Foto: DELFI
Deviņdesmitie gadi bija izaicinājumu laiks arī mediju nozarē. Atvērt izdevniecību un drukāt avīzes, žurnālus un grāmatas varēja teju katrs, kuram bija gribēšana un gana daudz naudas. Šis faktors, protams, ietekmēja arī izdevumu – tostarp arī pavārgrāmatu – kvalitāti. Šoreiz pārlaposim pavisam ērmīgu 1997. gada pavārgrāmatu un uzklausīsim ēdiena kultūras pētnieces Astras Spalvēnas stāstu par to, kādas bija deviņdesmitajos gados izdoto pavārgrāmatu īpatnības.

"Astroloģiskās virtuves" (1997. gads, izdevniecība "Smolskij") psihodēliskais vāks ar smaidīgu, oranžsārtu astoņkāji, kurš sēž uz bāra letes, vienā tausteklī satvēris tortes gabalu, otrā nazi, bet trešo apvijis ap mērces burciņu, tā vien vilina atvērt grāmatu, lai atklātu, kas tad slēpjas tās dzīlēs. Izdevuma pārlapošana izvērtās par varen izklaidējošu pasākumu, jo tam piemīt abas kvalitātes, kas nepieciešamas kārtīgam bestselleram, – ne vien efektīgs vāks, bet arī intriģējošs saturs ar negaidītiem sižeta pavērsieniem.

Izpētot grāmatu no visām pusēm, nekur nav atrodama informācija ne par tās autoru, ne arī grāmatas tapšanā izmantotajiem avotiem, bet priekšvārds aizplīvuroti vēsta, ka grāmatas saturs balstīts uz "senām ar astroloģiju saistītām leģendām un tradīcijām" un tajā savāktas "brīnišķīgas kulinārijas receptes". Kā grāmatas redaktors norādīts Heinrihs Jubels, kas pēcāk bijis redaktors arī pirmajiem uzņēmēja un miljonāra Valērija Belakoņa izdevniecībā 2002. gadā izdotajiem "Latvijas enciklopēdijas" sējumiem. Iepazīstoties ar "Astroloģiskās virtuves" saturu, atliek tikai cerēt, ka enciklopēdijas gadījumā redaktora veikums bijis krietni spožāks.

Grāmatas ievadā tiek skaidrots, ka, izmantojot sniegto informāciju, lasītājs varēs izveidot savai zodiaka zīmei atbilstošu ēdienkarti, jo "cilvēks nespēj sasniegt harmoniju ar apkārtējo pasauli, ja lieto pārtikā produktus un garšvielas, pret kurām tam ir alerģija". Daudzsološi ir apgalvojumi, ka, speciāli izvēloties ēdienus, iespējams atjaunot sākotnējo saikni ar kosmosu un sasniegt harmoniju arī intīmajā dzīvē: "Ja esat dzimis Auna pirmajā dekādē un vēlaties nodibināt harmoniskas attiecības ar partneri, varat nekautrējoties izmantot asus garšaugus...", kam seko kolorīta piebilde, ka "labus rezultātus var sasniegt arī ar vaniļas saldējuma porciju".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!