Foto: DELFI
Jau kur tie gadi, kopš Jāņos sieram, speķa pīrāgiem un mazsālītiem gurķīšiem jāparaujas maliņā, kad galdā tiek celts svētku karalis – šašliks. Katram kārtīgam letiņam pūrā ir marināde īpaši sulīgiem cūkgaļas gabaliņiem – vieni cildina majonēzes brīnumainās īpašības, citi peldina gaļu sojas mērcē, un gana daudz ir arī klasiskā etiķotā šašlika cienītāju. Lai viestu skaidrību, Jāņu gaidās sarīkojām aklo degustāciju, testējot sešas populāras cūkgaļas šašlika marinādes.

Šašliku degustācijai paredzētā cūkas kakla karbonāde tikai nopirkta vienā gabalā. Gaļa tika sagriezta gabaliņos, sadalīta sešās daļās un 14-16 stundas pirms degustācijas iemarinēta. Marināžu pamatam izvēlējāmies sešus produktus, kuri gan tautā, gan dažādās receptēs ir plaši izslavēti ar savām gaļas šķiedras mīkstinošajām īpašībām.

Foto: DELFI

Katram šašlika paraugam tika piešķirts savu kārtas numurs, lai dalībnieki nevarētu identificēt paraugus:

Ar 1. numuru startēja ananasu marināde;
Ar 2. numuru – klasiska etiķa un sīpolu marināde;
Ar 3. numuru – kefīra marināde;
Ar 4. numuru – sojas mērces un medus sinepju marināde;
Ar 5. numuru – granātābolu sulas marināde;
Ar 6. numuru – majonēzes un ķiploku marināde.

Pirms cepšanas pieredzes bagāts grilēšanas speciālists katru paraugu uzvēra uz atsevišķa iesma un tad gaļas gabaliņus apbrūnināja uz iepriekš sagatavotām alkšņa malkas oglēm, līdz visi ieguva vienmērīgi zeltainu “iedegumu”.

Foto: DELFI
Foto: DELFI

Pirms degustācijas šašlika paraugi tika izlikti uz atsevišķiem šķīvjiem, un degustācija varēja sākties!

Foto: DELFI

“Aklajā” degustācijā piedalījās 10 dalībnieki, ja gribam būt pavisam precīzi, tad – dalībnieces, “Delfi” žurnālu satura redaktores, vērtējot katra parauga izskatu, garšu, mīkstumu un sulīgumu piecu punktu ietvaros (kur 5 ir augstākais punktu skaits, bet 1 – zemākais). Gabaliņus katra degustācijas dalībniece vērtēja jauktā secībā, lai nodrošinātu maksimāli vienādus nosacījumus un nerastos situācija, ka visiem respondentiem pēdējais gabaliņš vairs nešķiet tik gards tikai tādēļ, ka vēders jau ir pilns.

Šašlika paraugiem piešķirto punktu kopvērtējuma tabula ir šāda:

Foto: DELFI

Lasot tālāk, uzzināsi degustācijas rezultātu analīzi, degustētāju komentārus un paraugu receptes.

6. vieta – kefīra marināde

Foto: DELFI

Kopvērtējumā kefīrā marinētais šašlika paraugs ieguva vien 137 punktus no maksimālajiem 200, atpaliekot no līderparauga par apaļiem 40 punktiem.

Lai pagatavotu šašliku kefīra marinādē, kilogramam gaļas tika pievienoti:

  • 2 ripās sagriezti sīpoli;
  • 1 TK hmeli-suneli garšvielas;
  • 300 ml kefīra;
  • Sāls un cukurs pēc garšas.

Kaut šašlikam pēc skata un arī pēc garšas nebija ne vainas, un dažu respondentu vērtējuma tabulās tas pat ierindojās līderpozīcijās, tomēr kopvērtējumā kefīrā marinētā gaļa bija salīdzinoši sausa, bez izteiktas garšu buķetes, un arī ne tik sulīga, par ko liecināja gan skaitļi, gan degustētāju komentāri:

“Garša nebija īsti izteiksmīga.”
“Neitrāla garša – “tīra” gaļa.”
“Galīgi nav sulīgs.”

5. vieta – granātābolu sulas marināde

Foto: DELFI

No maksimālajiem 200 punktiem šis paraugs tika novērtēts ar 145 punktiem, kopvērtējumā ierindojoties vien 5. vietā.

Lai pagatavotu šašliku granātābolu sulas marinādē, kilogramam gaļas tika pievienotas šādas sastāvdaļas:

  • 200 ml dabīgas, nesaldinātas granātābolu sulas;
  • 1 TK timiāna;
  • Sāls pēc garšas.

Tieši šis paraugs daudziem degustētājiem sagādāja pamatīgu vilšanos, jo pirms degustācijas dāmas apjūsmoja gaļas gabaliņu skaisti rozīgo, īsteni dekoratīvo toni, izsakot cerības, ka arī garša būs tikpat izcila. Cerības šķita visnotaļ pamatotas, jo dabīga granātābolu sula ir populārs gaļas mīkstinātājs Kaukāza tautu virtuvē. Diemžēl rezultāts nebija tik spīdošs, kā cerēts: kaut gaļas gabaliņu izskats arī pēc izcepšanas bija glīts un kārdinošs, tomēr no cerētā sulīguma nebija ne vēsts, ko apliecina gan rezultātu tabula, gan degustētāju komentāri:

“Pietrūkst sulīguma.”
“Pārāk salds un sauss.”
“Mīksts, bet diezgan sauss.”
“Tik smuks, ka var likt instagramā.”
“Tik sauss, ka man uznāca žagas.”
“Timiāns ir štelle! Ja būtu kaut nedaudz sulīgāks, šis būtu mans favorīts.”

4. vieta – ananasu marināde

Foto: DELFI

Kopvērtējumā šis paraugs ieguva 152 punktus no maksimālajiem 200, tomēr interesanti, ka ananasos marinētais šašliks attaisnoja šī eksotiskā augļa izslavētās gaļas šķiedras mīkstinošās īpašības, konkrētajā kategorijā dalot pirmo vietu ar degustācijas uzvarētāju.

Lai pagatavotu šašliku ananasu marinādē, kilogramam gaļas tika pievienotas šādas sastāvdaļas:

  • 2 šķēles svaiga, sablendēta ananasa mīkstuma;
  • 1 sasmalcināts sīpols;
  • Sāls pēc garšas;
  • Buntīte kapātas kinzas.

Kaut mīkstuma ziņā šis paraugs ierindojās starp favorītiem, tomēr par vizuālo izskatu saņēma vismazāk punktu. Ananasa enzīmu iedarbības rezultātā šašlika apvalciņš bija iemantojis nesaprotamu struktūru, kļūstot netīkami ķepīgs. Tieši šis faktors liedza paraugam ieņemt trešo vietu kopvērtējumā.

Lūk, degustētāju viedokļi:

“Ļoti patīkama garša – maiga un viegli pikanta.”
“Ērti nokožams. Ļoti mīksts.”
“Šķiet, ka cepoties marināde nez kādā veidā apķepusi šašlikam, bet gaļa ļoti sulīga.”
“Izcili mīksts!”
“Garša laba, bet kaut kāda nesaprotami ķepīga tekstūra.”

3. vieta – klasiska etiķa un sīpolu marināde

Foto: DELFI

No maksimālajiem 200 punktiem šis paraugs tika novērtēts ar 154 punktiem, kopvērtējumā ierindojoties vien trešajā vietā. Ņemot vērā etiķoto šašlika marināžu popularitāti, šāds rezultāts bija visai negaidīts.

Lai pagatavotu šašliku klasiskā sīpolu un etiķa marinādē, kilogramam gaļas tika pievienotas šādas sastāvdaļas:

  • 100 ml etiķa;
  • 3 ripās sagriezti sīpoli;
  • Buntīte kapātu diļļu;
  • Sāls un cukurs pēc garšas.

Salīdzinājumā ar pārējiem paraugiem, etiķī un sīpolos marinētais šašliks īpaši neizcēlās: tas bija labi izcepts, vidēji sulīgs un vidēji mīksts. Kādam paraugs šķita pārāk sīksts, citam – pārlieku skābs, bet bija arī tādi, kas bija stāvā sajūsmā, tieši šo atzīstot par savu favorītu. Kopumā var secināt, ka, iespējams, etiķoto marināžu efekts ir nedaudz pārvērtēts, tomēr arī neko sliktu par to nevar teikt – galu galā, bērnības garša taču!

Lūk, degustētāju viedokļi:

“Viegli pikants, iekšpusē patīkami maigs.”
“Sulīgs, tomēr nedaudz sīksts, bet varbūt man tikai tāds gabaliņš patrāpījās.”
“Man par skābu.”
“Izskatās tāds varen kārdinošs. Un garšo arī tā, kā izskatās. Riktīga ņamma!”

2. vieta – sojas mērces un medus sinepju marināde

Foto: DELFI

Kopvērtējumā šis paraugs ieguva 173 punktus no maksimālajiem 200, par 19 punktiem pārspējot trešās vietas ieguvēju, vien 4 punktus atpaliekot no līdera un ierindojoties godpilnajā otrajā vietā. Interesanti, ka pirms rezultātu apkopošanas, mutiski pārrunājot degustācijas norisi, šķita, ka tieši šis šašlika paraugs būs vairākuma favorīts.

Lai pagatavotu šašliku sojas mērces un medus sinepju marinādē, kilogramam gaļas tika pievienotas šādas sastāvdaļas:

  • 100 ml sojas mērces;
  • 2 ĒK medus sinepju;
  • Pāris zariņi sīki sakapātas kinzas.

Rezultāti liecina, ka degustētāji vienlīdz atzinīgi novērtēja gan sojas mērcē marinētā šašlika sulīgumu, mīkstumu, gan garšas īpašības. Īpaši cildinoši vārdi tika veltīti gaļas izskatam – tieši šie apetītlīgi brūnie gabaliņi, kas grilēšanas procesā iemantoja spīdīgu glazējumu, tika atzīti par viskārdinošākajiem, iegūstot 47 punktus no 50.

Lūk, degustētāju komentāri:

“Izteikti zeltaini. Ideāla garša – viegli saldena, bet ne pārāk uzbāzīga.”
“Mīksta gaļa. Ļoti sulīga un patīkama.”
“Izskatās kā glazēti kartupelīši. Garšos ķīniešu virtuves cienītājiem.”
“Ja patīk sojas mērce, šī ir ideāla kombinācija.”
“Ļoti patīkama saldskābas garšas saspēle.”

1. vieta – majonēzes un ķiploku marināde

Foto: DELFI

No maksimālajiem 200 punktiem šis paraugs tika novērtēts ar 177 punktiem, kopvērtējumā plūcot uzvarētāja laurus, tomēr vien par četriem punktiem pārspējot 2. vietas ieguvēju – sojas mērcē un medus sinepēs marinēto gaļu.

Lai pagatavotu majonēzē marinētu šašliku, kas "Tasty" degustācijā tika atzīts par vissulīgāko un gardāko, kilogramam gaļas jāpievieno:

  • 1/2 paciņu “Provansas” majonēzes;
  • 4 caur spiedi izspiestas ķiploka daiviņas;
  • buntīti sakapātu diļļu;
  • ripās sagrieztu citronu;
  • Sāli pēc garšas.

Kā liecina rezultātu tabula, majonēzes pozitīvā iedarbība uz gaļas šķiedrām ir pat ļoti pamatota, jo teju vienlīdz atzinīgi tika novērtēts gan majonēzē marinētā šašlika kārdinošais izskats, gan mīkstums, sulīgums un garša – tieši šie gaļas gabaliņi tika atzīti par visgardākajiem, kategorijā “garša” iegūstot 45 punktus no 50. Degustētāju komentāri liecina, ka liela daļa nopelnu pienākas arī latviešu tik ļoti iecienītajām dillītēm:

“Sulīgs bez gala, kaut manai gaumei drusku par sāļu.”
“Tik mīksts un sulīgs, ka garšo pēc vistas šašlika.”
“Ļoti svaiga, feina garša – pēc riktīgiem dārza zaļumiem.”
“Dilles spēj atkausēt jebkura latvieša sirdi!”

Kāda ir tava iecienītākākā šašlika marināde? Padalies ar recepti komentāros vai atsūti uz e-pasta adresi receptes@delfi.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!