- Ar ko "single malt" viskijs atšķiras no citiem skotu viskijiem?

"Single malt" jeb "viena iesala" viskijs vienkārši nozīmē to, ka tas pilnībā tapis vienā viskija darītavā un darīts tikai no miežu iesala. "Single malt" viskijs tiek uzskatīts par augstvērtīgāko starp viskijiem, kam pretstatāmi jauktie (blended) viskiji – tie tapuši, ražotājam savienojot viskijus no vairākām dažādām darītavām, lai iegūtu kāroto garšas un smaržas buķeti. 

Kopumā Skotijā pašlaik ir 102 viskija darītavas, kurās top tieši "viena iesala" viskijs. Par vienu no augstvērtīgākajiem skotu "single malt" viskijiem uzskata "Macallan" markas viskiju. Savukārt godalgotais "Highland Park" ir izdaudzināts tādēļ, ka to iegūst pēc senām metodēm, veidā, kā Skotijā viskiju darīja pirms daudziem gadiem. Viskija ražošanai nepieciešamās sastāvdaļas, tostarp miežu iesalu, iegūst turpat darītavā uz vietas.

- Pērn vienu single malt viskija pudeli pārdeva par 628 tūkstošiem dolāriem. Kādēļ tieši single malt viskiji pasaulē ir dārgākie?

Tāpēc, ka to darītāji ražošanas procesā uztur augstas kvalitātes prasības, nodrošinot dzērienam unikalitāti. Katras "single malt" darītavas viskijam piemīt tikai tam raksturīga garšu un smaržu buķete, kas Skotijas viskiju ražošanas kultūru padara patiešām fascinējošu. Līdzās izvietotās Skotijas viskija darītavas izmanto tos pašus miežus, ūdeni un raugu, taču rezultātā top savstarpēji atšķirīgi viskiji. Procesā izšķirošais ir tas, kādas formas destilācijas ierīcēs viskiju iegūst, kādos pagrabos un mucās to iztur. Piemēram, no Spānijas ozola gatavotajās mucās iegūst tumšākas krāsas viskiju, savukārt no Amerikas ozola taisītajās - gaišākas, zeltainas krāsas viskiju.

- Raksturojiet, lūdzu, "single malt" viskiju garšu un smaržu buķeti.

"Single malt" viskija tapšanā liela nozīme ir darītavas atrašanās vietai un ražošanas tradīcijām. Piemēram, Skotijas dienvidos, Loulendā, top ļoti viegls, maigs - sievišķīgs viskijs. Atšķirībā no citām "single malt" radīšanas vietām, viskiju šeit destilē trīs, nevis divas reizes. Savukārt Hailendā viskija ražošanā izmanto arī kūdru, piešķirot dzērienam dūmakaino, vīrišķīgo akcentu.
Speisaidas reģionā top elegantāks viskijs, kam raksturīgi augļu garšas un smaržas toņi. Ailas salā viskija darītavu tuvums jūrai dzērienam piedod sāļumu. Orkneju salās iegūtais viskijs ir salds.

Man personīgi, izjūtot un atpazīstot "single malt" dažādajiem viskijiem raksturīgās smaržas un garšas, acu priekšā ataust Skotija ar tai raksturīgajām pļavu ziedu smaržām, zemes smaržu, jūras smaržu, kas te saglabājusies gadsimtu gaitā, sākot ar vikingu laikiem un Drošsirdi līdz pat mūsdienām.

- Ko jūs ieteiktu tiem, kas pirmo reizi bauda "single malt" viskiju?

Vajadzētu sākt ar vieglākiem, maigākiem viskijiem, kā, piemēram, "Macallan 12", nevis ar tādiem, kam raksturīgas maskulīnās, dūmakainās notis.

Dzēriena izgaršošanai ārkārtīgi svarīgi ir tam pievienot ūdeni – tas "atvērs", palaidīs brīvībā viskijam piemītošo garšu un smaržu spektru. Ja viskiju baudāt pirmo reizi, ūdens pievienošana ir īpaši būtiska, jo tā samazina alkohola procentu - viskijs neliksies tik stiprs, agresīvs un vairāk varēsiet sajust tā saldumu, proti, augļu, īrisa, karameļu notis. Es to iesaku darīt šādi: vispirms glāzē ielej 20 gramus viskija, tad pievieno pāris lāses ūdens istabas temperatūrā. Tas, protams, nav obligāts nosacījums. Viskija baudīšanā vispār nav nekādu nosacījumu, bet vēlams to darīt nesteidzīgi un izgaršojot.

- Kādā glāzē vislabāk baudīt "viena iesala" viskiju?

Piemērotas ir divu veidu glāzes – klasiskā viskija glāze, kā arī "Glencairn" glāze, kurai augšpusē ir neliels sašaurinājums. Šo glāzi parasti izmanto tad, ja ieplānots degustēt, vai arī tikai nedaudz nobaudīt viskiju. Īpašā glāzes forma viskijam piemītošās kvalitātes ļauj sajust koncentrētā veidā.
Savukārt, atpūšoties, un plānojot viskiju baudīt pat vairākas stundas, labākā izvēle ir klasiskā viskija glāze, kurā ērti pievienot ūdeni vajadzīgajā daudzumā.

- Vai "single malt" var izmantot arī kā piedevu maltītei un kokteiļos?

Ja vēlaties vakariņu ēšanu savienot ar viskiju, ieteiktu izvēlēties maigākus ēdienus, jo asās garšas burtiski "atņems" viskijam piemītošo aromātu un garšu nianses.

"Single malt" var pievienot arī kokteiļiem. Jo labāks viskijs, jo labāks kokteilis. Tiesa, viskijam pievienotais ledus, nedaudz "aizvērs" viskijam raksturīgās, unikālās notis. Bet, viss atkarīgs no viskija baudītāja vēlmēm - bieži taču vasarās ārkārtīgi kārojas kāds atsvaidzinošs viskija dzēriens ar sodu un ledu.

- Jūs jau vairāk nekā 20 gadus esat viskiju pazinējs. Nesen saņēmāt titulu "Master of Malt" un "Keeper of the Quaich". Kas ir lielākais izaicinājums, mēģinot orientēties viskija garšu un smaržu pasaulē?

Lielākais izaicinājums ir noteikt precīzu viskija vecumu. Šobrīd es to varu izdarīt piecu līdz desmit gadu intervālos. Domāju, ka vēl pēc pāris gadiem man tas izdosies noteikt precīzu gadu.

Viskija testēšanu sāku ar degunu – cenšos atpazīt visas tam piemītošās augstvērtīgās, unikālās smaržu notis. Tad seko pirmais viskija malks, ko mutē paturu kādas piecas līdz desmit sekundes un šajā laikā mēģinu pateikt visu par viskija vecumu, pikantumu, saldumu un materiālu mucai, kurā tas izturēts. Visbeidzot, viskiju noriju un, kad tas sāk dedzināt, mēli, vari noteikt tā aptuveno vecumu. Jo jaunāks ir viskijs, jo vairāk tas dedzina mēles galiņā, jo vecāks – jo vairāk mēles aizmugurējā daļā. Ilgi izturēts viskijs nebūt nenozīmē, ka tas ir labs viskijs. Svarīgākais tomēr ir pats ražošanas process un tas, cik kvalitatīvas izejvielas izmantotas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!