Foto: Delfi kolāža
"Tasty" pilnīgi noteikti var apgalvot, ka šis ir bijis garšīgs gads, jo 12 mēnešu laikā publicēti vairāk nekā 1000 raksti, kas ietver arī ļoti daudz mutē kūstošu recepšu. Tam par iemeslu, atskatoties uz 2022. gadu, esam apkopojuši mūsu lasītāju iecienītākās receptes. Šogad galvenais ir bijis līdzsvars: saldi un sāļi, veselīgi un sātīgi, klasiski un moderni ēdieni. Lai gan lasītāji visvairāk novērtējuši tieši klasiku ar pievienoto vērtību.

Šajā sarakstā neietvērām receptes, kas publicētas pirms 2022. gada, aplūkojam tikai šogad publicētās. Runājot par populārākajām receptēm, viena lieta bija ļoti skaidra: sociālie mediji patiesībā "nevaldīja" pār cilvēku puncīšiem, drīzāk no paaudzes paaudzē nodotas receptes guva virsroku.

Portāls "Tasty" vienmēr domā par ēdienu. Mēs skaisti fotografējam un garšīgi aprakstām savas oriģinālās receptes (jo ēdiens ar stāstu ir vēl gardāks!), sazināmies ar labākajiem šefpavāriem, aicinot viņus dalīties savos gatavošanas noslēpumos. Turklāt mēs pastāvīgi izpētām sociālos tīklus un lasām jaunākās (un arī pašas vecākās!) pavārgrāmatas, lai atrastu receptes, kuras mums vienkārši ir jāizmēģina (un pēc tam par tām jāpastāsta jums). Jā, var droši teikt, ka esam aizrāvušies ar garšīgu ēdienu pagatavošanu un ceram, ka uz to iedvesmojam arī jūs.

Papildus atskatam uz 2022. gada recepšu hitiem, vēlamies atzīmēt vēl vienu lielu pavērsienu: "Tasty.lv" sasniedza 3000 sekotāju atzīmi savā "Instagram" profilā (pačukstēsim, ka skaitlis vēl aizvien turpina augt!). Tātad, ja vēlies atrast gardas receptes un noderīgus padomus ikvienam, kurš gatavo – ieskaties arī mūsu sociālo tīklu "blogā".

1. godalgotā vieta – sulīgās biezpienmaizes receptei

Foto: Ārija Avota


Interaktīvās pavārgrāmatas bērniem "Mana mīļākā pavārgrāmata" autore Ārija Avota iesaka savas vīramāsas Ilzes Pētersones biezpienmaizes recepti. Ārija raksta: "Ir ēsta simtiem reižu, vienmēr izcila un garšo pilnīgi visiem. Tagad tā – visu pametiet (ja vien neesat ķirurgs vai pilots) un ejiet cept šo biezpienmaizi, jo tas būs tā vērts. Tā smarža mājā, tā mājīgā garša, tas drupanums un sulīgums kopā – mmmmmmm!"
Aplūkot recepti

2. vieta – gardās kabaču moņģeles recepte

Foto: DELFI


Parasti mūsu mīļākie ēdieni ir tie, kas gatavoti ģimenē mūsu bērnībā. Jo tā saistās ar ko sirsnīgu, patiesu un mīļuma piepildītu. Un par šiem ēdieniem mums radušies stāsti, ko vēlamies nodot tālāk saviem bērniem. Man tāds stāsts ir par omītes gardo kabaču moņģeli, ko nemainīgi – vai man bija pieci gadi vai pāri 20 – varu izlūgt kaut vēlā nakts stundā.

Aplūkot recepti

3. vieta – sinepju gurķi

Foto: Inguna Ojere

Inguna Ojere ir lielas saimes ciltsmāte – konservēšanas sezonā rindojas nevis burciņas, bet burku metri! Ņēmušas labu piemēru, Ingunas meita un mazmeita labākās receptes ieraksta īpašā kladītē. Sinepju gurķi ir viena no tādām recptēm – izturējusi laika pārbaudi, pilnveidota līdz perfekcijai. Sinepju gurķi joprojām lielajā ģimenē ir viena no populārākajām receptēm – mazbērni iestājoties rindā pēc savas burciņas vēl pirms vārīšanas!

Aplūkot recepti

4. vieta – saldskābi kraukšķīgo gurķu ripiņu recepte

Foto: DELFI


Ir dzirdēts teiciens, ka pārticība ģimenē ir tad, ja marinējumu un ievārījumu burkas pagrabā ir tik, cik nedēļas gadā. Joks, joks! Bet sagatavoties aukstajam patiesi ir nepieciešams. Un tieši tagad! Lūk, marinēti gurķi ar eļļu – sanāks saldskābi un reizē kraukšķīgi.
Aplūkot recepti

5. vieta – Streipa salāti

Foto: Shutterstock


Daudzās mājās tiek gatavoti slavenie Streipa salāti, receptei klīstot no mājas uz māju. Esot paša Kārļa Streipa izgudrojums! Populārais žurnālists patiesi zināms kā talantīgs kulinārs. Pats Kārlis Streips gan precizē: "Salātu autore bija mana vecāmāte tēva pusē Eleonora Streipa, dzimusi Galvenovska. Priecīgas Lieldienas!"
Aplūkot recepti

6. vieta – kabaču un maltās gaļas sacepuma recepte

Foto: Shutterstock

Kad sāk apnikt kabaču ripiņas un gribas ko spēcinošāku par kabaču pankūkām, jāgatavo kabaču sacepums! Kā jau ar visiem sacepumiem, arī ar kabaču sacepumu var improvizēt pēc sirds patikas, papildinot kabačus, ar ko vien sirds vēlas un kas vien ledusskapī atrodams!
Aplūkot recepti

7. vieta – Valmieras salātu recepte

Foto: DELFI

Valmieriešu rasols ir Valmieras salāti, jo par to pareizo pagatavošanu domas dalās, bet viena sastāvdaļa ir nemainīga – valmieriešu lepnums par to, ka viņu pilsētas vārdā ir nosaukti salāti, kas izturējušu vairāk nekā pusgadsimta laika pārbaudi un ēdienkartē stabili atrodas kopš pagājušā gadsimta.
Aplūkot recepti

8. vieta – tomātu konservēšanas (tomāti želejā) recepte

Foto: DELFI

Piekritīsi, ka konservēt dārzeņus ir viena diktam forša padarīšana? Un nē – sen jau garām tie laiki, kad to darīja tikai omītes. Nu jau pat ir "trendā" pašam visus labumus izaudzēt piemājas dārziņā, pēc tam tos iemarinēt, pagatavot gardas zaptītes un padalīties ar draugiem, kaimiņiem un radu radiem. Aiziet, sarīkojam konservēšanas ballīti! Ja labumi nav dārziņā, steigšus skrien uz tirdziņu.
Aplūkot recepti

9. vieta – karamelizētu auzu pārslu un biezpiena krēms ar ogu mērci

Foto: “Ēdam BIOLOĢISKI” arhīvs, foto: Matīss Markovskis


Tikai četras sastāvdaļas, mikseris un apsolījums neskaitīt kalorijas, jo biezpiena un karamelizētu auzu pārslu krēmam jābūt kaloriju bagātam. Sirdsapziņu var aizmālēt, pie krēma pieēdot kādu skābu ogu mērci bez cukura!
Aplūkot recepti

10. vieta – Vijas Kilblokas 20 minūšu ābolkūkas recepte

Foto: Vija Kilbloka


Apgāda "Zvaigzne ABC" īpašniece Vija Kilbloka ir arī izcila kulināre un bieži lutina savējos. Taču Vija ar dāsnu roku arī dalās ar savu gardumu receptēm. Un te nu tā ir: sezonas pirmā ābolkūka! Vija saka: "Šoreiz knifiņš ir koriandrs un smukā "Gemosā" pirktā formīte, kuru es drošības labad tomēr ieeļļoju."

Aplūkot recepti

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!