Arhīva foto: Tortes, kūciņas un citi konditoru meistarstiķi
Foto: Latvijas Nacionālais arhīvs, Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīvs

Frāze "Jo kūkas ir jāēd!" pēdējo gadu laikā appludinājusi ne vien sociālos tīklus, bet kļuvusi par teju vai moto ikvienam mājas konditoram, kas savā virtuvē gatavo visdažādākos saldos šedevrus. Tomēr tortes un kūkas nav vis pēdējo gadu modes kliedziens – ar izcili gardām kūkām lepojās arī padomju restorāni un kūkotavas. Ieskatu vēsturē piedāvā Latvijas Nacionālā arhīva Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīvs, iepazīstinot ar Latvijas konditoriem un viņu darba augļiem dažādos laikos.

Vārds torte cēlies no itāļu torta, agrāk no latīņu: tōrta, kas nozīmē 'apaļa maize'. Torte ir samērā liels konditorejas izstrādājums, kas ir gatavots no izceptas mīklas kārtām ar pildījumu (piemēram, krēmu, augļu biezeņiem) un parasti tortes virsma ir rotāta. Klātesošas gandrīz jebkuros vērā ņemamos svētkos, tortes priecē gan bērnus, gan pieaugušos.

Eiropā zināmākās ir vācu Švarcvaldes ķiršu kūka, krietni bagātināta ar ķiršu degvīnu un Lincas torte no smilšu mīklas ar jāņogu ievārījuma pildījumu, austriešu Zahera torte – šokolādes biskvīts ar aprikožu ievārījumu un šokolādes glazūru, kā arī ungāru Doboša torte ar daudzām kārtām, šokolādes-sviesta krēma pildījumu un karameles glazūru.

Source

Tasty

Tags

Padomju laiki Tortes un kūkas
Pamanījāt kļūdu?
Iezīmējiet tekstu un nospiediet Ctrl + Enter!

Stingri aizliegts DELFI publicētos materiālus izmantot citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai jebkur citur, kā arī jebkādā veidā izplatīt, tulkot, kopēt, reproducēt vai kā citādi rīkoties ar DELFI publicētajiem materiāliem bez rakstiskas DELFI atļaujas saņemšanas, bet, ja atļauja ir saņemta, DELFI ir jānorāda kā publicētā materiāla avots.

Comment Form