Foto: Roberts Āboltiņš
Sestdien, 3. novembrī, Valmiermuižas parkā Mārtiņdienas svinībās un tirdziņā "Gardu muti" tika izzinātas tradīcijas, notika lustes un mielošanās ar tirgotāju piedāvātajām Latvijas garšām, informē Valmiermuižas kultūras biedrības pārstāvji.

Pasākumā piedalījās vairāk nekā 150 tirgotāju ne tikai no Latvijas malu malām, bet arī Igaunijas un Lietuvas. Tas ir rekordliels tirgotāju skaits. Pastāvīgie ciemiņi varēja sastapt jau iecienītus tirgotājus, kā arī novērtēt plašo jaunumu klāstu. Lai iepazīstinātu ar 100 mūsdienu garšām Latvijas simtgadē, mājražotāji Valmiermuižā bija saveduši brangus lauku labumus – pašceptu maizi, svaigo sieru, kūpinājumus, nēģus, medu, garšvielas, mājas vīnus, sulas, sukādes un citus gardumus. Amatnieku pūrā bija vilnas zeķes, cimdi, tamborējumi, metālkalumi, no koka darinātas rotaļlietas un krāšņumlietas, ar kurām rotāt kā sevi, tā apdāvināt radus un draugus.

Pirmo reizi Valmiermuižā viesojās Rīgas alus kvartāls, atrādot mazo alus darītavu veikumu, bet Valmiermuižas alus virtuve rūpējās, lai sanākušajiem spēka pietiktu visām Mārtiņdienas lustēm, piedāvājot uz uguns vārītu gaiļa zupu!

Foto: Roberts Āboltiņš

Mārtiņos pie pilna galda netrūkst arī dziesmu un danču – par to parūpējās folkmūzikas grupa „Jāņoga”, kas šim pasākumam par godu bija sagatavojusi vairākas tieši Mārtiņdienai veltītas dziesmas.

Lūk, Roberta Āboltiņa fotomirkļos tvertais atskats uz svētku norisi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!