Foto: Shutterstock

Krustnagliņas ir daļa no Ziemassvētku garšām un smaržām. Svētku cepetis ir pienaglots ar krustnagliņām, kopā ar citām garšvielām tās peldas karstvīnā, tiek saberztas piparkūku garšvielu mikslī – nu pilnīgi neaizstājamas! Un kur nu vēl marinētie ķirbīši, sēnītes – šo garšīgo lietu marināde bez pāris krustnagliņām arī nav iedomājama. Krustnagliņas joprojām ir vienas no dārgākajām garšvielām pasaulē, un tās joprojām ievāc ar rokām.

Nagliņas no nagliņkoka


Krustnagliņu dzimtene ir Āzija, taču mūsdienās tās audzē visur, kur klimats ir gana tropisks: Indonēzijā, Magadaskarā, Tanzānijā, Šrilankā un Komoru salu arhipelāgā. Krustnagliņas ir nagliņkoka pumpuri – tos ievāc vēl, neizplaukušus, pāris dienas pirms ziedēšanas.

Foto: Shutterstock
Ziedošs nagliņkoks.


Nagliņkoks zied divas reizes gadā. Ražu sāk novākt septembrī vai oktobrī, pēc tam turpina janvārī. Sievietes un bērni parasti vāc apakšējo zaru pumpurus, bet vīrieši izmanto kāpnes, lai tiktu pie augšējiem zariem.

Foto: Shutterstock
Krustnagliņu novākšana Indonēziijā.


Krustnagliņu koka dzīves ilgums ir apmēram 100 gadu. Parasti plantācijās izstāda divgadīgus kokus 6-7 metru attālumā citu no cita. Pēc sešiem gadiem koks 3-4 reizes pārsniedz cilvēka augumu un sāk ražot. Visvairāk ražas tiek ievākts 20-50 gadu vecumā, kad no katra koka iegūst apmēram 4 kg sauso pumpuru gadā.

Foto: Shutterstock
Tā izskatās jaunā krustnagliņu raža.


Nagliņkoka pumpurus žāvē, tos plānā kārtiņā izberot uz betona grīdas saulītē. Izkaltuši pumpuri kļūst tumši brūni. Krustnagliņas gatavības brīdi nosaka, krustnagliņu pārlaužot un dzirdot vieglu krakšķi.

Foto: Shutterstock
Krustnagliņas žāvē saulē. Ja gadās ilgstoši lieti, izmanto žāvēšanas krāsnis.

Kā noteikti, vai krustnagliņas ir svaigas


Krustnagliņai jābūt piesātinātai ar ēterisko eļļu. Ja krustnagliņu iemet ūdenī, tai ir jānogrimst vai jāpeld vertikāli ar cepurīti uz augšu. Ja tā peld horizontāli, tai ir slikta kvalitāte un nepietiekams eļļas daudzums.

Otrs krustnagliņu kvalitātes rādītājs ir elastība – tā var redzēt, cik daudz tajā ēteriskās eļļas. Krustnagliņai, kad to loka, ir jāspēj saliekties pat pilnībā izžuvušā stāvoklī. Īsti svaigas, augstas kvalitātes, krustnagliņas, piespiestas papīram, uz tā atstāj eļļas nospiedumu.

Foto: Shutterstock

Krustnagliņu lietošanas knifi


Vissmaržīgākais ir krustnagliņas kātiņš, tajā ir visvairāk spēcīgās eļļas esences eugenola. Cepurītē ir vairāk citu citas aromātisku vielu, un tā smarža nav tik stipra. Tāpēc vērts atcerēties: saldiem ēdieniem jāpievieno krustnagliņu galviņas, bet gaļas ēdienos un marinādēs – kātiņi.

Paaugstināta temperatūra mazina krustnagliņu aromātu. Ja krustnagliņas pievieno verdošiem ēdieniem, ēdiens var kļūt rūgtens.

Ēdieniem, kuri jāgatavo ilgi, krustnagliņas jāpievieno pēc iespējas vēlāk, jo tad labāk būs jūtama to garša un aromāts. Marinādēs šo garšvielu pievieno kopā ar citām sastāvdaļām, mīklās un pildījumos – pirms termiskās apstrādes, gaļas ēdienos – 10-15 minūtes pirms ēdiena gatavības, buljonos, zupās un mērcēs – 3-5 minūtes pirms gatavības. Nekādā gadījumā nevajadzētu pievienot krustnagliņas ēdieniem, kuriem nepieciešama ilgstoša karstuma apstrāde.

Foto: Shutterstock

Visvairāk krustnagliņu var pievienot marinādēs: sēņu marinādē 1-2 gramus uz 10 kg sēņu, augļu un ogu marinādēs un dārzeņu marinādēs 3-4 gramus uz 10 litriem marinādes. Mīklai var pievienot 4-5 krustnagliņas uz 1 kg mīklas kopā ar citām garšvielām. Vislabāk, lai krustnagliņas veidotu 1/5-1/7 no garšvielu daudzuma ēdienā.

Kompotos, zupās, mērcēs un buljonos jāpievieno 1 krustnagliņa uz 2-3,5 glāzēm šķidruma. Gatavojot gaļu, var pievienot 2 krustnagliņas katrā porcijā, bet jāatceras, ka, cepot gaļu, jāpievieno maltas krustnagliņas, bet vārot - veselā veidā. Maltas krustnagliņas vajadzētu iegādāties minimālās devās, jo tās ātri bojājās un iegūst nepatīkamu aromātu.

Jāizvairās no liela krustnagliņu daudzuma apvienošanas ar etiķi, vīnu un produktiem, kuru sastāvā ir spirts. Spirtā daudz spēcīgāk šķīst krustnagliņu rūgtās vielas, kuras ne tikai ir nepatīkamas pēc garšas, bet nav arī veselīgas.

Foto: Shutterstock

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!