Foto: PantherMedia/Scanpix

Maize ir viens no latviešu iecienītākajiem produktiem, ko patērējam, iespējams, pat vairākas reizes dienā. Pastāv vairāki veidi, kā maizīti padarīt čaganu, patīkamu pēc struktūras un garšas. Žurnāla "Ievas Māja" eksperti skaidro dažādu maizes raudzēšanas veidu atšķirības.

Tā kā katrs ieraugs ir unikāls, arī iegūtais galaprodukts var būt atšķirīgs. Tieši šī iemesla dēļ maiznieki parasti sargā savu ieraugu kā "firmas noslēpumu" un tajā dalīties nav ar mieru. Raudzējot mīklu ar dabisko ieraugu, tajā veidojas gan raugs, gan pienskābes baktērijas, kas īpaši būtiskas ir rudzu maizes cepējiem. Turklāt šis rūgšanas process norit lēnāk.

Savukārt pievienojot presēto vai sauso maizes raugu, kas arī ir dabisks produkts, rūgšana noris ievērojami ātrāk. Savulaik laukos mākās maizi cepa tikai ar dabisko ieraugu, bet mūsdienās, kad galvenais ir ātrums un ērtības, ceptuvēs papildus ieraugam izmanto arī presēto raugu. Tieši garais raudzēšanas process ir arī viens no iemesliem, kādēļ maize ar dabisko ieraugu veikalos ir dārgāka.

Veselīga dzīvesveida piekritējiem vērts zināt, ka zinātniski joprojām nav pierādīts, ka raugs vai produkti, kuru ražošanā tas izmantots, būtu kaitīgi veselībai. Tomēr jāatzīmē, ka ar ieraugu gatavotai maizītei ir zemāks glikēmiskais indekss un tā ir vieglāk sagremojama, jo tā spēj pakāpeniski atjaunot labvēlīgās pienskābes baktērijas zarnu traktā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!