Lai saglabātu unikālās Latvijas receptes, kuras šobrīd pārsvarā palikušas omju un opju prātos, nevis recepšu kladēs, un nodotu tās tālākām paaudzēm, portāls "Četras sezonas" sācis jaunu projektu - šo recepšu un stāstu apkopošanu, tādējādi mēģinot aizsākt un padarīt par tradīciju ģimenes recepšu vākšanu un pierakstīšanu.

"Kādu dienu es sapratu, ka manā dzīvē ir ir viens liels, liels caurums, kuru es vairs nevarēšu salāpīt," stāsta Signe Meirāne. "Caurums, kurš arī manām meitenēm paliks kā caurums, jo gan es, gan mana mamma, gan citi tuvinieki nav izdarījuši tos darbus, ko vajadzēja – pierakstījuši un saglabājuši abu omīšu receptes. Diemžēl šodien viņas vairs nav ar mums kopā, kas mani padara skumju... Bet es šo kļūdu gribu labot un pēc iespējas ātrāk, kamēr starp mums ir visas tās lieliskās omītes, kuras gatavo un ir saglabājušas to Latvijas garšu, kas ir mūsu un ir lemta tāda vienmēr palikt. Tāpēc mēs nolēmām, ka ir laiks rīkoties un sakolekcionēt visas šīs lieliskās omes un opjus, viņu receptes un stāstus, lai pēc tam to visu apkopotu vienā skaistā grāmatā, kas būs paliekoša vērtība gan mums pašiem, gan arī kā dāvana visiem ārvalstu viesiem, prezentējot seno un tradicionālo Latvijas garšu nedaudz modernākā formātā."

Projekta atklāšanas pasākumā 6.novembrī piedalījās partneri un atbalstītāji, daloties ar savām izjūtām un motivāciju nākt ar savu ieguldījumu. Patīkams pārsteigums dalībniekiem bija "Hotel Bergs" mūsdienu versijā pasniegtās projekta pirmās "omes" Valentīnas Čikstes ēdienu receptes, tādējādi simboliski atveidojot projekta būtību.

Māksliniece Kristīne Luīze Avotiņa novērtēja ideju kā nozīmīgu soli atmiņu saglabāšanai un ar laba vēlējumiem uzdāvināja idejas autorei Signei Meirānei grāmatu - savas ģimenes vēsturiskā stāsta iemūžinājumu. 

Savukārt portāla "Draugiem.lv" runasvīrs Jānis Palkavnieks pastāstīja, ka vismaz 100 000 portāla lietotājiem interese par ēdienu gatavošanu ir tik nozīmīga dzīves sastāvdaļa, ka mudina apvienoties domubiedru grupās un smelties jaunas idejas ēdienu receptēm: "Bērnības garša vienmēr paliks atmiņā, un ēdiens stiprina ģimenes un draudzības saites." 

Pasākumā piedalījās arī viens no projekta pirmajiem dalībniekiem - kinoteātra "Ksuns" īpašnieks, "opis" Juris Zviedris, kuru ieteica viņa krustmeita. Juris klātesošajim pastāstīja, ka ēdiena gatavošana viņam ir relaksācija pēc ikdienas darbiem. Jura gatavoto ēdienu receptes no Kolkas puses būs lasāmas jau nākamā žurnāla "Četras Sezonas" numurā.

Ar "Latvijas Radio 1" raidījuma "Ģimenes studija" palīdzību projekta dalībnieku stāsti un receptes tiks iemūžināti arī skaņās – no nākamā gada katra mēneša pirmajā piektdienā tās varēs dzirdēt arī radioklausītāji, bet ik mēnesi lasīt žurnālā "Četras sezonas". Nākamā gada novembrī apkopotie 12 projekta dalībnieku stāsti un receptes tiks izdoti grāmatas formātā.

Cerams, ka kopējiem spēkiem recepšu vākšanu un pierakstīšanu izdosies padarīt par tradīciju, kas palīdzēs saglabāt šo vērtīgo mantojumu nākamajām paaudzēm – līdzīgi latvju dainām vai pasakām.

Pieteikumus vēstules formā un receptes var sūtīt uz e-pastu redakcija@cetrassezonas.lv vai draugiem.lv profilu http://www.draugiem.lv/musumantojums/. "Aicinām sūtīt gan receptes, gan to omju un opju vārdus, ar kuriem noteikti vajadzētu tikties un iemūžināt viņu stāstus un receptes, darot tās zināmas arī citiem. Publikācijas žurnālā, radioraidījumi un grāmata varētu kļūt par sākumu, par pirmo "paldies" un atzinību, kas palīdzētu un nosargātu šo bagātību," teic Signe.

Visa informācija par projektu: http://www.draugiem.lv/musumantojums/ un http://cetrassezonas.lv/lv/apskati/gramatas/article.php?id=66965


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!