Foto: Shutterstock

Mēs visi zinām, ka apēst kastīti ar šokolādes cepumiem vienā piegājienā nav veselīgi - tas bojā zobus, ietekmē holesterīna līmeni asinīs, rada aptaukošanās briesmas. Tomēr, izrādās, ka lietojot uzturā arī pavisam veselīgus un veselībai derīgus produktus, varam nodarīt sev pāri, ja apēdīsim tos pārāk lielos daudzumos. Portāls "Women's Health" ir apkopojis informāciju par septiņiem produktiem, kuri uzturā jālieto ar mēru.

Apelsīni un tomāti

Foto: PantherMedia/Scanpix

Ir pārsteidzoši redzēt šos populāros produktus piesardzīgi lietojamo produktu sarakstā. Iemesls? Gan tomāti, gan apelsīni satur augstu skābes līmeni, kā to norāda Dr. Džīna Sama, Mount Sinai slimnīcas speciāliste. Ja apēdīsi par daudz apelsīnu vai tomātu, tas var radīt problēmas ar skābes refluksu - bieži tas izpaužas kā skābas atraugas. Ilgākā laika periodā ignorēta problēma var novest pie Batterr's Esophagus, pirmsvēža veidojumiem, kas izveidojas uz barības vada sieniņām. Dr. Sama iesaka vienā ēdienreizē apēst ne vairāk kā 300 gramus tomātu vai apelsīnu. Savukārt, ja tev jau tagad ir problēmas ar paaugstinātu skābes līmeni kuņģī, no šo produktu lietošanas uzturā vajadzētu izvairīties jebkurā gadījumā.

Konservēts tuncis

Foto: Shutterstock

Tunča konservus ir iecienījuši daudzi veselīga dzīvesveida piekritēji, jo savā sulā sagatavots tuncis ir viegli izmantojams, salīdzinoši lēts un tam ir maz kaloriju. Tomēr vajadzētu atcerēties, ka tuncis var saturēt bīstami augstu merkūrija līmeni, ja salīdzina ar citām zivīm. Kādēļ merkūrijs ir kaitīgs? Šī elementa pārdozēšana var radīt problēmas ar redzi, dzirdi un runas spējām, var tikt traucēta kustību koordinācija vai rasties muskuļu vājums. Ja esi tunča cienītājs, tad vienmēr pārliecinies, vai nelieto tunci vairāk kā piecas mazās kārbiņas nedēlā. Tunci var aizstāt ar lasi vai garnelēm.

Ūdens

Foto: Shutterstock

Mēs vai ik dienas saņemam atgādinājumus par to, cik svarīgi ir dzert pietiekamu ūdens daudzumu. Bet vajadzētu arī atcerēties, ka pārmērīgs ūdens patēriņš tāpat var radīt veselības sarežģījumus. Ja dienas laikā izdzer vairāk par rekomendējamo daudzumu, ūdens tavā organismā šķīdina sāļus, kas rezultātā maina asins sastāvu - smagākos gadījumos var tikt traucēta smadzeņu darbība un var iestāties nāve. Cik ūdens jāizdzer, lai varētu runāt par tik smagām sekām? Parasti šādi sarežģījumi piemeklē ultramaratonistus (cilvēkus, kas skrien garākas distances kā klasiskais maratona garums 42.195 km) un tos, kas piespiež sevi izdzert pārmērīgus ūdens daudzumus. Kā pārbaudīt, vai neietilpsti otrajā kategorija? Pārliecinies, vai tavs urīns vienmēr nav gandrīz caurspīdīgs - šādā gadījumā ūdeni vajadzētu dzert mazākā apjomā.

Soja

Foto: Shutterstock

Pieaugot veģetāriešu skaitam, paplašinās to cilvēku loks, kas uzturā ik dienas lieto sojas produktus, piemēram, tofu. Sojai ir savas “gaišās” puses - tā palīdz kontrolēt holesterīna līmeni un asinsspiedienu. Tomēr, patērēta lielākos daudzumos tā sāk savus posta darbus: kavē dzelzs uzsūkšanos, kā rezultātā ilgtermiņā var veidoties mazasinība. Turklāt sojas sastāvā ir atrodami estrogēnam līdzīgi savienojumi (izoflavoni), ilgākā laika periodā pārmērīga sojas izmantošana uzturā var potenciāli novest pie endometriālās hiperplāzijas - dzemdes sieniņu izmaiņām, kas var izraisīt dzemdes vēzi. Lai gan nav precīzi noteikts, cik lielu daudzumu sojas var ēst bez raizēm, tomēr nevajadzētu ēst sojas produktus vairāk kā divas reizes dienā.

Spināti

Foto: stock.xchng

Ikviens uzturzinātnieks apstiprinās, ka spinātu izmantošana uzturā ir vēlama un pat ieteicama, jo spināti ir lielisks proteīna, šķiedrbielu, vitamīnu un minerālvielu avots. Spinātu sastāvā tāpat ir daudz luteīna - tas ir karotenoīds, kas palīdz aizkavēt vecuma redzes zudumu un aklumu. Brīdinājums par uzmanīšanos radies dēļ tā ka šo zaļo augu sastāvā ir augsts oksalāta līmenis. Oksalāts ir savienojums, kas var izraisīt nierakmeņu veidošanos. Tādēļ cilvēkiem ar kalcija oksalāta nierakmeņiem ar spinātu pievienošanu salātiem vai otrajiem ēdieniem vajadzētu uzmanīties.

Brazīlijas rieksti

Foto: Shutterstock

Šie salīdznoši lielie un tagad arī pie mums iecienītie raksti ir pilni ar proteīnu, šķiedrvielām, labajām taukskābēm un selēnu. Turklāt zinātnieki ir pierādījuši, ka riekstu izmantošana uzturā pazemina holesterīna līmeni un asinsspiedienu. Tomēr Dr. Gabija neiesaka aizrauties ar Brazīlijas riekstu ēsanu ik dienas - to sastāvā ir daudz selēna, kurš lielos daudzumos var kļūt toksisks. Selēna pārdozēšana var novest pie matu izkrišanas, trausliem nagiem, dermatīta, neiroloģiskām saslimšanām un smagos gadījumos - pie pacienta nāves. Tāpēc nav ieteicams apēst vairāk kā 10 Brazīlijas riekstus dienā.

Dzīvnieku izcelsmes proteīns

Foto: Shutterstock

Ja uzturā pārsvarā lieto tikai “liesos” dzīvnieku izcelsmes proteīna avotus, kā vistas fileju un olu baltumu, tad speciālisti tev ieteiks šādu pieeju vēlreiz pārdomāt. Maltītes baltīšana galvenokārt uz šāda veida produktiem organismam liek ražot insulīnam līdzīgu augšanas faktora hormonu (IGF-1), kas organismā rada pāragru novecošanos un paaugstina risku saslimt ar vēzi (īpaši krūts vēzi). Žurnālā “Cell Metabolism” publicētajā pētījumā atklājās, ka iespēja saslimt ar vēzi pieauga četras reizes un kopējais mirstības rādītājs paaugstinājās par 75 procentiem cilvēkiem, kas saņēma vispar 20 procentus no dienas kalorijām no zema tauku satura dzīvnieku valsts proteīniem (ja salīdzina ar 15 procentiem un mazāk). Risinājums? Uzņem organismam nepieciešamās olbaltumvielas ar augu valsts produktiem - pupiņām, zirņiem, riekstiem, sēklām un pilngraudu produktiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!