Foto: Kadrs no video
Šobrīd ir īstais brīdis mieloties ar Baltijas jūras lepnumu – reņģēm, kas nu ir īpaši treknas, lielas un sulīgas, turklāt arī šo zivtiņu cena ir maciņam ļoti draudzīga. Bēda tikai, ka, cepot garšīgās zivteles uz pannas, neiztikt bez specifiskā aromāta, piedūmotas virtuves un iespaidīga eļļas patēriņa. Vai tiešām nav izdomāts veids, kā izvairīties no šīm nevēlamajām blakusparādībām?

Cepšana cepampapīra sainītī jeb "en papillote" (ar tādu nosaukumu šī metode atpazīstama visā pasaulē) ir vienkāršs un ļoti veselīgs veids, kā pagatavot zivis, gaļu un citus produktus, lai tie būtu sulīgi, aromātiski un, kas nav mazsvarīgi – arī bez liekām kalorijām, jo, pielietojot šo metodi, būs jāizmanto daudz mazāk eļļas, nekā cepot zivis uz pannas. Turklāt rezultātā iegūtās reņģes nebūs vis sautētas, kā varētu domāt, bet cepšanas laikā iegūs patīkami kraukšķīgu garoziņu.

Lai izceptu zeltainas reņģītes, izvairoties no izteikta zivju smārda un piedūmotas virtuves, tev būs nepieciešama panna un šādas sastāvdaļas:

  • Reņģes (labāk izvēlies jau iztīrītas reņģes bez galvām);
  • Eļļa;
  • Sāls un pipari pēc garšas;
  • Kukurūzas milti (nejaukt ar cieti);
  • Cepamais papīrs (vislabāk ar pretpiedeguma pārklājumu).

Reņģes liek bļodā, pievieno sāli, piparus un samaisa.

Sagatavo taisnstūra formas cepampapīra loksni, lai tā, pārlokot uz pusēm, pēc izmēra būtu nedaudz lielāka par pannu.

Pārloka cepampapīru uz pusēm, tad atloka, gluži kā picu kasti un to loksnes daļu, kur vajadzētu atrasties iedomātajai picai, izmantojot otiņu, ieziež ar eļļu (izmanto 1-1.5 ĒK) aptuveni pannas diametra aplī.

Katru reņģi rūpīgi apviļā kukurūzas miltos un, ar astēm uz vidu, liek uz cepamā papīra, kas ieziests ar eļļu, zivis vienu pie otras cieši izkārtojot saulītes formā.

Padoms: ātrākai reņģu apviļāšanai ieber miltus plastmasas maisiņā, tad pa porcijām (8-10 zivis) liec iekšā reņģes un viegli sakrati maisiņu, līdz reņģes ieguvušas miltu "kažociņu".

Izveidoto reņģu "saulīti", izmantojot silikona otiņu, pārziež ar eļļu (vēl labākam rezultātam ieteicams izmantot eļļu ar izsmidzināmu pulverizatoru).

Nu atliek vien cepampapīra sainīti pareizi aizlocīt. Sākot no augšmalas, savieno abas papīra malas, ik pa centimetram stingri nolokot un veidojot stipru savienojuma vīli, kas cepšanas laikā aizturēs visus aromātus sainīša iekšpusē.

Kārtīgi uzkarsē pannu. Uzmanīgi uzslidina uz tās sainīti ar reņģēm un gaida, līdz dzirdama raksturīgā čurkstoņa, kas liecina, ka zivis sākušas cepties. Cep tās 3-4 minūtes. Ja papīra sainītis ir tiešām stingri aizlocīts un viss tvaiks saglabājas tā iekšpusē, papīram pārlieku stipri piepūšoties gluži kā balonam, ar adatu izbaksti tā virspusē pāris mazus caurumiņus.

Kad reņģes apcepušās no vienas puses, liek uz pannas šķīvi un, pieturot to ar roku, veikli apgriež pannu otrādi, lai sainītis ar reņģēm paliek uz šķīvja.

Uzslidina sainīti atpakaļ uz pannas un turpina cept zivis vēl 3-4 minūtes.

Liek sainīti uz šķīvja, atver un uzslidina zeltaini izcepto reņģu "saulīti" uz šķīvja. Pannā liek cepties nākamo sagatavoto reņģu porciju, tā turpinot, līdz visas zivis izceptas.

Pirms pasniegšanas pārslaka reņģītes ar citronu sulu un bauda kā gardu uzkodu, priecājoties, ka nav jānodara skāde slaidajai līnijai, jāmazgā taukiem notašķītā plīts un flīzes, jāberž taukainā panna un jāvēdina piedūmotā virtuve.

Ceptās reņģes var izmantot arī marinēšanai.

Lai labi garšo!

Šajā video vari izsekot vienkāršajam reņģu cepšanas veidam soli pa solim:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!