Foto: Shutterstock
Kurš gan nezina mazos, gardos, kraukšķīgos cepumiņus zvēriņu formās? Tās ir bērnības atmiņas daudzās paaudzēs, bet tikai retais zina, ka šie cepumi drīz varēs svinēt 110 gadu jubileju, bet Amerikā tiem piešķirta sava svinamdiena – 18. aprīlis.

Pilnīgi iespējams, ka pirmais cepums, ko tu bērnībā dabūji, bija dzīvnieciņa formā, izņemts no cepumu pakas ar nosaukumu "Cirks". Šie cepumi ir tik pašsaprotami, brīvi pieejami, ka, tos ēdot, mēs nedomājam par to rašanās stāstu. Taču tas ir izstāstīšanas vērts.

Mazie krekeri – biskvītcepumi piedzima Lielbritānijā 19. gadsimta izskaņā un tika nosaukti vienkārši par cepumiem "Zvēri", jo to formas bija dažādu savannas un cirka zvēru atveidi. Kā bija, kā ne, bet zvēriņi aizceļoja pāri okeānam uz Ameriku, kur tie guva nedalītu mazu un lielu amerikāņu mīlestību. Ilgi nebija jāgaida, kad arī paši amerikāņi sāka tos cept. 1902. gadā "National Biscuit Company" (tagad "Nabisco") sāka ražot biskvītcepumus zvēru formās.

Foto: Shutterstock

Viņi gan cepumiem piešķīra Bārnuma vārdu ("Barnum's Animals"), par godu pasaulslavenajam P.T. Barnuma cirkam, kurš ar savām izrādēm priecēja un pārsteidza skatītājus visā pasaulē līdz pat 2017. gadam, kad pēc 146 uzstāšanās gadiem tika slēgts.

Foto: Shutterstock

Populāra kļuva arī cepumu kārba, saukta par Bārnuma muciņu – metāla cilindrs ar vāciņu un auklu, kas tapa Ziemassvētku laikā, lai to varētu iekārt eglē, bet pēc milzu pieprasījuma tika ražots arī cauru gadu. Kas gan var būt labāks par kārbu ar cepumiem? Protams, kārba ar rokturi, lai cepumus ērti paņemt līdzi kā uz darbu, tā uz rotaļlaukumu.

Bārnuma biskvītu formās dominēja tieši cirka dzīvnieki. Kopš 1902. gada cepumos atveidoti 53 dažādi dzīvnieki. Iesākumā tie bija cirka zvēri­: lauva, pērtiķis, zilonis un citi, bet uz 100 gadu jubileju 2002. gadā cepumiem pievienojās austrālietis – koala. Mīlīgais lācītis ar vairāku balsu pārsvaru uzvarēja pingvīnu, valzirgu un kobru. Šie četri zvēri pretendēja uz pārvēršanos par cepumu.

Biskvītcepumu uzvaras gājiens bija sācies un turpinājās visā pasaulē. Gandrīz katra valsts ražo dzīvnieku formas cepumus un visbiežāk to nosaukums ir "Cirks", arī Latvijā. Briti gan joprojām ir uzticīgi nosaukumam "Zvēri" un visbiežāk šiem cepumiem vienu pusi noglazē ar šokolādi.

To, cik ļoti šie cepumi īpaši amerikāņiem, liecina fakts, ka "Netflix" tiem pat veltīja veselu animācijas filmu, kas iznāca 2017. gadā ar nosaukumu "Animal Crackers".


Kurš ir tavs visgardākais cepumzvērs? Atzīmē 18. aprīli ar sauju biskvītu cepumu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!