Foto: Publicitātes foto

Itālija ir slavena ar savu vēsturi, kulināriju un vīniem, un labākā vieta, kur iepazīties ar visdažādākajiem itāļu vīniem, neapbraukājot visu valsti, ir viena no lielākajām izstādēm pasaulē – "Vinitaly". Šogad izstāde, kas notiek aprīlī Veronā, atzīmēja 50. jubileju.

Kā jau visas iespaidīgās pasaules izstādes, arī par "Vinitaly" lielāku interesi izrāda nozares speciālisti un vīna biznesā iesaistītie – izstādes laikā tiek dibināti kontakti, degustēti vīni ar domu par importu, un slēgti līgumi. Taču "Vinitaly" apmeklē arī vairāki desmiti tūkstoši interesentu, jo 12 hallēs, 100 tūkstošu kvadrātmetru platībā, ir iespēja vienuviet izbaudīt visu Itāliju, un ne tikai šo valsti – šogad savus ražojumus un jaunumus bija izstādījušas vairāk nekā 4100 Itālijas vīna darītavas. Un tas ar aprēķinu, ka pārstāvētas bija lielākās kompānijas, kuru krāšņie stendi aizņēma ievērojamas platības, un mazākas darītavas, kurām ir interese par plašākām tirdzniecības un eksporta iespējām. Patiesais vīna darītāju skaits Itālijā ir reizināms vairākkārtīgi.

Izstādes rīkotāji informē, ka jubilejas gadā to apmeklējuši vairāk kā 130 tūkstoši profesionāļu no 140 pasaules valstīm, ieskaitot Latvijas, bet "parasto" apmeklētāju skaits sasniedzis gandrīz 50 tūkstošus cilvēku. Izstādi klātienē novērtēja arī Itālijas prezidents Serdžio Matarella un premjerministrs Mateo Renci, kā arī lauksaimniecības ministrs Maurīcio Martina.

"Pirms diviem gadiem "Vinitaly" laikā mēs noteicām mērķi 2020. gadā vīna eksportā sasniegt 7,5 miljardu eiro apgrozījumu, un kopējā lauksaimniecības sektorā – 50 miljardus eiro. Toreiz kopējais apgrozījums bija 30 miljardi, šodien - 36,9 miljardi eiro, no kuriem vīna "daļa" bija attiecīgi 4,9 un 5,4 miljardi eiro. Tas nozīmē, ka mēs varam sasniegt izvirzītos mērķus," izstādes atklāšanā teica Itālijas premjers.

"Vinitaly" nav tikai vīna izstāde 12 hallēs, tie bija arī kulinārijas svētki Veronas pilsētā un plaša kultūras programma, kas sākās jau martā. Četru izstādes dienu laikā Veronas "Veronafiere" telpās tika noorganizēti vairāk kā 300 dažādu izglītojošu semināru, konferenču un degustāciju, kas veltītas kā Itālijas, tā pasaules vīna tematikai.

Interesanta nianse – izstādes regulārie apmeklētāji zināja stāstīt, ka pērn ieejas biļete uz "Vinitaly" bijusi ārkārtīgi pieejama un lēta - tikai 30 eiro dienā, kas veicinājis milzīgu apmeklētāju pieplūdumu. Tā kā šajā izstādē, atšķirībā no autošoviem, apmeklētājiem ļauj izmēģināt izstādītos produktus, ražotāji cieta diezgan ievērojamus zaudējumus no degustācijām, kurās vīns plūst diezgan dāsni. Šogad ieejas biļete uz vienu dienu maksāja jau 80 eiro, bet tas neatturēja entuziastus no iespējas izmēģināt daudzveidīgo un plašo Itālijas vīnu klāstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!