Foto: DELFI
Trešdien, 3.septembrī restorānā "3 pavāri jeb Tam labam būs augt!" pulcējās Rīgas gardēži un Itālijas virtuves mīļotāji uz itāļu šefpavāra Alberto Roseti kulinārijas meistarklasi.

Meistarklasē interesentiem bija iespēja uzzināt Parmas reģiona kulinārijas noslēpumus. Dēļ savas ilgās un izsmalcinātās gastronomiskās vēstures arī aiz Itālijas robežām šis reģions tiek dēvēts par Garšas ieleju.

Alberto Roseti ir saņēmis Mišelina zvaigzni un strādā vienā no Parmas labākajiem restorāniem "Al Tramezzo". Šefpavārs meistarklases laikā mācīja, kā pagatavot īstu itāļu pastu, iepazīstināja ar dažādiem pastas veidiem un izmantošanas iespējām. Klātesošie varēja degustēt izcili gardo Parmas sieru jeb parmezānu (Parmigiano Reggiano) un Parmas šķiņķi (Prosciutto di Parma), kas dēļ savas unikālās garšas un pagatavošanas veida pazīstami visā pasaulē. 

Parma atrodas Ziemeļitālijā un veido iespaidīgu apgabalu mozaīku, sākot no Parmas ielejas — šauras zemes strēles, kas stiepjas gar Po upi, — līdz Apenīnu pakājei. Šā apvidus vēsture un kultūra ir tā identitātes neatņemama sastāvdaļa. Pilsēta gadsimtiem ilgi ir bijusi Parmas hercogistes metropole, kur radīti krāšņi mākslas un arhitektūras šedevri, tostarp katedrāle, baptistērijs, klosteris San Giovanni Evangelista, Pilotas pils, 17. gs. Teatro Farnese un slavenais Teatro Regio. Visvairāk apbrīnotais un mīlētais itāļu komponists Džuzepe Verdi ir dzimis netālajā Buseto, un daudzas viņa operas tiek uzvestas pilsētas lieliskajā opernamā.

"Tā ir Parma — visā pasaulē izslavēta "Garšas ieleja" par tās ilggadējām un vispāratzītām kulinārijas tradīcijām un produktiem, piemēram, Prosciutto di Parma, Parmigiano Reggiano un Culatello di Zibello līdztekus kvalitatīvam bekonam un tipiskām gaļas uzkodām, olīveļļām, miltiem, dārzeņiem, pastām un daudzveidīgiem konserviem," saka šefpavārs Alberto Roseti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!