Foto: DELFI
Ja runājam par pārtikas nozares izstādēm, tad Latvijā nav ievērojamāka pasākuma par ''Riga Food'', kur vienkopus pulcējas visdažādākie nozares pārstāvji. Reizi gadā Ķīpsalas halle pārvēršas par vietu, kur ikviens gardēdis var smelties idejas savai ēdienkartei, nogaršot jaunumus Latvijas tirgū, baudīt pavāru, konditoru un bārmeņu šovus, savukārt profesionāļi – gūt jaunas zināšanas un informāciju, kā arī veicināt sava biznesa attīstību.

Arī šis gads nav izņēmums, un no 6. līdz 9. septembrim izstāžu centrs Ķīpsala pārvērties par gardēžu meku. Arī ''Tasty'' interesē garšīgi notikumi, tāpēc devos uz izstādes pirmo halli, kur nu jau par tradīciju kļuvusi katra novada pārstāvēšana. Izrādās, novadam ir pat ļoti liela nozīme, jo to, ko ražo vienā, savukārt neatrast otrā, tāpēc bija divtik interesanti pieiet pie katra tirgotāja, atklāt jaunas garšas un iepazīties ar vietējo produkciju.

Tā piemēram, pie Latgales stendiem ar visomulīgāko viesmīlību aicina nobaudīt īstenu lauku speķi, ķiploku ziedu pesto un pat medu ar visdažādākajām garšām. Vai esi baudījis medu ar salviju vai ar čili un kanēli? Visai iespaidīgi garšu salikumu, un jāsaka, ka garšu kārpiņas nejutās vīlušās. Medus varētu būt viens no retajiem produktiem, kas tika plaši pārstāvēts katrā novadā, un labi, ka tā, taču interesanti, kā katrs izdomājis savu produktu izcelt. Viens to īpašā gatavošanas tehnikā saputojis tā, ka medus izskatās pēc debesmannā, vēl kāds papildinājis ar dažādām ogām, garšvielām.

Starp citu, arī tiem, kam interesē kas štengrāks, noteikti vērts apmeklēt izstādi. Jo kā gan citādi var uzzināt, ka vietējie darina īstu mājas kandžu un dažādus vieglākus brūvējumus, piemēram, alu un kvasu. Kandža šajā izstādē daudziem bija īsts pārsteigums, to varēja manīt no apmeklētāju atsauksmēm – meistari bija padomājuši, lai produktam būtu ne vien izcila kvalitāte, bet arī interesants pasniegšanas veids. Kandžas cienītāji noteikti būs sajūsmā!

Latviešiem ievārījumi ir svēta lieta, un arī tie šeit bija nobaudāmi gana daudz un dažādi. Piemēram, mežrozīšu ievārījums ar šokolādi vai piparmētru un laimu ir kas pavisam nepiedzīvots garšu kārpiņām. Oriģinalitāte šajā izstādē spraucas ārā pa visām malām, jo radošie latvieši ceļ galdā fantastiskus gardumus. Nevar nepieminēt paipalu olas visdažādākajās mērcēs, tāpat arī kaņepes visvisādos veidos – var iegādāties gan eļļu, gan kaņepju pesto, smēriņu un pat sēkliņas šokolādē. Vai atceries bērnības gardākās konfektes "gotiņas"? Viens no izstādes atklājumiem bija gotiņmasa kā smēriņš, ko ziest kūkās, uz maizītēm vai ēst tāpat karotēm vien. Šajā izstādē vēl pamanīju, ka teju katrā novadā ir kāds zefīru meistars – katram gan savas garšas un sava labākā recepte, tomēr interesanti, ka šis kārums ienācis mūsu tirgū.

Apciemojot Kurzemes stendu, nepaej garām Alsungas gardās maizes cepējai, kas parūpējusies arī par tradicionālajiem sklandu raušiem. Bet nebūt nav tā, ka tikai saldas veltes te var pagaršot un iegādāties. Dažādi kūpinājumi, žāvējumi, zivis, gaļa, sieri, maize pārstāvēti ar cieņu un visai plašā sortimentā.

Ja alksti pēc kā garda, bet tanī pat laikā oriģināla, noteikti apmeklē šo izstādi un iepazīsti, ko latvieši radījuši. Tici, dalībnieki novērtēs ikkatru, un viņiem ir svarīgi apzināties, ka viņu ar mīlestību ražotie produkti ir mums vajadzīgi.

Foto ar iemūžinātajiem atradumiem:

Izstādes darba laiks:

7.,8. septembrī no pulksten 10–19
9. septembrī no pulksten 10–17.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!