Pirmssvētku laikā ne tikai katra paša mājās smaržo tikko ceptas piparkūkas – vislielākā rosība notiek tieši maiznīcās un konditorejās, kur piparkūku kalni tiek cepti uz nebēdu, lai varētu iepriecināt ikvienu pirkt gribētāju. "Tasty" piedāvā ekskluzīvu iespēju palūkoties, kā tad tiek ceptas limbažniekiem un vidzemniekiem tik mīļās rudzu piparkūkas maiznīcā "Lielezers", par kurām nu jūsmot sāk arī citviet Latvijā.

Tā kā "Lielezera" maiznīcas firmas zīme ir tieši rudzu maize jau 25 gadus, brīdī, kad dzimusi ideja par piparkūku cepšanas uzsākšanu, skaidrs ir bijis viens – tām noteikti ir jābūt rudzu piparkūkām. Kad vaicāju, kāpēc, maiznīcas ceha vadītāja vietnieks Valters Kanopa atbildēja pavisam kodolīgi – tāpēc, ka kviešu piparkūkas cep visi citi. Ikvienam maiznīcas veikaliņa apmeklētājam šobrīd vairs prātā pat neienāk pajautāt, vai nav arī parastās kviešu miltu piparkūkas – visiem ir skaidrs, ka "Lielezera" firmas zīme ir tieši rudzu piparkūkas ar to īpašo, tumšo krāsu un riekstaino garšu, kas panākta ar rupjo rudzu miltu pievienošanu mīklai.

Rudzu piparkūkas maiznīcā sākts cept apmēram pirms septiņiem vai astoņiem gadiem, bet, lai līdz tam nonāktu, pie receptes strādāts apmēram divus gadus, to pamatīgi pilnveidojot un uzlabojot piparkūku mīklu, jo viss, kas tiek gatavots no rudzu miltiem, ir pietiekami sarežģīts. "Piparkūkas tiek gatavotas no rudzu miltiem, taukvielām, daudz cukura un, protams, karameļu sīrupa," atklāj Valters. Tāpat netiek aizmirsts arī par garšvielām – mīklai tiek pievienots piparkūku garšvielu maisījums, ko ražo latviešu uzņēmums "Anatols". Valters arī neslēpa piparkūku gatavošanas noslēpumu, kas var noderēt ikvienam, – jo tumšāks cukura vai karameļu sīrups, jo tumšākas būs pašas piparkūkas.

Vienā cepšanas partijā vispirms tiek nomīcīti 150 kilogrami mīklas. No tās pēc tam izdodas sacept 120 kilogramus piparkūku. Šāds apjoms tiek sacepts lielajā nedēļas cepienā, bet citas dienas apjomi ir nedaudz mazāki. "Lielezera" maiznīca ir īpaša ar to, ka piparkūkas tajā tiek ceptas visu gadu, jo pieprasījums ir. Taču svētku laikā izdodas sacept un notirgot pat 2,3 tonnas – piparkūku sezona rit no novembra vidus līdz Ziemassvētkiem. Piparkūku cepšana tiek uzticēta diviem maiznīcas ražošanas cehiem. Vispirms maiņa pārstrādā iepriekš sagatavoto piparkūku mīklu un tad atkal samīca mīklu nākamajai partijai, lai nākamajā dienā tās varētu sagatavot jau cita darbinieku maiņa.

Rudzu piparkūkas maiznīcā sākts cept apmēram pirms septiņiem vai astoņiem gadiem, bet, lai līdz tam nonāktu, pie receptes strādāts apmēram divus gadus, to pamatīgi pilnveidojot un uzlabojot piparkūku mīklu (..).

Piparkūku gatavošana soli pa solim nav visai sarežģīta – vispirms taukvielas un olas tiek sakultas ar cukuru. Tad pakāpeniski pievieno karameļu sīrupu, garšvielas, bet beigās siltajā masā iemaisa miltus. Kad mīkla samīcīta vienmērīgā masā, to saliek kastēs un ledusskapī iekšā. Tai ļauj uz nakti nostāvēties aukstumā, bet nākamajā dienā cehā vēl nedaudz atmīca. Mīklu izrullē uz koka galda, izmantojot daudz miltu, mīklu sagriež, piparkūkas sadala, pēc tam saliek uz pannām un cep krāsnī. Kad gatavas, atdzesē un safasē kastēs, maisiņos vai vēl mazāka izmēra iepakojumā.

Viens no "Lielezera" šīs svētku sezonas jaunievedumiem ir rudzu piparkūkas ar balto beļģu šokolādi – cehā pārbaudīti dažādi šokolādes pildījuma veidi, bet lēmums par labu kritis tieši baltajai šokolādei. Tas tāpēc, ka baltā šokolāde garšas ziņā radījusi patīkamu kontrastu, mijoties ar rudzu piparkūku garšu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!