Foto: Shutterstock
Ik dienu pasaulē tiek izgatavots tūkstošiem dažādu šķirņu sieru - cietie, puscietie, mīkstie sieri, ar pelējumu un bez tā... Sieri atšķiras gan pēc struktūras un konsistences, gan pēc tā, no kāda piena tie gatavoti - Lapzemē top aļņa piena siers, Austrālijā - bifeļa piena siers, Butānas karalistē - jaka piena siers.

Turpinot stāstīt par veselīgo Vidusjūras diētu, delikatešu veikala Gastronome eksperti piedāvā izzinošu "ceļojumu" garšu pasaulē, iepazīstinot ar 10 klasiskiem sieriem, kurus zina visā pasaulē un kurus ir vērts baudīt atkal un atkal, jo, kā zināms, siers ir viena no galvenajām Vidusjūras diētas sastāvdaļām, kuru ieteicams ēst katru dienu, protams, nepārspīlējot ar daudzumiem!

Sieru var saukt par īstu brīnumu - no viena un tā paša piena var pagatavot ļoti daudz un dažādus sierus, kuriem atšķirsies struktūra, garša un aromāts. Gastronome veikalos tiek piedāvāti 200 dažādi siera veidi, kas lieliski noderēs gan ikdienas maltītēm, gan svinību reizēm.

Visu nedēļu, no 19. līdz 26.maijam, veikalā Gastronome, Brīvības ielā 31 un Krasta ielā 68a, šiem produktiem īpašas cenas un bezmaksas degustācijas!

 Informācija pa darbalaikiem mūsu Facebook kontā.

Cietie sieri - Parmezāns, Mančego un Pekorīno

Foto: Shutterstock

Cietos sierus pazīst visā pasaulē, īsti siera cienītāji novērtē simtiem dažādas cieto sieru šķirnes. Slavenākie no tiem nāk no Itālijas - Parmigiano Reggiano, Grana Padano, Pecorino Gran Cao, tomēr arī citās valstīs top izcili cietie sieri.

Parmigiano Reggiano jeb Parmezāns ir pazīstamākais un populārākais cietais siers pasaulē. To mēdz dēvēt par astoņu gadsimtu sieru, jo, kā vēsta leģendas, šo sieru 1200.gadā radīja itāļu mūki un recepte jau 800 gadus ir nemainīga, siera darītāji to nodod no paaudzes paaudzē.

Lai pagatavotu Parmezānu, tiek izmantots vakara un rīta slaukuma piens, kuru iegūst no govīm, kas ēd tikai pļavas zāli un lucernu. Siera nobriešanas laiks ir no 12 līdz 36 mēnešiem, turklāt, jo vecāks un nobriedušāks siers, jo izteiksmīgāks tā aromāts, kurā jūtamas izteiksmīgas lazdu riekstu notis.

Parmezānu pasniedz gan vienu pašu, gan kā piedevu pastai, picai, zupām un salātiem. Siers brīnišķīgi sader ar dažādiem vīniem, šampanieti un augļiem.

Pekorīno ir aitas piena siers ar ļoti senu vēsturi. Tas ir viens no senākajiem sicīliešu cietajiem sieriem, vēstures liecībās tas minēts jau ap 4.gs. p.m.ē. Kopš tā laika Pekorīno siera tradīcijas nav daudz mainījušās, tas joprojām tiek gatavots ar rokām.

Pekorīno ir aitas piena siers, kuram raksturīga sāļa, asa garšaugu garša ar saldenu pēcgaršu. Sieram ir ļoti sena vēsture, tiek uzskatīts, ka tas ir viens no senākajiem Itālijas sieriem, jo vēstures liecībās tas minēts jau ap ceturto gadsimtu pirms mūsu ēras.

Siers nobriest pusgada līdz gada laikā, Ziloņkaula krāsas sieram ir blīva struktūra, kas nobriestot iegūst nedaudz graudainu konsistenci.

Pekorīno siera veidi atšķiras no to izturēšanas ilguma, "Gastronome" piedāvā pilnībā, t.i., 4-18 mēnešus izturētus Pekorīno sierus. "Gastronome" šefpavārs iesaka nobaudīt Pecorino di Sardegna un Pecorino Romano. Pekorīno vislabāk sader ar svaigi ceptu maizi un Chianti vīnu, tāpat to pasniedz ar spageti, risoto un dažādām zupām.

Vēl viens siers, ko vēlētos izcelt cieto sieru saimē, ir Mančego jeb Manchego, kas nāk no Spānijas. Savu nosaukumu siers ieguvis, godinot plato La Mančas reģionā, kas atrodas uz dienvidiem no Madrides. Mančego gatavo no īpaši izvēlētas aitu šķirnes piena - aitas aug dabiskos apstākļos, savvaļas augu pārpilnās ganībās.

Mančego ir augstākā labuma siers, kuru bauda un novērtē īsti gardēži - cilvēki, kuri meklē un prot baudīt pašu labāko šai pasaulē. Atliek nogaršot vien nelielu šī siera gabaliņu, lai saprastu, ka tas ir labākais, kas jebkad nonācis uz jūsu šķīvja. Siera garša atkarīga no siera vecuma, tai jābūt piesātinātai - ar Brazīlijas riekstu un grauzdēta cukura aromātu, bet siera smarža atgādina jēra cepeti.

Mančego konsistence ir cieta, bet tajā pašā laikā arī krēmīga. Sieru pasniedz kā uzkodu - ar svaigu maizi un salātiem, bet to var ēst arī vienu pašu, vai pievienojot mērcēm. "Gastronome" delikatešu eksperti iesaka baudīt Mančego sieru kopā ar jaunajiem sarkanvīniem, kuriem ir piesātināta garšas buķete, kā arī ar jaunajiem baltvīniem.

Mīkstie sieri - Mocarella, Rikota, Maskarpone

Foto: Shutterstock

Mocarella, Maskarpone, Rikota, Feta.... Šajos maigajos sieros slēpjas īstā Vidusjūras garša!

Klasiskais mocarellas siers tiek gatavots no melno bifeļu piena, turklāt, tā kā dienā bifelis dod no 18 līdz 20 litriem piena (kas, salīdzinot ar govīm, kuras dienā dod 45 litrus piena), tā vērtība ir neizmērojama. No bifeļu piena gatavotajai mocarellai piemīt maiga un nedaudz salda garša. Siers satur ārkārtīgi daudz vitamīnus un minerālvielas, tas ir barojošs, taču ar ļoti zemu tauku saturu. Īstā Mocarellas siera ražošanas tradīcija Itālijā tiek ļoti sargāta, to ļauts gatavot tikai septiņos reģionos.

Izplatītāks, ne tik ekskluzīvs, bet tomēr ļoti vērtīgs, ir govs piena Mocarellas siers, kuram arī piemīt tipiskā šī siera garša ar saldenu akcentu. Tā kā šī siera tauku saturs ir viens no zemākajiem, to iesaka cilvēkiem, kuri rūpējas par savu veselību ievēro diētu.

Mocarella ir dabisks, "dzīvs" produkts, kuram netiek pievienoti konservanti. Pie pircējiem siers nonāk, glabāts tajā pašā ūdenī, kurā tas ticis gatavots, tādējādi paildzinot glabāšanas laiku. Mocarellu ieteicams glabāt tās šķidrumā līdz lietošanai, tā ir jāglabā ledusskapī temperatūrā, kas ir zemāka par +12oC. Lai uzlabotu siera garšu, piecas minūtes pirms lietošanas to ieteicams ielikt siltā ūdenī, aptuveni +35oC, pirms tam to pusstundu turot istabas temperatūrā. Taču pats svarīgākais ieteikums - jo ātrāk siers tiek apēsts, jo labāk, tāpēc, ka šis maigais produkts necieš ilgu glabāšanu!

Mocarellu izmanto dažādu ēdienu pagatavošanai, bez šī siera nepasniedz gandrīz nevienu īstu picu. Siers tiek plaši izmantots dažādās uzkodās un salātos, kā arī pamatēdienos, tas lieliski sader ar dažādiem dzērieniem.

Gastronome veikalos pieejami gan bifeļa, gan govs piena Mocarellas sieri, tāpat arī Mocarellas siers no bifeļu piena ar trifelēm. Šefpavārs iesaka nobaudīt itāļu kompānijas Brimi ražoto Mocarellas sieru, kas gatavots no pasterizēta govs piena, izmantojot recināšanu. Tas apstrādāts atbilstoši autentiskām receptēm, ar pienskābes fermentiem, nodrošinot intensīvu garšu. Šī siera ražošanai tiek izmantots piens no fermām dienvidu Tiroles kalnos, kur govis tiek barotas ar dabisku pārtiku. Siers ir ļoti kvalitatīvs, tam piemīt maiga krējuma un piena garša.

Rikota ir viegli sālīts svaigais siers, kas tiek gatavots no govs vai aitas piena un pēc konsistences atgādina blīvi sapresētu biezpienu. Burtiski tulkojot, "rikotta" nozīmē "vēlreiz vārīts", kas norāda uz siera pagatavošanas veidu - to gatavo no seruma, kas atlicis pēc cieto sieru gatavošanas. Tipiska itāliešu rikota ir saldena, maiga un krēmīga, bet tajā pašā laikā arī vienmērīgi drupena. Lai gan visiecienītākā ir svaigā rikota bez piedevām (arī sāls), tiek gatavoti dažādi rikotas sieri - sālīti, kūpināti, žāvēti un cepti.

Rikotas dzimtene ir Romas apkaime. Lai gan to ražo teju visā valstī, joprojām par labāko tiek uzskatīts tieši šajā reģionā gatavotais siers.

Gastronome šefpavārs iesaka nobaudīt Tre Stelle ražoto bifeļu piena Mocarellu, Mocarellu ar trifelēm un Rikottu. Uzņēmumā pienu iegūst paši savā fermā, kas sertificēta atbilstoši visām nepieciešamajām prasībām, turklāt piena slaukšanu stingi kontrolē īpašnieks, lai būtu pārliecināts par tā augsto kvalitāti. Senās prasmes un modernās tehnoloģijas ir pamats viņu efektīgajai produktu sistēmai, līdz ar to var garantēt, ka, baudot šos sierus, sajutīsieties kā Itālijā.

Vēl viens siers, kuru vēlamies izcelt mīksto sieru saimē, ir itāliešu Maskarpone. Svaigais, nenogatavinātais baltais siers tiek gatavots no bieza saldā krējuma, kas tapis no govs vai bifeļa piena.

Maskarpone sieram piemīt maiga, krēmīga sviesta konsistence, nedaudz salda garša ar izteiktu piena aromātu un skābenu pēcgaršu.

Sieru izmanto dažādos desertos ar ogām (piemēram, zemenēm), cukuru, šokolādi, liķieri. Sajaucot ar tomātiem, sinepēm un anšoviem, var iegūt izcilu mērci pastai.

Gastronome šefpavārs iesaka izmēģināt izcilo maskarpone sieru, kas tapis itāliešu uzņēmumā Brimi. Siers tiek gatavots pēc vēsturiskām un autentiskām receptēm, rūpīgi sekojot līdzi visam procesam un nodrošinot nevainojamu garšas baudījumu.

Nedaudz atšķirīgs, bet tikpat leģendārs ir cits mīkstais siers, kurš ir ļoti raksturīgs Vidusjūras virtuvei. Šis siers ir gandrīz tikpat sens, kā cilvēce. "Odisejā" to apdziedājis Homērs, un kopš sendienām tas tradicionāli bijis aitu ganu ēdiens. Runa, protams, ir par grieķu virtuves lepnumu - Fetas sieru, kurš tiek gatavots no svaiga, pasterizēta aitas un kazas piena, nogatavinot svaigā sālījumā.

2002.gadā Fetas sieram piešķirts Eiropas Savienības aizsargājamas izcelsmes produkta statuss un tagad par fetas sieru drīkst saukt tikai tādu, kurš gatavots Maķedonijā, Trāķijā, Ēpeirā, Tesālijā, Centrālajā Grieķijā, Peloponnēsā vai Mitilēnē. Sieram jābūt gatavotam no aitas vai kazas piena, kuras ganījušās brīvās ganībās. Fetas siers ir tumīgs un īpaši aromātisks, ar timiāna, majorāna un ciedru niansēm.

Gastronome šefpavārs iesaka nobaudīt Fetas sieru no Grieķijas uzņēmuma Vermion, kuram ir vairāk nekā 80 gadus ilga pieredze siera ražošanā. Vermion jau vairākās paaudzēs pieturas pie tradicionālās siera ražošanas receptes, tas padara tieši šo Fetas sieru tik unikālu.

Mīkstie sieri ar pelējumu - Gorgonzola un kamambērs

Foto: Shutterstock

Sieri ar pelējumu ir vieni no senākajiem un vērtīgākajiem sieriem. Maigi, pārklāti ar samtainu garoziņu vai pelējuma caurausti, tie ļauj baudīt izcilu garšu. Maigajiem sieriem ar pelējuma kārtiņu nereti piemīt augļu vai sēņu aromāts, bet sieri ar zilo pelējumu bieži vien tiek saukti par visgardāko delikatesi - maiga konsistence ar košu un izteiksmīgi piesātinātu garšu, intriģējošs aromāts un pikanta garša...

Mīksto pelējuma sieru garšas nianses vislabāk sajust, ja siers ir istabas temperatūrā, tādēļ pirms pasniegšanas tos no ledusskapja vēlams izņemt laicīgi - vismaz sešas stundas agrāk.

Kamambērs ir maigs franču siers, kas gatavots no govs piena. Savu nosaukumu tas ieguvis, pateicoties normandiešu ciemam Camembert. Siers gatavinās vismaz trīs nedēļas, īsto briedumu sasniedzot 30-35 dienās. Maigajam sieram piemīt unikāla garša un neatkārtojams, ne ar ko citu nesajaucams aromāts.

Kamambērs ir labs galda siers, kuru pieņemts pasniegt dažādās siera platēs un izlasēs. Tāpat to var cept mīklā un pasniegt kā desertu ar meža ogu mērci.

Gorgonzola ir viens no pazīstamākajiem Itālijas delikatešu sieriem. Šis "zilais siers" tiek gatavots no govs piena un savu nosaukumu ieguvis, pateicoties tāda paša nosaukuma ciematam Bergamo apkaimē.

Siers tiek gatavināts no trīs līdz sešiem mēnešiem, šajā laikā siers pārklājas ar raupju, pelēku garoziņu, zem kuras slēpjas pikanti maigs, krēmīgs mīkstums baltā vai bāli dzeltenīgā krāsā ar zilgani zaļām pelējuma stīdziņām.

Gorgonzolu izmanto kā galda sieru - dažādās siera platēs un izlasēs. Kulinārijā to pievieno dārzeņu mērcēm un pastai, tāpat to var izmantot salātu receptēs, kā arī, gatavojot polentu.

Gastronome veikalos iesaka izmēģināt sieru Oioli Gorgonzola Dolce no itāļu siera ražotnes Brazzale, kurā, stingri ievērojot vēsturiskās siera  tradīcijas, jau kopš 1837.gada top vairākas, īpaši kvalitatīvas un augstvērtīgas siera šķirnes.

Gastronome šefpavārs iesaka nogaršot Gorgonzola Mascarpone deserta sieru, kurš ražots no neapstrādātas siera pastas. Šis produkts veidots no maskarpones un gorgonzolas sieru slāņiem, kas pamīšus atkārtojas. Krēmīgā un maigā maskarpones garša kopā ar aso gorgonzolu veido unikālu un brīnišķīgi garšīgu krēmu, kas ļoti labi sader ar valriekstiem.

Gorgonzola-Maskarpone sieru ieteicams lietot kopā ar sezonas dārzeņiem - selerijām, redīsiem, ķiršu tomātiem u.t.t. Gada siltākajās sezonās baudi šo sieru ar augļiem un ogām, bet aukstā laikā izmanto kā pamatu pastas mērcei, salātiem un risoto!

Gastronome eksperti īpaši izceļ Alpilatte ražoto Gorgonzolas Maskarpones sieru. Šis ražotājs stingri ievēro siera tradīcijas, seko līdzi gatavošanas procesam un izejvielu kvalitātei, rūpējoties par to, lai gala rezultāts būtu perfekts. Šis siers ļoti labi garšo ar augļiem, dārzeņiem, marmelādi, sinepēm, medu un šokolādi. Gastronome iesaka sieru baudīt ar Chardonnay Pinot, Pinot Grigio, Orvieto Classico, Frascati Superior, Malvasia Secca un citiem vīniem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!