Foto: Publicitātes foto
28. jūlijā no pulksten 12 līdz 16 Amatas novada Āraišu vējdzirnavās smaržos maize, rosīsies cepējas baltos priekšautos un tiks gaidīti viesi – rudzu maizes cienītāji. Jau 16. reizi dzirnavu kalnā tiks svinēta Maizes diena, godinot cepējus un senās tradīcijas turpinātājus. Dzirnavu priekšā tiks klāts degustācijas galds ar cepēju sarūpētiem kukulīšiem, tiks iegriezti dzirnavu spārni un, kā ik gadu, tiks sumināti seno saimnieku un saimnieču vārdu īpašnieki – Jēkabi un Annas, informē Maizes dienas organizatore Vineta Cipe.

Maizes dienā viesi varēs izstaigāt visus Vējdzirnavu stāvus, aplūkot restaurēto iekārtu. "Vējdzirnavas celtas Drabešu muižas vajadzībām apmēram 19. gadsimta vidū. Rekonstrukcijas laikā ēkas sienā atrasts akmens ar uzrakstu ANNO 1852. Būve ir holandiešu tipa vējdzirnavas, kādas Latvijas teritorijā zināmas kopš 14. gadsimta. Te mala miltus rupjmaizei un lopbarībai, gatavoja putraimus," skaidro Vineta Cipe.

Lielus un mazus Maizes dienā aicinās ceļojumā pa Kukulīša taku, iepazīstinot ar maizes cepšanas un citām gudrībām. Maizes dienā būs gan Annas pankūku, gan Jēkaba rudzu maizes cepšanas meistarklase, degustācija, mazo mīļmaizīšu gatavošana un cienāšanās. Skatītājus iepriecinās "Veselības laboratorija" ar spirdzinošiem dzērieniem. Neizpaliks arī Kukuļtirdziņš ar maizes cepēju, siera sējēju, bitenieku, zāļu tēju vācēju un amatnieku darinājumiem.

Ja plāno brīvdienas pavadīt Āraišu apkārtnē, tad šajā rakstā vari aplūkot skaistākās ainavas un apskates objektus, kurus vērts apskatīt klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!