Aklā degustācija: 'Tasty' pārbauda sešas populāras cūkgaļas šašlika marinādes
Foto: DELFI

Jau kur tie gadi, kopš Jāņos sieram, speķa pīrāgiem un mazsālītiem gurķīšiem jāparaujas maliņā, kad galdā tiek celts svētku karalis – šašliks. Katram kārtīgam letiņam pūrā ir marināde īpaši sulīgiem cūkgaļas gabaliņiem – vieni cildina majonēzes brīnumainās īpašības, citi peldina gaļu sojas mērcē, un gana daudz ir arī klasiskā etiķotā šašlika cienītāju. Lai viestu skaidrību, Jāņu gaidās sarīkojām aklo degustāciju, testējot sešas populāras cūkgaļas šašlika marinādes.

Šašliku degustācijai paredzētā cūkas kakla karbonāde tikai nopirkta vienā gabalā. Gaļa tika sagriezta gabaliņos, sadalīta sešās daļās un 14-16 stundas pirms degustācijas iemarinēta. Marināžu pamatam izvēlējāmies sešus produktus, kuri gan tautā, gan dažādās receptēs ir plaši izslavēti ar savām gaļas šķiedras mīkstinošajām īpašībām.

Aklā degustācija: 'Tasty' pārbauda sešas populāras cūkgaļas šašlika marinādes
Foto: DELFI

Katram šašlika paraugam tika piešķirts savu kārtas numurs, lai dalībnieki nevarētu identificēt paraugus:

Ar 1. numuru startēja ananasu marināde;
Ar 2. numuru – klasiska etiķa un sīpolu marināde;
Ar 3. numuru – kefīra marināde;
Ar 4. numuru – sojas mērces un medus sinepju marināde;
Ar 5. numuru – granātābolu sulas marināde;
Ar 6. numuru – majonēzes un ķiploku marināde.

Pirms cepšanas pieredzes bagāts grilēšanas speciālists katru paraugu uzvēra uz atsevišķa iesma un tad gaļas gabaliņus apbrūnināja uz iepriekš sagatavotām alkšņa malkas oglēm, līdz visi ieguva vienmērīgi zeltainu “iedegumu”.

Aklā degustācija: 'Tasty' pārbauda sešas populāras cūkgaļas šašlika marinādes
Foto: DELFI
Aklā degustācija: 'Tasty' pārbauda sešas populāras cūkgaļas šašlika marinādes
Foto: DELFI

Pirms degustācijas šašlika paraugi tika izlikti uz atsevišķiem šķīvjiem, un degustācija varēja sākties!

Aklā degustācija: 'Tasty' pārbauda sešas populāras cūkgaļas šašlika marinādes
Foto: DELFI

“Aklajā” degustācijā piedalījās 10 dalībnieki, ja gribam būt pavisam precīzi, tad – dalībnieces, “Delfi” žurnālu satura redaktores, vērtējot katra parauga izskatu, garšu, mīkstumu un sulīgumu piecu punktu ietvaros (kur 5 ir augstākais punktu skaits, bet 1 – zemākais). Gabaliņus katra degustācijas dalībniece vērtēja jauktā secībā, lai nodrošinātu maksimāli vienādus nosacījumus un nerastos situācija, ka visiem respondentiem pēdējais gabaliņš vairs nešķiet tik gards tikai tādēļ, ka vēders jau ir pilns.

Šašlika paraugiem piešķirto punktu kopvērtējuma tabula ir šāda:

Aklā degustācija: 'Tasty' pārbauda sešas populāras cūkgaļas šašlika marinādes
Foto: DELFI

Lasot tālāk, uzzināsi degustācijas rezultātu analīzi, degustētāju komentārus un paraugu receptes.

Source

Tasty

Tags

Jāņi Svētku galds Tradicionālā latviešu virtuve Šašliks un citi grila ēdieni
Pamanījāt kļūdu?
Iezīmējiet tekstu un nospiediet Ctrl + Enter!

Stingri aizliegts DELFI publicētos materiālus izmantot citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai jebkur citur, kā arī jebkādā veidā izplatīt, tulkot, kopēt, reproducēt vai kā citādi rīkoties ar DELFI publicētajiem materiāliem bez rakstiskas DELFI atļaujas saņemšanas, bet, ja atļauja ir saņemta, DELFI ir jānorāda kā publicētā materiāla avots.

Comment Form