Rīgā "Vana Tallinn Grand Prix" konkursā par Baltijas labāko vīnzini tika kronēts lietuvietis Martins Pravilons (Martynas Pravilonis), kurš aizraujošā fināla cīņā aiz sevis atstāja savu tautieti Narimantu Mieži (Narimantas Miežys), kamēr trešo vietu ieguva Latvijas pārstāve Agnese Meiersone, informē konkursa rīkotāji.

Arī Igaunijai tika viena godalga - par Baltijas labāko jauno vīnzini tika atzīta igauniete Marika Tikasa.

Šogad Latviju konkursā pārstāvēja restorāna "Ferma" vīnzine Agnese Meiersone, restorāna "Faces" vīnzinis Lotārs Ārends un "Noble Wine" vīnzine Madara Kalveite. Savukārt par labākā jaunā vīnziņa titulu cīnījās Mārtiņš Kukojs no restorāna "Vincents".

Latvijas vīnziņiem sīvu konkurenci sastādīja Lietuvas un Igaunijas pretendenti. Lietuvu konkursā šogad pārstāvēja 2016. gada Lietuvas labākais vīnzinis un luksusa viesnīcas "Kempinski Catedral Square" galvenais vīnzinis Martins Pravilons, vinotēkas "Somm" vīnzinis Narimants Miežis un AS "Prike" vīnu kategorijas vadītājs Artūrs Vasiļonoks.

No Igaunijas konkursā piedalījās restorāna "Umami" vīnzine Elsa-Marija Uibo, restorāna "Leib Resto ja Aed" vīnziņi Oskars Pihliks (Oskar Pihlik) un 2016. gada Igaunijas labākā vīnzine Ketri Leisa (Ketri Leis). Uz labākā jaunā vīnziņa titulu pretendēja restorāna "Umami" vīnzine Marika Tikas.

Atlases kārtās dalībnieki rādīja savas profesionālās iemaņas gan rakstiskajā zināšanu pārbaudē, gan dažādos praktiskajos uzdevumos. Četri labākie dalībnieki iekļuva finālā, kurā dalījās ieteikumos par piemērotākajiem vīniem noslēguma vakariņu viesiem, vienlaikus tos dekantējot un pasniedzot. Finālistiem bija jāsacenšas arī dzirkstošā vīna atpazīšanas un pasniegšanas konkursā, bija jādekantē un jāpasniedz sarkanvīns. Turklāt finālistu profesionālās zināšanas tika pārbaudītas arī ātro jautājumu un atbilžu kārtā.

Konkursa žūrijas darbu vadīja 2015. gada konkursa uzvarētājs, pasaules vīnziņu konkursa 7. vietas ieguvējs Raimonds Tomsons no restorāna "Vincents". Žūrijā darbojās Latvijas Vīnziņu asociācijas prezidents Jānis Kaļķis, Igaunijas Vīnziņu asociācijas prezidents Kristjans Markī (Krsitjan Markii), Lietuvas Vīnziņu asociācijas prezidents Armians Darsevičius (Armians Darsevičius), Polijas Vīnziņu asociācijas prezidents Pjotrs Kameckis (Piotr Kamecki), AS "Liviko" kvalitatīvu vīnu sortimenta vadītājs Urvo Ugandi, kā arī "Master of Wine" grāda ieguvējs Gašpers Čarmans (Gašper Čarman) no Slovēnijas.

"Konkurss kļuvis daudz profesionālāks, ar augstākām prasībām pret konkursa dalībniekiem. Uzdevumi kļūst sarežģītāki, tie tiek veidoti pēc pasaules un Eiropas konkursu paraugiem un žūrijas komisija ir daudz prasīgāka pret visiem kandidātiem," pēc konkursa uzsvēra žūrijas priekšsēdētājs Raimonds Tomsons. "Šis gads bija īpašs, jo visā Baltijā notiek paaudžu maiņa un līdz ar to bija daudzi gados ļoti jauni kandidāti. Bet neskatoties uz to, es biju patīkami pārsteigts, cik viņu pieeja, loģiskā domāšana un profesionalitāte vīnziņu darbā bija ļoti augstā līmenī."

"Konkursā bija tiešām sīva konkurence, visu laiku nācās pierādīt savu profesionālo pieredzi, tādēļ ļoti priecājos par savu uzvaru cīņā ar līdzvērtīgiem konkurentiem. No laimes savā dzīvē raudu trešo reizi - abas iepriekšējās reizes bija, kad piedzima mani bērni," pēc uzvarētāju paziņošanas savas emocijas nespēja slēpt "Vana Tallinn Grand Prix" ieguvējs Martins Pravilons.

"Vana Tallinn Grand Prix" ir prestižākais starptautiskais vīnziņu konkurss Baltijas valstīs un šogad norisinājās jau 11. reizi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!