Foto: Vida Press

Reiz 19. gadsimta vidū kādā koka mājiņā netālu no tolaik vēl jaunās Dienvidaustrālijas pilsētas Adelaidas dzīvoja un strādāja ārsts, dr. Kristofers Penfolds. Pa ceļam no Anglijas, no kuras ģimene aizbrauca parādu jūga dēļ, dakteris Dienvidāfrikā iegādājās vīnogu stādus, ko raženi lika lietā nopirktajā īpašumā pie Adelaidas, un paša radīto stiprināto vīnu dr. Penfolds ieteica saviem pacientiem kā "spēcinošu toniku". Tā aizsākās stāsts par vienu no slavenākajiem Austrālijas vīniem, Penfolds.

"Ja jūs atbrauksiet viesos uz mūsu vīna darītavu pie Adelaidas, redzēsiet, ka tur joprojām atrodas mājiņa, kurā sākās Penfolds vīnu vēsture, tagad tur iekārtots muzejs," portālam "Delfi" stāsta Penfolds vēstnieks pasaulē Sems Stīvenss. "Tur apskatāmas vēstules, ko dr. Kristofers Penfolds rakstīja saviem radiem Anglijā, viņa 170 gadus vecā ārsta soma ar stikla pudelītēm, kurās Penfolds lēja savu īpašo "toniku" – stiprināto vīnu, kas viņaprāt, ļoti labi iedarbojās. Tas nav izdomāts stāsts, tā ir reāla vēsture, un mēs priecājamies, ka mums ir šī saikne ar dr. Penfoldu un viņa sievu Mēriju, kura patiesībā gandrīz 30 gadus vadīja vīna darītavu, jo vīrs bija aizņemts ārsta praksē. Sievietes vīna darīšanā patiešām ir liels retums, un mūsu muzejā pat ir balva, ko Mērija Penfolde saņēma vīna izstādē 1880. gadā par "vieglu sauso baltvīnu"! Līdz ar to var teikt, ka viņas ietekme Penfoldsvēsturē ir milzīga!"

Modernā Penfolds vēsture aizsākās 1951. gadā, kad no Eiropas ar jaunām idejām un redzējumu atgriezās galvenais vīndaris Makss Šūberts.

Penfolds vīnu klāsts ir ļoti plašs un gradācija pirmajā acu uzmetienā var šķist ļoti sarežģīta ar visiem BIN skaitļiem, ielejām un vīna dārziem. Lai būtu vienkāršāk - BIN apzīmē partijas numuru (Batch Identification Number) un vietu vīna pagrabā, kur izvietotas pirmā vintidža pudeles. Tieši tik prozaiski. Penfolds vīni iedalāmi septiņās grupās: pirmajā ir tā sauktie Icon wines, kas ir un paliek tikai divi – BIN 95 Grange Shiraz un Bin 144 Yattarna Chardonnay. Tiem seko Luxury wines grupa ar sešiem vīniem, to skaitā, BIN 707 Cabernet Sauvignon, Magill Estate Shiraz un Reserve BIN A Chardonnay. Pieci vīni iekļauti Special BINs grupā (Block 42 Kalimna Cabernet Sauvignon, BIN 60A Cabernet Shiraz un The Ampoule). Nākamā grupa ir Cellar Reserve Wines ar astoņiem vīniem, BIN Wines, kas ir visplašākā grupa ar populāro BIN 389 Cabernet Sauvignon Shiraz priekšgalā un BIN 82 Kalimna Shiraz. Vēl Penfolds piedāvājumā ir trīs vīni Koonunga Hill grupā un stiprinātie vīni.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!