Foto: Shutterstock

Tikai mēs paši varam dot svētkiem kādu vērtību un nozīmi, un Baltā galdauta svētki, ko atzīmējam 4. maijā, daudziem ir ģimenes svētki, kad mīļi sanākt kopā uz svētku brokastīm, pusdienām vai vakariņām. Tad mēs piedomājam, ka tā nav ikdienišķa maltīte. Kā radīt pavasarīgu svētku noformējumu uz galda, "Tasty" stāsta vides stiliste-dekoratore Baiba Prindule-Rence.

"Manuprāt, forši, ja atrodam balto galdautu un tādējādi pastiprinām Baltā galdauta svētku tradīciju, tomēr primāri ir svinēt svētkus, un galdauta krāsa paliek otrajā plānā. Man šie svētki asociējas ar pavasari, kad daba mostas un plaukst, un pavasaris, kurš vēl īsti nemaz nav sācies, varētu būt ietverts galda noformējumā. Kā Lieldienu turpinājums, ar pavasara ziediem un smaržām, gaisīgumu un vieglumu," stāsta Baiba.


Pēc Baibas Prindules-Rences domām, Baltā galdauta svētkos nebūtu uz galda jāliek Latvijas karodziņi un jāveido karmīnsarkans noformējums. "Es aicinu maija svētkos svinēt pavasari reizē ar mūsu neatkarību, sevišķi šogad, kad visi esam notikumu pauzē. Aicinu svinēt un atļaut sev smaidīt un priecāties – tas, manuprāt, ir vērtīgi. Šogad vairāk nekā citus gadus, jāatrod ikdienas prieka brīži. Priecāties par to, ka otrdienas rītā visa ģimene varam kopīgi apēst garšīgas pankūkas un mums ir uzdāvināta skaista brīvdiena. Mēs to paši arī esam nopelnījuši."


Visvienkāršākais, taču ne mazāk skaists veids, kā atspoguļot pavasari galda dekorācijās, ir ar ziediem – tulpēm, narcisēm, hiacintēm, stāsta dekoratore. "Šiem ziediem apakšā ir sīpols, ko var ar visu zemi rādīt. Varbūt ne gluži vāzēs likt, bet aicinu parādīt zemes īstumu – dažu sīpoliņu var nomazgāt, citu likt uz šķīvja ar zemi. Pirms tam var ģimene iet kopīgā pastaigā un saplūkt ziediņus, piemēram, mazos, zilos zvaniņu. Jo galvenais jau ir darīt kopā. Pat Rīgā var pavasari satikt, atrodot kādu plaukstošu zariņu vai nezāles, kas jau izdīgušas."


Baiba iesaka veidot galda klājumu kopā ar ģimeni, piešķirot nozīmi detaļām. "Man, piemēram, mājās nav balta galdauta, bet ir visās citās iespējamās krāsās. Līdz ar to balts galdauts arī man būtu liela pārmaiņa. Un tas, ka ģimenē, kurā nelieto galdautus ikdienā, uzklāj baltu lina galdautu, jau ir daļa no svētkiem. Galdauta kultūra, manuprāt, šobrīd ir notikums."


Baiba neiesaka speciāli vienam notikumam pirkt jaunus traukus, bet atrast veidus, kā ar esošajiem traukiem pilnveidot galda klājumu. "Piemēram, uz katra šķīvja, lai kāds tas arī būtu, var veidot mazu herbāriju. Bērni var salasīt dažādas lapiņas, un katram uz šķīvja izklāt mazu kompozīciju. Varbūt vērts nopirkt skaistas auduma salvetes, kuras sasien mezglos un noliek uz šķīvja. Var iegādāties krāsainas papīra lapas, piemēram, dzeltenas, un tās izmantot kā šķīvju paliktņus. Var aicināt bērnus rakstīt novēlējumus uz šiem paliktņiem. Vēl šobrīd aktuāli ir dažādi akvareļu pleķi un var bērniem lūgt sapludināt dzelteni-zaļus laukumus. Pie hiacinšu vāzēm var salikt traukā citronus un laimu, kas, pārgriezti uz pusēm, skaisti papildinās dekorācijas." Nevajag talantu glezniecībā, lai radītu sajūtas, uzskata Baiba. Viņa iesaka padomāt arī par mūziku, piemēram, etnofolku, kas radīs noskaņu.


"Svētku svinēšana ir iemācīta lieta, svētku pieredze rodas no tā, kā vecāki svinējuši savā ģimenē un kādas tradīcijas bijušas, vai tieši pretēji – tradīciju vēl nav, bet jaunā ģimene sāk tās veidot," stāsta vides stiliste Baiba.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!