Foto: Shutterstock
Jau pēc dažām stundām sāksies "Eirovīzijas" otrais pusfināls, kurā ar dziesmu "The Moon is Rising" uzstāsies arī mūsu pašu Samanta Tīna. Tiem, kuri šovu vēros no mājām pie televizora ekrāna, esam sarūpējuši ieteikumus gardām uzkodām. Un, nē, šoreiz runa nebūs par čipsiem ar mērcīti! "Varam ieviest jaunu latviešu māņticību – ja būs uz galda pārstāvēta kāda dalībvalsts, tā mums iedos 12 punktus. Pēdējo gadu Latvijas neveiksmes ir izskaidrojamas tikai tā, ka neviens no mums šo tradīciju neieviesa, vai ne? Tātad – čehu knēdeļi, gruzīnu hačapuri, grieķu girosi un portugāļu "pasteis de nata" (vienskaitlī "pastel de nata" – nu jau nopērkami arī kioskos)," iesaka "Eirovīzijas" superfans Toms Akmens.

Padomu vaicāju "Eirovīzijas" ekspertiem, lai viņi padalās savos ieteikumos, ko baudīt, skatoties savus svētkus – dziesmu konkursu.

Iesaka Latvijas "Eirovīzijas" fanu kluba vadītājs Miroslavs Kodis

"Parasti pirms "Eirovīzijas" fināla mēs rīkojam ballīti ar īpašiem ēdieniem, dzērieniem, kokteiļiem. Vai arī mūsu biedri skatās pusfinālu un finālu, baudot īpašus ēdienus un dzērienus. Diemžēl šogad Covid-19 dēļ mums nav ballīšu un kopā skatīšanās, tomēr vienalga cenšamies pieturēties pie tradīcijas – speciāli "Eirovīzijas" vakaram gatavojam ēdienus un dzērienus, kuri vai nu asociējas, vai ir no valsts, kurā notiek "Eirovīzija". Piemēram, mums ir bijuši speciālie Izraēlas virtuves ēdieni 2019. gadā, kad "Eirovīzija" notika Izraēlā. Bet 2018. gadā mūsu ballītē bija saldumi no Portugāles, jo tajā gadā "Eirovīzija" notika Lisabonā. Tāpēc, lai pa īstam izbaudītu "Eirovīzijas" vakaru, es iesaku izveidot tādu noskaņojumu, it kā jūs tur būtu uz vietas. Šogad "Eirovīzija" notiek Nīderlandē, un tāpēc uz galda ir jābūt Nīderlandes ēdieniem. Piemēram, siļķei (viņi to gatavo un ēd savā gaumē). Latvijā plaši pieejams ir arī Holandes siers un Holandes vafeles ar karameļu pildījumu. Ir arī vairāki dzērieni, kuri nāk no Holandes. Protams, tas viss tikai tādēļ, lai būtu sajūta, ka esi Nīderlandē, bet tomēr "Eirovīzijas" laikā ir jābauda pati "Eirovīzija", dziesmas, izpildītāji. Tāpēc vēlams, lai galds nav pārpildīts ar uzkodām, jo tad var palaist garām kādu labu un foršu dziesmu!"

Foto: DELFI
Ēdieni "Eirovīzijā" ir lielā cieņā – to 2017. gada Lietuvas Eirovīzijas atlasē pierādīja arī māksliniece Lolita Zero, kas patiesībā bija aktieris Gitis Ivanauskas. Priekšnesuma noslēgumā Lolita Zero sašķaidīja trīs arbūzus.

Iesaka "Delfi" "Eirovīzijas" eksperts Edgars Bāliņš

""Eirovīzijai" jāgatavojas nopietni – līdzīgi kā citos svētkos, gaumīgi uzklāts galds noteikti pastiprinās svētku sajūtu. Šajā jautājumā, manuprāt, ejami divi ceļi – var izvēlēties uzkodas no tās valsts, kuru visvairāk atbalsti, vai arī izrādīt cieņu organizētāju valstij, kas šajā gadījumā ir Nīderlande. Es izvēlētos otro variantu, un, lai gan holandiešu virtuve netiek slavēta kā labs piemērs, šo to tur noteikti var atrast. Mazās maizītes "broodje kaas" ir pietiekami vienkāršas, un arī holandiešu "Fish & Chips" versiju "Kibbeling" var droši likt galdā – starp citu, zivju cienītāji droši var papildināt galdu ar svaigu siļķi un marinētiem sīpoliem, kas esot holandiešu delikatese. "Bitterballen & Kroketten" (titulbildē) – arī šīs fritētās uzkodas ir obligāta sastāvdaļa, un tās droši var papildināt ar frī kartupeļiem (Patat) un majonēzi – kamēr vēsturnieki vēl strīdas, vai "friškas" ir franču vai beļģu ēdiens, holandieši lieki negudro un liek tās pie saviem tradicionālajiem ēdieniem, bēdu nepazīdami!

Foto: Shutterstock
"Bitterballen & Kroketten".

Ja gribas holandiešu virtuvei veltīt visas brīvdienas, noteikti var pagatavot "Stamppot" vai "Erwtensoep", taču tie noteikti ir jāēd pa dienu, jo vakaram šie ēdieni būs par smagu, un jāatceras, ka uzkodām jāpaliek otrajā plānā – tām nedrīkst pievērst vairāk uzmanības kā pašam šovam.
Foto: Shutterstock
Nīderlandiešu tradicionālais ēdiens "Stamppot" – kartupeļu biezputra, kam pievienoti dārzeņi. Lai ēdiens būtu sātīgāks, tam parasti pievieno arī cīsiņus, sardeles, bekonu utt.
Foto: Vida Press

"Šodien ir 20. maijs, ceturtdiena, kā jau daudziem zināms, otrā "Eirovīzijas" pusfināla diena, kurā jātur īkšķi par mūsu pašu Samantu Tīnu. Lieki teikt, ka man kā "Eirovīzijas" superfanam tā ir liela diena. Tas, ka esmu nocieties, ir maigi teikts. Atbilstošāk būtu teikt, ka esmu izsalcis pēc "Eirovīzijas". Taču ne par metaforiskā izsalkuma remdēšanu šajā rakstā.

Kad mani aicināja portālam "Delfi" uzcept komentāru (he, he, vēl viens ēdiena iestarpinājums, "uzcept"), es biju tik satraukts par šo iespēju, ka piekritu bez rūpīgas apsvēršanas – ko tad es īsti varēšu pastāstīt par gastronomiju "Eirovīzijas" sakarā, ja mans personīgais kulinārais Everests ir makaroni un Rakveres cīsiņi, pagatavoti vienā katlā? Tāpēc mans viedoklis lielākoties būs no baudītāja, ne no ēst gatavotāja perspektīvas – mans mērķis nebūs panākt, lai katrā no jums piedzimst koju Gordons Remzijs. Es arī nebūšu kā "Aarzemnieki" un neaicināšu jūs cept, cept, cept kūku, kūku.

Tā vietā aicināšu jūs domāt – kādi viegli sasniedzami ēdieni un uzkodas pietuvinās dvēseli "Eirovīzijai" un pārlieku neaptaukos pirkstus, kas domāti tviterim? Un uzreiz piebildīšu, ka alkohola pāriniekus katram ēdienam nemeklēšu, jo šis tomēr ir ceturtdienas vakars un vēl neesmu dzirdējis par priekšnieku, kurš piektdienas rītos ir bijis saprotošs pret darbinieku ar "Eirovīzijas" paģirām. Būsim prātīgi, OK?

Skatāmies, kas mums atklās ceturtdienas šovu, un tā, protams, būs Sanmarīno, kas parūpējusies par šī vakara atpazīstamāko dziedātāju pēc teju jebkuriem kritērijiem, – ir apstiprināts, ka uz skatuves kāps amerikāņu reperis FloRida. 2008. gadā šis vārsmu meistars iekaroja jaunatnes sirdis ar savu sirdi aizgrābjošo mīlestības apliecinājumu "Low", kur pirmie vārdi ir "She got them apple bottom jeans". Tātad sāksim mūsu "Eirovīzijas" plati ar āboliem. Bet nav ābolu talkas sezona, jūs teiksit? Nē, es domāju vecos labos tirgū nosveramos žāvētos ābolus – perfekts skābums, lai papildinātu jūsu joprojām saglabātās sajūtas par tām dziesmām, kas nepārvarēja pirmo pusfinālu.

Pēc dažām atraktīvām (Čehija, Grieķija) un ne tik atraktīvām (Igaunija, Austrija) dalībniecēm mūs priecēs Moldova, kuras dziesmu jau atkal ir sarakstījis vulkānu iemidzinātājs un Lietuvas labākais draugs Filips Kirkorovs. 2007. gada "Jaunā viļņa" uzvarētāja Natālija Gordijenko prasīs no mums cukuru. Daudz cukura. Tas ir konkrēts padoms jums, mani mīļie "Eirovīzijas" saldumiņi, – konfektes un šokolādes vajag savākt vairumā. Protams, ja Austrijas balādes saldums divas dziesmas iepriekš jums nebūs piedzinis kariesu. Protams, ieteikšu arī savas mīļākās "končas" – "Serenādi". Jo kas ir "Eirovīzija" bez pārlieku saldām serenādēm?

Moldovas Eirovīzijas dziesma "Sugar":
Neaizmirsīsim, ka mums jāsagatavo galds ar ēdieniem un uzkodām, kas ir jau izdaudzinātas kā dažādo "Eirovīzijas" dalībvalstu simboli. Varam ieviest jaunu latviešu māņticību – ja būs uz galda pārstāvēta kāda dalībvalsts, tā mums iedos 12 punktus. Pēdējo gadu Latvijas neveiksmes ir izskaidrojamas tikai tā, ka neviens no mums šo tradīciju neieviesa, vai ne? Tātad – čehu knēdeļi, gruzīnu hačapuri, grieķu girosi un portugāļu "pasteis de nata" (vienskaitlī "pastel de nata" – nu jau nopērkami arī kioskos). Ja esat liepājnieki, varat atrast iespējas galdam pievienot kādu dāņu ēdienu. Cerams, liepājnieki sapratīs, kuru iestādījumu es domāju. Ja esat buržuji, noteikti iedarbiniet savu Šveices fondī aparātu.Lēnām baudot dažādu valstu ēdienus un pašu izpildītāju ieteikumus, būsim gandrīz sasnieguši Samantas priekšnesumu – tikai jāpārdzīvo Somijas smagais priekšnesums. Somi mūs aicinās pievienoties tumšajai pusei – tumšs, tātad kvass. Viņi aicinās dzert kvasu no šotu glāzītēm – ideāli, lai pielāgotu kādai "Eirovīzijas" iedzeršanas spēlei un piektdienā joprojām būtu uz pekām, varbūt vienīgi ar viegli sāpošu punci. Ja par "Eirovīzijas" spēli – neaizmirstiet, ka jānolauž šokolādes gabaliņš katru reizi, kad dziedātājam nolūzt balss.Latviju esam sagaidījuši apmēram stundu pēc konkursa sākuma. Samanta ir uznākusi, Mēness ir uzausis, un jūs zināt, no kā Mēness ir veidots? Ja ticēt britu animācijas veidojumam "Voless un Gromits", tad no siera. Kā fizikas skolotājs apstiprinu, ka tā ir balta patiesība, lūdzu, "neguglējiet", kā ir patiesībā. Tā vietā sarūpējiet vieglu maltītes noslēgumu ar Jāņu siera plati. Ja Latvijas Radio pirmās līgodziesmas jau ir izskanējušas, noteikti bodes piedāvā šo izstrādājumu.Dziesmas ir izskanējušas, sākas balsošana, un tikai minūtes mūs šķir, līdz pusfināla rezultāti tiks paziņoti. Ir laiks sagatavot vakara vissvarīgāko ēdienu – baldriāna ekstraktu nervu nomierināšanai. Spriežot pēc tā, kā eksperti vērtē Samantas izredzes tikt finālā, nekas nav garantēts un uztraukties nāksies gana daudz, tāpēc nežēlojiet centus un parūpējieties par savu nervu sistēmu jau laicīgi. Es jūtu, ka no visiem maniem ieteikumiem šis būs tas, kam es pats noteikti sekošu.Šāds bija mans ieskats, kā "Eirovīziju" var salāgot ar gastronomijas pasauli. Ja kādā brīdī tas nebija uztverams, tad nu šeit es to uzsvēršu – viss, ko jums šeit piedāvāju, jāizbauda ar vieglu humora devu. Ja tiešām "Eirovīziju" baudīsiet ar girosu, kvasu, žāvētiem āboliem un daudz, daudz cukura, nekautrējieties un dodiet man ziņu, kā garšoja. Par Samantu finālā!P.S. Paldies Indrai Pētersonei par svaigām idejām šī komentāra tapšanas procesā."
Zemāk apkopojām arī citas gardas receptes, ja tomēr nīderlandiešu tradicionālie ēdieni neiet pie sirds.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!