Foto: DELFI

"Ko jūs ēdat brokastīs?" jautā pavārs skolniekiem, kas ieradušies apgūt zinības nesen izveidotajā "Lido uztura skolā". Par laimi, čipsi un snikeri netiek pat pieminēti. Bērni dienu sāk veselīgi – kāds ēd rupjmaizi, cits - omleti, daudzi nosauc putru. Nav tik slikti, jo kā dienu sāksi, tā arī pavadīsi.

Nepilnu divu stundu laikā jaunie censoņi apgūst, kā lasīt un saprast produktu marķējumu. "Desa, gaļas sastāvs - 45%, emulgatori, emulsija..." skaļi lasa Sanija. Ir skaidrs, ka kvalitatīvā desā gaļas vajadzētu tomēr būt vairāk. Mācība rokā - izvēloties pārtiku veikalā, priekšroka tiem produktiem, kuros īstā produkta vairāk nekā dažādu palīgvielu.

Bērni apgūst arī uztura piramīdas principus un uzzina, ka tiem, kas daudz sporto, jāēd savādāk nekā tiem, kuru dzīvesveids ir mazāk aktīvs; ko ēst veģetāriešiem un kādus saldumus izvēlēties, lai no tiem būtu ne tikai bauda, bet arī labums.

Interesanti ir visiem, pļāpāt nevienam nav laika. Turklāt jaunieši ir daudz izglītotāki, nekā sākumā bija gaidīts, atzīst Uztura skolas pārstāvji.

Beigās visi tiek pie kā garšīga, veselīga un pavasarīgi spirdzinoša – zaļo lapu salātiem ar redīsu dīgstiem un svaigā siera mērcītes. Maizītes visi gatavo paši, bet līdzņemšanai katrs dalībnieks tiek pie mazās pavārgrāmatas.

Uztura skolas programma paredzēta skolniekiem no 3. līdz 8. klasei, bet interesanti būs arī pieaugušajiem un ģimenēm. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!