Foto: Shutterstock
Par superproduktiem jeb īpaši augstvērtīgiem pārtikas produktiem, kas bagāti vērtīgām uzturvielām, uztura speciālisti un dietologi runā jau gadiem. Ja agrāk mode lika meklēt pavisam svešus un nezināmus produktus, piemēram, godži ogas, čia sēklas un citus, tad šobrīd aktuālie pētījumi apliecinājuši, ka jāpievēršas jau zināmām un vērtīgām lietām. Kas aktuāls 2023. gadā?

Kas produktiem piešķir superprodukta īpašības? Tie bieži vien ir bagāti ar antioksidantiem, taukskābes ar iekaisumu mazinošām īpašībām, šķiedrvielām u.c. cilvēka veselībai būtiskām komponentēm. Dzīvesstila vietnē "Martha Stewart" uztura speciālisti un dietologi nosauc šobrīd aktuālos superproduktus un kas tajos vērtīgs atklāts nesenākos pētījumos.

Avokado

Foto: Shutterstock

Lai gan avokado jau kādu laiku ir ļoti pieprasīts auglis, tas savu vietu īpaši uzturam ieteicamo produktu vidū noteikti vēl nezaudēs kādu laiku. "Avokado popularitāti var saistīt ar cilvēku izglītotību par veselīgajiem taukiem. Avokado ir unikāli ar to, ka tajos ir ne tikai daudz nepiesātināto tauku, bet arī šķiedrvielas un pat nedaudz olbaltumvielu," norāda dietoloģe Megana Ostlere. Tādēļ avokado nodrošina sāta sajūtu, bet krēmīgais auglis piedevām satur arī kāliju, B, C, E un K vitamīnus.

Šeit atradīsi visdažādākās receptes, kurās gardi pielietot avokado.

Ogas

Foto: Shutterstock

Katram latvietim, protams, skaidrs, ka ogas ir vērtīgas un vitamīniem bagātas – īpaši, ja tikko noplūktas savā dārzā. Un šobrīd, kad cilvēki novērtē plaši pieejamas un tradicionālas lietas, svaigo ogu popularitāte arvien augs, prognozē dietoloģe Alisone Brigama. Zemenes, avenes, mellenes, kazenes, tāpat arī eksotiskās godži un akai ogas – visas iespējamās, ko vien drīkst droši apēst. Ogās ir daudz antioksidantu un vērtīgo tauku, kam ir pretiekaisuma īpašības, norāda Brigama. Tāpat nevajadzētu piemirst, ka ogas ir lielisks šķiedrvielu avots, kas sekmē gremošanas sistēmas normālu darbību un stiprina sirds veselību.

Krustziežu dārzeņi

Foto: Shutterstock

Tiem, kas sen piemirsuši skolas laika bioloģiju, salikums "krustziežu dārzeņi" var likt saraukt uzacis, bet – tikai mirklīti! Tie ir tie paši mums labi zināmie lapu kāposti jeb keils, galviņkāposti, brokoļi, ziedkāposti. Tāpat pie krustziežu dzimtas dārzeņiem pieder arī daikoni jeb baltie redīsi, pakčojs, Ķīnas kāposts un citi. Kā "Martha Stewart" norāda dietoloģe Sindija Čo, aizvien vairāk dzirdēsim par dažādiem kāpostiem, brokoļiem un citiem krustziežu dārzeņiem, jo plaši pētīta to pretvēža iedarbība uzturā.

Pistācijas

Foto: Pixabay.com

Dietoloģe Valērija Agjemana savukārt prognozē, ka šogad gaidāms īstens pistāciju uzvaras gājiens superproduktu klāstā, pateicoties 2022. gadā veiktam pētījumam, kurā apskatīta pistāciju ietekme uz veselību un uzturvielu vērtība. Pistācijās ir vērtīgās olbaltumvielas, kas īpaši var noderēt tiem, kas ikdienā uzturā nelieto gaļu. Tāpat tajās ir folijskābe un B6 vitamīns, norāda Agjemana.

Pākšaugi

Foto: Shutterstock

Pākšāugi superproduktu vidū arvien vairāk nostiprina savas pozīcijas. Pupiņas, lēcas, zirņi ne tikai ir uzturvielām bagāti, bet arī videi draudzīgs produkts, jo atstāj ievērojami mazāku zaļo jeb karbona pēdu. Kā novērojusi Agjemana, ļaudis pēdējā laikā domā ne vien par to, kas ir veselīgs pašu uzturā, bet arī to, kā saudzēt dabu. Kas pākšaugos labs? Proteīns, folijskābe, šķiedrvielas, nepiesātinātie tauki un dzelzs, kā secinājuši Hārvarda Universitātes Sabiedrības veselības speciālisti.

Jūras zāles

Foto: Shutterstock

Visbiežāk mēs jūras zāles redzam nori lapu formā, kas aptītas suši rolliem. Dietoloģe Sindija Čo prognozē, ka šie jūras "dārzeņi" kļūs arvien populārāki. Jūras zālēm ir ne tikai unikāli sāļa un umami garša, bet arī daudz kā vērtīga – šķiedrvielas, proteīns, antioksidanti un jods, kas ir īpaši nozīmīgs normālai vairogdziedzera darbībai. Čo iesaka jūras zālēs notiesāt ne tikai, baudot suši, bet arī sasmalcināt un pārbērt, piemēram, vārītiem rīsiem, zupām un citiem ēdieniem.

Sēklas

Foto: Shutterstock

Uztura speciāliste Džoāna Folija skaidro, ka arvien izplatītākās riekstu alerģijas sekmējušas citu tendenci – dažādu sēkliņu popularitāti, jo tās ir līdzīga uzturvērtības profila. Tāpēc superproduktu kategorijā joprojām iekļaujamas čia sēklas, linsēklas, ķirbju sēkliņas un citas. Sēklas satur nepiesātinātos taukus, augu valsts proteīnu un šķiedrvielas. Turklāt tās ir ļoti viegli iekļaut ikdienas uzturā. Atliek pārbērt kādu ēdamkaroti salātiem, mazliet pievienot brokastu putrai, avokado maizītei un lieta darīta.

Sorgo

Foto: Shutterstock

Sorgo ("sorghum") ir graudzāļu dzimtas graudaugs, kas var tikt izmantots uzturā kā jebkurš cits graudaugs. Tas ir samērā lēts, pēc izskata apaļās bumbiņas atgādina pērļu kuskusu vai putraimus. Sorgo sastāvā ir ne tikai daudz šķiedrvielu, bet tas nesatur glutēnu, līdz ar to piemērots cilvēkiem, kuri dažādu veselības iemeslu dēļ nedrīkst uzturā lietot glutēna produktus. Sorgo ēd novārītus kā piedevu jebkuram ēdienam šķīvī (gaļai vai salātiem), kad nepieciešams ceturtdaļu trauka aizpildīt ar graudaugiem, pievieno salātiem, iebiezina zupas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!