Foto: Shutterstock

Turcija visai pamatoti lepojas ar savu virtuvi, un kā gan citādi, ja no ēdiena kvalitātes savulaik bija atkarīga pavāra dzīvība – ja sultānam negaršos maltīte, maz ticams, ka virtuves personālam ļaus "mēģināt vēlreiz".

Saprotams, ne jau visi ēda kā valdnieki un augstmaņi, bija arī pavisam vienkāršas un pat pieticīgas maltītes, tomēr ikvienam garšo garšīgi paēst – ko tur liegties. Turcija ir liela valsts, bet Otomaņu impērija savulaik bija izpletusies pat pa trim kontinentiem, tā ka kulinārā vēsture tur ir plaša un garšu iespējas gandrīz neierobežotas.

Ja turku gastronomiskā vēsture iesniedzas tūkstoš gadu sena vēsturē, tad tradīcija atzīmēt UNESCO Turcijas virtuves nedēļu ir pavisam jauna – tikai divi gadi. 2022. gadā pirmo reizi laikā no 21. līdz 27. maijam visā pasaulē notika īpaši pasākumi un vienkārši sanākšanas, lai iepazīstinātu ar šo aromātisko un garšīgo pieredzi. Ņemot vērā, cik plaša un daudzveidīga ir Turcijas virtuve, pārsteigumu un atklājumu pietiks vēl daudzām desmitgadēm uz priekšu.

Latvijā otro Turcijas virtuves nedēļu atzīmēja Turcijas republikas vēstniecība, kas aicināja viesus uz tematiskām pusdienām. Tās bija veltīts reģionam, kas vissmagāk cieta zemestrīcē – Hatajas provincei un Antakjas pilsētai, kas atrodas Turcijas dienvidos pie pašas Sīrijas robežas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!