Foto: Shutterstock
Covid-19 pasauli pāršalca nesagatavotu. Tagad, kad jau kādu laiku plecu pie pleca dzīvojam ar pandēmiju, joprojām ir spēkā daudzi ierobežojumi un noteikumi. Tas attiecas arī uz skolām, kurās jaunais mācību gads tiek organizēts, ievērojot dažādas prasības un normas. Ieviestās izmaiņas, protams, ietekmē arī ēdināšanu, kas radījis satraukumu un jautājumus daudzos vecākos: “Vai mans bērns maz ir paēdis?”

Jau iepriekš vēstījām par skolu bažām, kas saistītas ar ēdināšanu. Pat augusta beigās vēl daudzās izglītības iestādēs nebija skaidrs, kā vislabāk organizēt pusdienu procesu un vienlaikus izpildīt noteiktās prasības. Kopš mācību sākuma ir nu jau pagājušas divas nedēļas, un portālā "Delfi" esam saņēmuši vairākas sūdzības par pusdienām skolās. Piemēram, kāda lasītāja satraukti ziņo, ka Rīgas Valsts 1. ģimnāzijā bērniem pusdienās pasniedz tikai maizītes. Vairākās skolās līdz ar ieviestajiem ierobežojumiem arīdzan ir samazināts pusdienu piedāvājums. Ja līdz šim bērniem lielākoties bija iespēja baudīt divus ēdienus – gan zupu, gan otro ēdienu –, tad tagad piedāvā vien otro ēdienu. Turklāt, daudzās izglītības iestādēs arī samazināts pusdienu starpbrīža ilgums – bērniem jāspēj notiesāt maltīti 10, 15 vai 20 minūšu laikā. Minētās problēmas vērojamas daudzviet, tostarp Āgenskalna sākumskolā, Salaspils 1. vidusskolā, Jaunmārupes sākumskolā un citviet, tāpēc skaidrojam, vai bažām un vecāku satraukumam patiesi ir pamats.

Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas direktors Māris Brasla skaidro, ka šobrīd patiešām ģimnāzijā skolēniem piedāvā maizītes, nevis silto ēdienu. Taču iemesls šādai rīcībai nav pandēmijas dēļ ieviestie ierobežojumi un noteikumi. "Jā, šobrīd pirmajās divās nedēļās mums nav iespējas pagatavot siltas pusdienas. Tas ir saistīts ar remontdarbiem ģimnāzijas pagrabstāvā," stāsta Brasla. Viņš cer, ka jau no šīs nedēļas varēs atsākt pusdienu gatavošanu. Vienlaikus arī Rīgas Valsts 1. ģimnāzijā pusdienu starpbrīži nebūs tik ilgi kā agrāk. "Pusdienu starpbrīži tādi paši gluži nebūs. Tie tiks mainīti, lai varētu ievērot normas, kas ir nepieciešamas, pie tā pašlaik strādājam." Par to, cik veiksmīgi vai neveiksmīgi izdosies īstenot noteikumus, vēl ir grūti spriest, teic direktors. "Skolēni saņem ēdiena paciņu un attiecīgi dodas uz klašu telpu. Pie galdiem neēd – tas ir saistīts ar remontdarbiem. Distancēšanās, protams, tiek ievērota." Kopumā ģimnāzijas direktors ir optimistiski noskaņots – skola mēģinās darīt visu iespēju robežās, lai viss izdotos.

Regulējums pieļauj, ka ir viens siltais pamatēdiens

Sarunā ar "Delfi" Āgenskalna sākumskolas direktore Ināra Kaķīte aicināja sazināties ar skolas ēdinātāju. Kā noskaidrojām – Āgenskalna sākumskolā (kā arī iepriekš minētajā Jaunmārupes sākumskolā) ēdināšanu nodrošina pusdienu restorāns "Daily". Pašreizējos apstākļos galvenais fokuss ir vērts uz epidemioloģisko drošību un noteikumu izpildi, uzsver "Daily" valdes loceklis Guntis Bredovskis. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!