Foto: DELFI
No klasikas pieņemts, ka izsmalcināto franču dzērienu konjaku bauda pēc maltītes, apaļīgu glāzi sildot plaukstā, vīri - ar cigāru, dāmas - pie kafijas. Taču 21.gadsimtā, kad tiek nojauktas robežas un var uzdrīkstēties eksperimentēt ar garšām, niansēm un izjūtām, konjaks vēlas tikpat droši stāvēt līdzās vīnam mūsdienīgo dzērienu plejādē.

Izcilāko franču konjaku "ciltskoks" ir iespaidīgs, kā jau visiem aristokrātiem, bet izrādās, ka tas ļoti labi jūtas kokteiļos, dažādās receptēs un savienībās ar ēdienu, kā to otrdien, 2.decembrī, īpašā "Martell" meistarklasē pierādīja šefpavārs Lauris Aleksejevs un dzērienu eksperts Edgars Grišulis.

Ņemot vērā, ka "Martell" konjaks tiek uzskatīts par vienu no izcilākajiem konjakiem pasaulē - "vecākais starp izcilajiem - izcilākais starp vecākajiem", taču pašiem frančiem nekas neesot pret savu lepnumu un vērtību nedaudz "atjaunināt", padarīt mūsdienīgāku, priecīgāku un "cilvēciskāku". "Martell V.S.O.P." augļu aromāts ar ozolkoka un vaniļas notīm kopā ar "Ginger Ale", bitteru un ledu veido kokteili ar ļoti interesantu, nedaudz vieglprātīgu, taču neuzbazīgu garšas buķeti. Šā kokteiļa nosaukums ir "Life is simple" ("Dzīve ir vienkārša"), un tā vien gribas turpināt - "bet skaista!".

Ierasts, ka konjaks tiek izmantots gaļas ēdienu pagatavošanā un mērcēs, bet viens no "Martell" meistarklases maigākajiem un aromātiskākajiem ēdieniem bija konjakā marinēta laša fileja. Iespējams, citas markas konjaks dos nedaudz atšķirīgas nianses, taču ozolkoka sīvums un vaniļas maigums ļoti labi piestāv īpaši gatavotam lasim, kura recepti piedāvājam arī mūsu lasītājiem. Konjakā marinētā laša "pavadonis" - kokteilis "Am I French Yet?" ("Vai es jau esmu francūzis?") - 25 ml konjaks, 100 ml šampanietis, 1 šķēle ingvera, 1 šķēle gurķa, 25 ml svaigi spiestas citronu sulas, 25 ml agaves sīrupa.

Interesanti, ka konjaks, kurā jaušami riekstu toņi, ir labs sabiedrotais arī pie maigām dārzeņu krēmzupām, kā to pierādīja šī meistarklase, puķkāpostu un topinambūra krēmu ar meža sēnēm un grauzdētiem riekstiem papildinot ar glāzi "Martell X.O".

Medījuma un konjaka saderība ir neapstrīdama patiesība, un Edgars Grišulis norāda, ka pasaulē ierastā tradīcija, ko jau ir pieņēmusi Latvijas sabiedrība, ka pie maltītes baudāms vīns, pamazām mainās, un šodien jau tiek pieņemts, ka tikpat atbilstoša ir konjaka malkošana pie pusdienām.

Un ko īpaši uzsver abi lietpratēji - šefpavārs un dzērienu eksperts - ir jāievēro sezonalitāte! Kā ēdienos, izmantojot dārzeņus un augļus, kuri attiecīgajā laikā ir gatavi un pilnasinīgi, tā dzērienos un ziema ar konjaku šai ziņā sader jo īpaši!

Konjakā marinēta laša fileja no restorāna "36.līnija" šefpavāra Laura Aleksejeva

Marinādei - konjaks, brūnais cukurs, medus, sāls, drupināti pipari, zvaigžņu anīss un dilles. To visu sajauc pabiezā pastā un pārklāj pāri lasim, un zivi ar ādu uz leju uz diennakti ieliek ledusskapī. Tad lasi sagriež gabaliņos un liek krāsnī, gatavojot 80 grādu temperatūra apmēram 20 minūtes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!