Godinot latviešu iecienīto dzērienu alu un Rīgu kā Eiropas kultūras galvaspilsētu, augusta beigās pirmo reizi Latvijā notiks Rīgas alus maratons, vēsta biedrības Alus brālība pārstāve Elīna Ansaberga.

Alus maratons ir kļuvis par tradīciju vairākās pasaules valstīs, apvienojot lielu skaitu entuziastisku skrējēju un skrējiena laikā sniedzot iespēju izbaudīt dažādo alus klāstu. Augusta trešajā nedēļā Rīga, tāpat kā Prāga, Ņujorka un Bostona, aicinās visus ineteresentus un alus mīļus vienā kopīgā skrējienā. "Nav noslēpums, ka latvieši ir sportiska tauta un dalība lielajos maratons to apstiprina, bet tikpat ļoti, kā mums patīk skriet, mums garšo arī alus. Tad kāpēc šīs abas patīkamās lietas neapvienot?" skaidro Ansaberga.

Maratona laikā tā dalībnieki, vadoties pēc kartē norādītiem kontrolpunktiem, apmeklēs 30 dažādus alus bārus Rīgā. Dalībnieku uzdevums - iegūt pēc iespējas vairāk zīmogu dalībnieka kartē, kā arī uzstādīt labāko laiku. Alus dzeršana maratona laikā nav obligāta, bet par katru 0,1 L izdzertā alus, tiks atskaitīta viena minūte no dalībnieka finišā reģistrētā laika. Rīgas alus maratonā piedalīties tiek aicināti visi, kas sasnieguši astoņpadsmit gadu vecumu.

"Domāju, ka šāda maratona ieviešana Latvijā ir aizraujošs veids, kā dažādot alus baudīšans kultūru. Alus maratons ir netradicionāls veids, kā apvienot vairākas patīkamas lietas, turklāt, Rīgā ir neskaitāmas vietas, kur baudīt alu, ar maratona palīdzību ir iespējams tās izzināt, kā arī nobaudīt alu ne tikai no Latvijas aldariem. Šogad Rīga ir Eiropas kultūras galvaspilsēta, tas nozīmē, ka būs liels tūristu pieplūdums, gaidām arī viņu piedalīšanos maratonā, tādā veidā mums būs iespēja viņus iepazīstināt ar mūsu tradicionālo dzērienu, kā arī atklāt viņiem lieliskas vietas tā baudīšanai," skaidro Rīgas alus maratona galvenais organizators un biedrības Alus brālība valdes priekšsēdētājs Andrejs Šikors skaidro.

Tā kā maratona laikā lietot alu nav aizliegts, pie finiša maratona dalībniekiem būs jāiziet alkometru tests - promiļu skaits izelpā nedrīkstēs pārsniegt divas promiles. Tiem, kam promiļu skaits pārsniegs šo rādītāju, maratona rezultāti netiks ieskaitīti.

Maratona balvu fons ir 5000 eiro, kas tiks sadalīts trīs kategorijās, balvas sarūpējis arī lietuviešu ledusskapju ražotājs Snaige un salna.lv. Ātrākie maratona dalībnieki saņems arī dāvanu kartes un dažādas veicināšanas balvas no bāriem, kas piedalās maratonā. Balvu fonds ik brīdi tiek papildināts.

Alus maratons strauji attīstās kaimiņvalstī Lietuvā, kur Viļņā šogad norisināsies 7. šāda veida maratons Alutinis maratonas Snaige, tāpat alus maratons tradicionāli no 2009. gada tiek rīkots Tokijā - Yamanote beer marathon, Ņujorkā  - The NYC Beerathon, Bostonā  - Great Boston Beer Marathon, Prāgā  - Prague Beer Marathon un daudzviet citur pasaulē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!