Foto: Shutterstock
Izlīst no gultas agrāk, lai pagūtu pabrokastot un palīdzētu organismam pamosties, - lai cik grūti tas nešķistu, to vajadzētu ieviest par paradumu, kas ilgtermiņā uzlabos tavu veselību. Pirmā dienas maltīte ir ļoti svarīga, jo lielā mērā tā nosaka visu dienas ritmu. Tomēr ar brokastīm saistīti arī dažādi mīti un maldīgi pieņēmumi, esam apkopojuši četrus izplatītākos maldus.

Ļoti sātīgas brokastis

Vispārizplatīts un kļūdains pieņēmums - no rīta jāēd ļoti sātīgi. Visi taču zina, ka, pieēdoties līdz ūkai, kļūstam miegaini un gribam atlaisties un pagulēt. Turklāt pārmērīgi daudz apēdot, vēderā rodas smaguma sajūta, kas izraisa lielu diskomfortu. Tādēļ nevajadzētu pārspīlēt ar maltītes apmēriem - ēst gaļu, sieru, baltmaizi ar sviestu, kārtīgu omleti, klāt piedzerot tēju vai kafiju.

Brokastīm jābūt sabalansētām. Sāc rītu ar skābpiena produktiem, biezpienu ar medu un kaltētiem augļiem, svaigiem dārzeņu vai augļu salātiem vai jebkuru pilngraudu pārslu putru.

Brokastīs - tikai augļus!

Izplatītā maniere - brokastis sākt un beigt ar svaigiem augļiem nebūs pareizākā izvēle ikdienai. Kā zināms, augļiem un dārzeņiem ir zema enerģētiskā vērtība, tādēļ tie nedod sāta sajūtu, gluži pretēji - daži augļi pat veicina "vilka" apetīti, piemēram, āboli, apelsīni, greipfrūti un ananāsi.

Vispirms kafija, pēc tam - pamatēdiens

Daudziem diena nav sākusies, ja nav izdzerta aromātiskas kafijas krūze. Taču, dzerot kafiju tukšā dūšā, kuņģī veidojas skāba vide, kas drīz vien var novest pie nopietnām veselības problēmām - gastrīta, aizkuņģa dziedzera problēmām, bojātām aknām un pat kuņģa čūlas.

Kafiju ieteicams dzert pēc brokastīm vai pa ceļam uz darbu, vai vispār aizstāt ar kakao vai tēju. Ja neesat gatavi mainīt savus paradumus, pievienojiet kafijai pienu, tādējādi kaut nedaudz mazinot kaitīgo ietekmi.

Kaltēti augļi un medus ir veselīgi - jebkurā daudzumā

Daudzi uzskata, ka, aizstājot cukuru ar medu, bet šokolādi ar kaltētiem augļiem, brokastis kļūst veselīgākas. Nenoliedzami, tā ir, tomēr - ar mēru! Gan medum, gan kaltētiem augļiem ir ļoti augsta enerģētiskā vērtība - 100 gramos ir apmēram 350 kcal.

Pietiks, ja rīta tējai vai kafijai pievienosiet vienu tējkaroti medus. Ar šo daudzumu pietiks, lai saldinātu dzērienu un tas neietekmēs figūru. Savukārt auzu pārslu biezputrai pievienojot 20 gramus kaltētu augļu, tās enerģētiskā vērtība palielināsies vien par 60 kcal, bet garša krietni uzlabosies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!