Foto: Publicitātes foto
Austeru baudīšanas kultūra kļūst arvien izplatītāka arī pie mums, tāpēc šeit apkopoti izplatītākie mīti par šo delikatesi un skaidrojumi par to atbilstību patiesībai.

Mīts: Austeres uzlabo seksuālo veselību.
Patiesība. Austere ir viens no populārākajiem afrodiziakiem.

Austerēs ir ļoti augsts cinka īpatsvars, kas atbild par dzimumtieksmi un īpaši pozitīvi ietekmē vīriešu seksuālo veselību. Austeres satur arī vielas, piemēram, kalciju un dzelzi, kas veicina vitalitāti, tādejādi vairojot enerģiju arī gultas priekiem.

Mīts: Austeres var ēst tikai mēnešos, kuros ir burts "r".
Patiesība – šis pieņēmums ir jau sen novecojis.

Šīs mīts saglabājies no laikiem, kad austeres bija jātransportē ar zirgu pajūgiem, un loģiski, ka vasaras mēnešos tas bija sarežģīti, jo karstuma dēļ austeres ātrāk bojājās. Tagad, kad tās pamatā audzē fermās un līdz mums nonāk ar avio transportu, šīs pieņēmums vairs nav aktuāls. Var diskutēt par austerēm, kuras vairošanās laikā (no maija līdz augustam) nedaudz maina garšas īpašības, taču tas jau ir gaumes jautājums.

Foto: Publicitātes foto

Mīts: Austeres nekonfliktē ne ar vienu diētu.
Patiesība.
Nav dzirdēts, ka kādā diētā austere būtu minēta kā izņēmums.

Ar austerēm droši var papildināt ēdienkarti, pat, ja ievēro ļoti stingru diētu. Austeres satur vērtīgu minerālvielu un vitamīnu kompleksu (cinks, kalcijs, magnijs, dzelzs, A, B, C un D vitamīni), tās ir lielisks proteīna avots. Bez tam, 100 grami šīs delikateses (vidēji četras austeres) satur tikai aptuveni 200 kcal.

Mīts: Austeres uzlabo sejas ādu.
Patiesība.
Daļēji, jo jau pieminētais cinks ir viens no ādas galvenajiem "būvelementiem".

Austeres patiešām satur ādai ļoti nepieciešamas vielas – cinku, A un C vitamīnus. Tiesa, lai rezultātu patiešām izjustu uz savas ādas, austeres jāēd regulāri.

Mīts: Austere ir jānorij vesela.
Nav patiesība. To ieteicams vismaz pāris reizes sakošļāt, lai izjustu garšas īpašības.

Austeru rīšanas mode nāk no reģioniem, kur tās ir ļoti plaši izplatītas. Austeru audzēšanas fermu ģimenēs, kurās ar to nodarbojas no paaudzes paaudzē, ar laiku rīšanas reflekss mazinās vai izzūd pavisam. Mūsu platuma grādos dzīvojošie nerij neko, kas nav šķidrs, tāpēc arī austerē ir vismaz dažas jāiekožas, kas palīdzēs izbaudīt arī tās garšas nianses. Ja ir aizspriedumi pret jēlu austeri, to var pagatavot dažādos veidos – cept, tvaicēt vai iemarinēt.

Baudi austeres!

Ja esi iekārdināts uzzināt ko vairāk par austeru baudīšanu, ''Tasty'' īpaši gardēžiem 17. maijā pulksten 16 "Facebook" translēs kluba "Fans of Oyster" vadītāja, Austeru čempionāta rīkotāja Mārtiņa Reiņa meistarklasi, kā pareizi izvēlēties austeres, cik ilgi var uzglabāt, kā atvērt, baudīt, kā saprast, ka austere ir laba u.tml. Austeru pazinējs stāstīs arī par pagatavošanu dažādos veidos. Nepalaid garām!

Savukārt paši klātienē daudz jauna uzzināt un arī izbaudīt varēs 20. maijā Austeru festivālā Berga Bazārā pulksten 12. Vairāk par šo pasākumu uzzini šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!