena produkts. Siers turpretī nav vēlams – tas aizlipina.

Jo treknāks piens, jo vērtīgāks. Attaukots piens ir zaudējis maigo piena struktūru, visu piena dvēseli.

Ja mēle balta, aplikta, pienu dzert nevajadzētu!

Karsts piens palīdz sausa, kairinoša klepus gadījumā, bet neder, ja klepus ir produktīvs, izdalās krēpas, kā arī ja ir stipras iesnas un daudz izdalījumu.

Mandeļu pienu var pagatavot pats: nomizo mandeles, samaļ, pievieno nedaudz medus vai kļavu sīrupa un izkāš. Iegūtais šķidrums aizstāj govs pienu, bet mandeļu krikumiņus var izmantot skrubēšanai.

Saskaņā ar ājurvēdu piens nāk par labu smadzenēm, acīm un sirdij.

Piens ierindojams starp saldajiem un atdzesējošajiem produktiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!