Foto: Publicitātes foto
2019. gada 1. un 2. jūnijā Lībiešu krastā un Dundagas novadā vienlaikus ar Slīteres ceļotāju dienām notiks Latvijā pirmās Mājas kafejnīcu dienas. "Tie būs kā lieli dārza svētki visā novadā un Lībiešu krastā, kur ikviens ceļotājs varēs dažādās mājas kafejnīcās baudīt šīs puses tradicionālo ēdienu daudzveidību," "Tasty" vēsta "UNESCO tourism" projekta vadītāja Ilze Šteine.

Mājas kafejnīcu dienas Latvijā notiks pirmo reizi. Ideja aizgūta no Igaunijas, kur šis pasākums tiek rīkots jau vairākus gadus. Pasākuma mērķis ir stimulēt jaunu uzņēmumu rašanos un piesaistīt reģionam tūristu interesi. Lauku sētās un citviet visā Dundagas novada teritorijā šajās dienās būs nogaršojams daudzveidīgi ēdieni un dzērieni: no vietējiem produktiem, ar īpašiem stāstiem un amata prasmju demonstrējumiem. Būs gan iecienīto vietējo ēdienu meistarstiķi, gan no vecmāmiņu un muižas laika pūralādēm izceltu recepšu lietā likšana.

Aktuālo informāciju par pasākuma norisi atradīsi Mājas kafejnīcu "Facebook" kontā, bet, lai tu varētu jau savlaicīgi izvēlies, kuru mājas kafejnīcu apmeklējumu iekļaut savos vasaras brīvdienu plānos, lūk,dalībnieku piedāvātie ēdieni un izklaides.

Mājas kafejnīca 'Pie Pūpoliņiem' – pupiņu zupa, lauku sviests un Dundagas krēms

Foto: Publicitātes foto


Darba laiks: 1. jūnijs – no pulksten 12 līdz 20.

Mājas kafejnīcu dienas piedāvājums

Dundagas zemnieku saimniecībā "Pūpoli" saimnieki gaidīs ciemiņus mājas kafejnīcā "Pie Pūpoliņiem". Te varēs nogaršot pupiņu zupu, pikanto lauku sviestu un Dundagas krēmu. Iepriekš piesakoties, iespējams pieteikt izbraucienu ar padomju laika mantojumu – automašīnu GAZ-66.

Apmeklējums līdz 40 cilvēku lielām grupām. Grupām no 10 cilvēkiem pieteikšanās obligāta. Norēķini tikai skaidrā naudā.

Adrese / koordinātas: "Pūpoli", Dundaga, Dundagas pagasts, Dundagas novads, LV-3270
Lat: 57.5165369, Lon: 22.3589778
Kontaktpersona: Dace, tel.26554001

Mājas kafejnīca 'Trušu raibumi' – trušu gaļas šmorējums, foreļu zupa un rabarberu plātsmaize

Foto: Publicitātes foto


Darba laiks:

1. jūnijs – no pulksten 12 līdz 20;
2. jūnijs – no pulksten 11 līdz 16.

Mājas kafejnīcu dienas piedāvājums

Mājas kafejnīcā "Trušu raibumi" uzkodās būs truša gaļas ruletes, pastēte, kūpināta mājas cūkgaļiņa, mājās cepta maize. Varēs nobaudīt uz ugunskura vārītu foreļu zupu (foreles audzētas pašmāju dīķītī). Kā pamatēdiens galdā tiks celts trušu gaļas šmorējums lauku gaumē. Saldēdienā –kūkas, rabarberu plātsmaize, krāsainie "pūpēdīši" ar svaiga siera mērci un ogām. Dzērieni – sulas dzēriens, rabarberu kompots.

Varēs iegādāties mājās audzētu trušu gaļas izstrādājumus, suvenīrus, gleznas, medu no pašmāju bitēm. Būs iespēja samīļot trusīšus un jēriņus, priecēt acis daiļdārzā, apskatīt omītes gleznas, un drosmīgākie varēs vizināties ar laivu pa dīķi, ievingrināt roku šautriņu mešanā, šūpoties.

Apmeklējums līdz 25 cilvēku lielām grupām. Grupām no 10 cilvēkiem pieteikšanās obligāta. Norēķini tikai skaidrā naudā.

Adrese / koordinātas: "Punces", Anstrupe, Dundagas pagasts, Dundagas novads, LV-3270
Lat: 57.5087311, Lon: 22.3147228
Kontaktpersona: Silvija, tel. 26046692

Mājas kafejnīca 'Kungu mājas kafejnīca' – platķiļķeni, Aleksandra kūka un baroneses tēja

Foto: Publicitātes foto


Darba laiks:

1. jūnijs – no pulksten 12 līdz 20;
2. jūnijs – no pulksten 11 līdz 16.

Mājas kafejnīcu dienas piedāvājums

"Kungu mājas kafejnīcas" piedāvājumā būs pēc senas receptes cepta Aleksandra kūka ar baroneses Sibillas tēju, sāta sajūtai platķiļķeni ar žāvētām ribiņām un krējumu. Aleksandra kūka ir barona bērnu našķis, ar ko viņi mielojās pēc vannošanās, tas bija kā ik sestdienas rituāls pilī. Būs iespēja apskatīt arī seno viduslaiku pili.

Grupām vairāk par 15 cilvēkiem pieteikties iepriekš. Norēķini tikai skaidrā naudā.

Adrese / koordinātas: Dundagas pils, Pils iela 14, Dundaga, Dundagas pagasts, Dundagas novads, LV-3270
Lat: 57.5102330, Lon: 22.3557024
Kontaktpersona: Kristīne, tel. 28210480

Mājas kafejnīca 'Skolas maize un lauku sētas labumi' – skābeņu zupa, sklandrauši un kazas sieri

Foto: Publicitātes foto


Darba laiks 1. jūnijā:

No pulksten 10 īdz 17 mielošanās ar lauku sētas labumiem;
Pulksten 10, 14, 16 ekskursijas pa Kubalu skolu un tās apkārtni;
Pulksten 12 gardas pusdienas;
Pulksten 13 ķimeņmaizīšu cepšana ugiņnama maizes krāsnī.

Mājas kafejnīcu dienas piedāvājums

Kubalu skola-muzejs ir paslēpies skaistā, mierpilnā meža ielokā. Šai vietai ir bagāta vēsture, kas veidojusies 180 gadu gājumā. Kubalu skolas pirmais skolotājs Ernests Dinsbergs gan strādāja skolā, gan arī tajā dzīvoja. Lai nodrošinātu visu dzīvošanai vajadzīgo, viņam bija jāvada arī sava saimniecība. Ap skolu izveidojās lauku sēta, kas nodrošināja ar ikdienā nepieciešamo. Arī skolēni piedalījās skolas saimnieciskajā dzīvē. Bija gan jāpalīdz skolotājam dažādos darbos, gan jāparūpējas par savu maltīti – ugiņnamā jāiekur uguns un no akas jāatnes ūdens, lai pagatavotu sev pusdienas.

Varēs vērot, kā ugiņnamā, ugunskuram sprakšķot, tiek gatavota skolas maize, ko pēc tam gardu muti būs iespējams arī nobaudīt. Varēs izbaudīt ugiņnamā vārītu skābeņu-nātru zupu, rūšrāceņus ar sviestu, skolas maizes krāsnī ceptos pīrādziņus un ķimeņmaizītes, būs arī zāļu tēja un skābputra, ko piestrēbt klāt. Saldajā tiks celts galdā Kubalu skolnieku paēdiens – rūgušpiens ar rudzu maizi un cukuru. Ja labi veiksies, tiks izcepta arī kāda cimdiņpankūka. Piedāvājumā arī lauku labumi – gardi sieri no kazas piena un Kubalu skolas agrākās skolnieces Elmas Zadiņas gatavotie, gardie sklandrauši.

Šeit būs iespēja atgriezties jaunībā, vēlreiz izbaudīt skolas atmosfēru, iesēžoties skolas solā, un brīvbrīdī doties pagalmā, lai piedalītos kādā seno skolas bērnu iemīļotā spēlē. Lauku plašumi bērniem sniegs iespēju kārtīgi izskraidīties, padraiskoties ar lauku sētas kaziņām, bet mierīgām pastaigām noderēs trīs skolas apkārtnē esošās pastaigu takas.

Uz pasākumiem apmeklējumu vēlams pieteikt. Apmeklējums līdz 20 cilvēku lielām grupām.
Norēķini tikai skaidrā naudā.

Adrese / koordinātas: "Kubalu skola", Saustere, Dundagas pagasts, Dundagas novads, LV-3270
Lat: 57.4624350, Lon: 22.3982274
Kontaktpersona: Mārcis, tel. 26332238

Mājas kafejnīca 'Kurzemes Jumari' – zupa ar pavalgu un melleņu klimpas

Foto: Publicitātes foto

Darba laiks: 1. jūnijs - no pulksten 12 līdz 18; mielasts no pulksten 13 līdz 14.

Mājas kafejnīcu dienas piedāvājums

Krišjāņa Barona bērnības ciemā Valpeni, mežu ieskautā sētā varēsiet baudīt ēdienu un atpūtu bioloģiskās saimniecības "Jumari" vēsturiskajā dārzā. No pulksten 13 līdz 14 galdā tiks celts no pašu audzētiem produktiem gatavots lauku sētas azaids – zupa ar pavalgu (maize, sviests). Īpašais dienas piedāvājums – melleņu klimpas.

Mierīgai atpūtai – dabas vērošana, pastaiga saimniecības teritorijā, apskatot mūsu lepnumus – dižkokus, akmeņus, krūmmelleņu stādījumus. Aktīvai atpūtai – šūpoles, basketbola grozs, rāpšanās virve, laiva un velosipēdi. Līdzņemšanai varēsiet nopirkt saimnieces austās grāmatzīmes un adītās zeķes, kā arī saimniecībā vāktās tējas.

Apmeklējums līdz 30 cilvēku lielām grupām. Grupām no 10 cilvēkiem pieteikties iepriekš līdz 29. maijam. Norēķini tikai skaidrā naudā.

Adrese / koordinātas: "Jumari", Valpene, Dundagas pagasts, Dundagas novads, LV-3270
Lat: 57.4255302, Lon: 22.3646697
Kontaktpersona: Gunita, tel. 29469425, gunita.tropina@gmail.com

Mājas kafejnīca 'Kļavnieki' – kazas siers, sklandrauši un pankūkas

Foto: Publicitātes foto

Darba laiks:

1. jūnijs - no pulksten 12 līdz 20;
2. jūnijs - no pulksten 11 līdz 16.

Mājas kafejnīcu dienas piedāvājums

"Kļavnieku" mājas pirmsākums ir meklējams 1922. gadā, kad zeme tika iedalīta par dienēšanu armijā. Deviņdesmito gadu sākumā saimniecība tika pārņemta un radīta tāda, kāda tā ir redzama šodien.

Kafejnīcas piedāvājumā būs zviedru galds ar kazas sieru, dārza labumiem, mājās ceptām pankūkām, maizi un labumiem no klēts. Varēs degustēt un iegādāties sklandraušus, speķa pīrāgus, drumstalu plātsmaizi un citus gardumus. Saimniecībā varēs arī apskatīt kaziņas, saimniecības lauku tehniku, pabaudīt dabu un meditēt.

Apmeklējums grupām līdz 8 personām. Būs iespējams maksāt ar maksājumu karti.

Adrese / koordinātas: "Kļavnieki", Laukmuiža, Dundagas pagasts, Dundagas novads, LV-3270
Lat: 57.4944412, Lon: 22.3647601
Kontaktpersona: Juris, tel. 22439059

Mājas kafejnīca 'Kad slotas kāti uzzied' – kurzemnieku kāzu riktes

Foto: Publicitātes foto


Darba laiks:

1. jūnijs – no pulksten 12 līdz 18.

Mājas kafejnīcu dienas piedāvājums

Pie Slīteres bākas viesus gaidīs saimniece Līga un piedāvās ēdienus, kādus pirms 36 gadiem šajā dienā pasniedza viņas kāzās. Ēdienkartē – "Kurzemnieku kāzu zupa", "Muzikantu gaļa" un īpašās kurzemnieku kāzās ēstās kūkas "Gulbīši". Kafejnīcā piedāvās arī Ziemeļkurzemei raksturīgos ēdienus – sklandraušus, skābputru un svīdenes. Būs iespēja nogaršot tēju "Ančiņu vasara" (augi vākti Ances pļavās, mežos, upes krastos) un pagatavot Slīteres ceļotāju dienas smaržu maisiņu no augiem. Varēs piedalīties sklandraušu cepšanas darbnīcā un pagatavot sklandrausi līdzņemšanai.

Būs iespējams vērot Ances rokdarbnieku kopas "Paukers" dalībnieku rosīšanos, kā arī iemēģināt roku dažādās amatu prasmēs (tapošanā, pērlīšu rokassprādžu aušanā). Būs apskatāma rokdarbnieku kopas cimdu izstāde "100 cimdu pāri Latvijas simtgadei". Saimniece Līga pastāstīs, ka arī slotas kāti dažreiz dzīvē uzzied. Par lustīgu noskaņu rūpēsies akordeoniste Līvija Sproģe.

Apmeklējums līdz 10 cilvēku lielām grupām. Norēķini tikai skaidrā naudā.

Adrese / koordinātas: "Šlīteres bāka", Šlītere, Dundagas pagasts, Dundagas novads, LV-3270
Lat: 57.6285135, Lon: 22.2901104
Kontaktpersona: Līga, tel. 26307029

Mājas kafejnīca 'Ziedkalnu Pakalnos' – uz ugunskura vārīta zivju zupa, valriekstu našķi un māju vīns


Foto: Publicitātes foto

Darba laiks:

1. jūnijs – no pulksten 12 līdz 20;
2. jūnijs – no pulksten 11 līdz 16.

Mājas kafejnīcu dienas piedāvājums

Mājas kafejnīcā "Ziedkalnu Pakalnos" varēs baudīt uz ugunskura vārītu zivju zupu no "Ziedkalnu" dīķos ķertām zivīm ar pašceptu maizi, baudīt našķus, kas gatavoti, izmantojot "Ziedkalnos" izaugušos valriekstus un medu. Varēs nogaršot "Ziedkalnu" mājas vīnu un tepat vāktās zāļu tējas.

Būs iespēja apskatīt medus dravu un klausīties putnu dziesmās un, ja paveiksies, vērot no meža iznākušos dzīvniekus.

Apmeklējums līdz 40 cilvēku lielām grupām. Grupām no 10 cilvēkiem tiek lūgts pieteikties iepriekš. Norēķini tikai skaidrā naudā.

Adrese / koordinātas: "Ziedkalni", Dūmele, Dundagas pagasts, Dundagas novads, LV-3264
Lat: 57.6508371, Lon: 22.4951293
Kontaktpersona: Laima, tel. 29417229

Mājas kafejnīca 'Zvīņas' – grilētas kotletes, zivis, ūdenskliņģeri un 'mannā šūm'


Foto: Publicitātes foto

Darba laiks:

1. jūnijs – no pulksten 11 līdz 22;
2. jūnijs – no pulksten 11 līdz 20.

Mājas kafejnīcu dienas piedāvājums

Mājas kafejnīcu dienās Zvīņu mājās, jeb agrākajā Kolkas veikalā varēs baudīt garšīgu ēdienu, ko gatavos Zvīņu mājas saimnieks Jānis. Piedāvājumā būs sātīga, no pašu audzētiem dārzeņiem vārīta zupa, grilētas kotletes un zivis dažādos veidos, un vēl pašu audzētie salāti. Desertā – veselīgais smiltsērkšķu krēms ar vaniļas mērci un "mannā šūm" jeb uzputenis. Būs ūdensklinģeri, sklandrauši un no lielogu mellenēm gatavoti mājas zefīri, un vēl daudz kas cits. Būs arī mūzika un dažādas aktivitātes.

Apmeklējums līdz 30 cilvēku lielām grupām. Grupām no 10 cilvēkiem pieteikties iepriekš.
Norēķini tikai skaidrā naudā.

Adrese / koordinātas: "Zvīņas", Kolka, Kolkas pagasts, Dundagas novads, LV-3275
Lat: 57.7449978, Lon: 22.5876215
Kontaktpersona: Māra, tel. 29467096

Mājas kafejnīca 'Pankūkas Vītolos' – laša zupa, līvu sklandrauši un pankūkas

Foto: Publicitātes foto


Darba laiks:

1. jūnijs – no pulksten 12 līdz 20;
2. jūnijs – no pulksten 11 līdz 16.

Mājas kafejnīcu dienas piedāvājums

Mājas kafejnīca "Pankūkas Vītolos" aicina dabas mīļotājus baudīt sauli, svaigu gaisu, pastaigas gar jūru vai pa dabas takām Kolkā. Pēc pastaigas vai izbrauciena ar velosipēdu viesi tiks cienāti ar garšīgām pusdienām. Mājas virtuvē – uz ugunskura vārīta laša zupa, pankūkas ar dažādām piedevām, tai skaitā ar saimnieka bitīšu vākto medu. Vieglām uzkodām piedāvāsim zivju salātus, līvu sklandraušus un plātsmaizi ar kafiju vai tēju.

Saimnieks izkurinās pirtiņu ar iespēju izbaudīt pēršanu. Prom braucot varēs nopirkt medu vai skaistus rokdarbus.

Apmeklējums līdz 25 cilvēku lielām grupām. Grupām no 10 cilvēkiem pieteikties iepriekš.
Būs iespējams maksāt ar karti.

Adrese / koordinātas: "Vītoli", Kolka, Kolkas pagasts, Dundagas novads, LV-3275
Lat: 57.7400737, Lon: 22.5826073
Kontaktpersona: Baiba, tel. 29135764

Mājas kafejnīca 'Pie Mārča' – kūpinātas zivis un zivju zupa

Foto: Publicitātes foto


Darba laiks:

1. jūnijs – no pulksten 12 līdz 20;
2. jūnijs – no pulksten 11 līdz 20.

Mājas kafejnīcu dienas piedāvājums

Meža ielokā, starp lielceļu un jūru, vietā ko dēvē par "Pūpoliem", tiks atvērta divu dienu kafejnīca "Pie Mārča", kur būs iespējams nobaudīt vienu no lībiešu tradicionālajiem ēdieniem – gardas kūpinātas zivis, kas tiek kūpinātas uz alkšņa malkas oglēm un priežu čiekuriem. Būs iespējams nobaudīt arī zivju zupu, kas vārīta uz dzīvās uguns, visam klāt būs iespējams dabūt maizi.

Līdzņemšana varēs iegādāties dažādas zivis: butes divos veidos (auksti kūpinātas un karsti kūpinātas), skumbrijas, vimbas, jūras asarus, sarkanos asarus, grunduļus, vēja zivis, lašus (lašu vēderus). Šajās dienās būs pieejamas tās zivis, ko vietējie zvejnieki būs sagādājuši.

Ir pieejamas telšu vietas, atpūtas vieta un grils. Bērniem varēs piedalīties spēlēs, jo "Pūpolos" ir arī volejbola laukums, smilšu kaste un divu veidu šūpoles.

Apmeklējums līdz 20 cilvēku lielām grupām. Grupām no 10 cilvēkiem pieteikties iepriekš. Auto stāvvieta ir bez maksas. Norēķini iespējami gan skaidrā naudā, gan ar karti.

Adrese / koordinātas: Kolka; Lat: 57.7277216, Lon: 22.5805951
Kontaktpersonas: Diāna, tel. 27650997; Elita, tel. 28311813.

Mājas kafejnīca 'Lībiešu ķēķis / Līvõd kēk' – bukstiņputra, zivju zupa un sklandrauši

Foto: Publicitātes foto


Darba laiks:

1. jūnijs – no pulksten 12 līdz 20;
2. jūnijs – no pulksten 11 līdz 16.

Mājas kafejnīcu dienas piedāvājums

Ūšu sētas nosaukums, tāpat kā tās ļaudis, ir lībiešu cilmes. Sētas saimniece piedāvā iepazīt lībiešu garšas un izzināt viņu tradicionālo ēdienu gatavošanas paradumus. Pļēds, sklandrauš, drupšiņzup, drādž, skābputr, drupanmaiz, knapsieriš … Tie nav nekādi svešvārdi, bet gan Ziemeļkurzemes lībiešu tradicionālo ēdienu nosaukumi.

Piedāvājums tūristu grupai – divu veidu pusdienu komplekti: bukstiņbiezputra ar piedevām, sklandrauši, dzērieni – kefīrs, tēja vai zivju zupa (vai kāda cita) un sklandrauši, tēja. Piedāvājuma cena 7 eiro par personu.

Būs skatāma izstāde – Ūšu sētas dzīvesstāsts, kā arī varēs iegādāties grāmatu "Ziemeļkurzemes lībiešu tradicionālie ēdieni: Tulgid līvõd kēkõ! Aicinām lībiešu ķēķī!". Arī ārpus Mājas kafejnīcu dienām, iepriekš piesakot, lībiešu tradicionālo ēdienu piedāvājums lielākām un mazākām grupām.

Apmeklējums līdz 40 cilvēku lielām grupām. Grupām no 10 cilvēkiem pieteikšanās obligāta.
Būs iespējams maksāt ar karti.

Adrese / koordinātas: "Ūši", Kolka, Kolkas pagasts, Dundagas novads, LV-3275
Lat: 57.7482299, Lon: 22.5950127
Kontaktpersona: Dženeta, tel. 29475692

Mājas kafejnīca 'Zivju gardumi un…' – marinētas reņģes, kūpinātas zivis un 'parašūta zupa'

Foto: Publicitātes foto


Darba laiks:

1. jūnijs – no pulksten 12 līdz 20;
2. jūnijs – no pulksten 11 līdz 18.

Mājas kafejnīcu dienas piedāvājums

Jūras smaržu ieskautā "Mežmaļu" sētā būs iespējams mieloties ar pašu zvejotu reņģu filejām dažnedažādās īpašajās marinādēs, kā arī ar mājās kūpinātiem zivju gardumiem. Būs iespēja nogaršot kūpināto brētliņu "Ķopsi" ar pašceptu sēklu maizīti, piedāvāsim arī gardo "Parašūta zupu". Saldajā varēs nobaudīt pašceptu biskvīta ruleti "Rabarberu vējš" un omītes sklandrausi ar kafiju vai lauku pļavas tēju.

Par piemiņu no Kolkas varēs iegādāties bērnu un mazbērnu darinātos suvenīrus un, ja jūrā nepūtīs vējš, tad būs arī iespēj izlaist ar laiv' pa jūr'. Gardumus varēs iegādāties arī līdzņemšanai.

Apmeklējums līdz 30 cilvēku lielām grupām. Ja plānots ierasties grupā vairāk par 10 cilvēkiem, tiek lūgts iepriekš pieteikt apmeklējumu. Norēķini tikai skaidrā naudā.

Adrese / koordinātas: "Mežmaļi", Kolka, Kolkas pagasts, Dundagas novads, LV-3275
Lat: 57.7476581, Lon: 22.5880218
Kontaktpersonas: Ruta, tel. 28268665; Dzintra, tel. 20266105.

Mājas kafejnīca 'Santa tubā' – Kolkas stragnams, dradži un skābputra


Foto: Publicitātes foto

Darba laiks:

1. jūnijs – no pulksten 12 līdz 16.

Mājas kafejnīcu dienas piedāvājums

Mājas kafejnīcā "Santa tubā" [aut. – tulkojumā no latviešu valodas 'Santas istaba'] varēs noprovēt Kolk's stragnam'! Saimniece Santa gaidīs jūs Lībiešu saieta nama pagalmā, kur būs iespēja uzzināt, kas ir Kolkas stragnams, un nobaudīt dradžus un skābputru.

Apmeklējums līdz 10 cilvēku lielām grupām. Ja plānots ierasties grupā vairāk par 10 cilvēkiem tiek lūgts iepriekš pieteikt apmeklējumu. Norēķini tikai skaidrā naudā.

Adrese / koordinātas: "Pastnieki", Kolka, Kolkas pagasts, Dundagas novads, LV-3275
Lat: 57.7420418, Lon: 22.5847842
Kontaktpersona: Santa, tel. 29614350

Mājas kafejnīca 'Stūrīši-Branki' – lībiešu slorkam, zivju zupa un kafe ar kēksiņiem

Foto: Publicitātes foto


Darba laiks:

1. jūnijs – no pulksten 12 līdz 20;
2. jūnijs – no pulksten 12 līdz 16.

Mājas kafejnīcu dienas piedāvājums

Lībiešu sētā "Stūrīši-Branki" varēs nobaudīt lībiešu slorkam (aukstā zupa), vecmāmiņas kafe ar kēksiņiem, un, protams, gardās zivju kotletes. To visu gatavos atraktīvais lībiešu pavārs Igors.

Saimniece izrādīs senlietu kolekciju, tamborus, izšuvumus, pastāstīs par lībiešu dzīvi senāk un tagad. Skanēs vecās plates, un būs iespēja paskatīties dokumentālās filmas. Būs arī suvenīri, ko iegādāties.

Grupām vairāk par 10 cilvēkiem tiek lūgts pieteikties iepriekš. Norēķini tikai skaidrā naudā.

Adrese / koordinātas: "Stūrīši", Mazirbe, Kolkas pagasts, Dundagas novads, LV-3275
Lat: 57.6831871, Lon: 22.3207556
Kontaktpersona: Gunta, tel. 29469165.

Mājas kafejnīca 'Ciemos pie mācītāja' – avīzē cepta siļķe, burkānu sviests un klosterpupas


Foto: Publicitātes foto

Darba laiks:

1. jūnijs – no pulksten 13 līdz 19;
2. jūnijs – no pulksten 11 līdz 16.

Mājas kafejnīcu dienas piedāvājums

Mājas kafejnīca "Ciemos pie mācītāja" piedāvā gan senos un jaunos, gan sāļos un saldos meistarstiķus. Kafejnīcā varēs nobaudīt gan avīzē ceptu siļķi, gan "Klosterpupas". Desertā – "Kurzemnieks sētā" un "Eņģeļkūka". Līdzņemšanai pārdodam pašceptu biešu, burkānu un graudu maizi, burkānu sviestu. pastēti ar pistācijām un koka mīļlietiņas no amatnieka Jura. Muižas telpās varēs apskatīt draudzes locekļu radošo darbu izstādi. Mājas kafejnīcā varēs satikt mācītāju Kārli Irbi un dzirdēt Vinetu Irbi muzicējam.

Sestdien, 1. jūnijā būs iespēja pa ceļam ieiet Mazirbes dievnamā un pulksten 12 pievienoties pusdienas lūgšanai (seksta) un vakarā plkst. 19.30 vakara lūgšanai (vesperes).
Svētdien, 2. jūnijā, pulksten 11 gaidīsim jūs uz dievkalpojumu skaistajā Mazirbes dievnamā, kam sekos sadraudzības "brančs" mācītājmuižā.

Sestdien – grupām vairāk par 10 cilvēkiem tiek lūgts pieteikties iepriekš. Svētdien – savu dalību lūgums iepriekš rezervēt. Norēķini tikai skaidrā naudā.

Adrese / koordinātas: "Mācītājmuiža", Mazirbe, Dundagas pagasts, Dundagas novads, LV-3275
Lat: 57.6725449, Lon: 22.3342602
Kontaktpersona: Inese, tel. 25752576.

Mājas kafejnīca 'Zivju ķēķis' – kūpinātas, ceptas un sālītas zivis, saldējuma kokteiļi

Foto: Publicitātes foto


Darba laiks:

1. jūnijs – no pulksten 12 līdz 20;
2. jūnijs – no pulksten 11 līdz 15.

Mājas kafejnīcu dienas piedāvājums

Gribi dzirdēt stāstu par un ap zivīm? Varbūt gribi redzēt, kā tās tiek kūpinātas, bet varbūt gribi tās nosmeķēt (nobaudīt)? Piebrauc, ienāc, parunā, nosmeķē! Kafejnīcas piedāvājumā: kūpinātas, ceptas, vārītas, sālītas un paša grilētas zivis. Būs arī dažādas zivju maizītes, deserts (ne no zivīm), saldumi, sulas, tēja, kafija un piena saldējuma kokteiļi. Viss pašu rokām gatavots no vietējiem produktiem. Piedāvājam zivju degustāciju grupām, iespējams pasūtīt arī zivju zupu.

Te varēs aplūkot arī vairāk kā 20 seno lībiešu žogu paraugus un nelielo, seno darbarīku kolekciju.

Apmeklējums grupām – degustācija līdz 50 cilvēku lielām grupām, kafejnīca līdz 20 cilvēku lielām grupām. Vizīte kafejnīcā jāpiesaka iepriekš. Norēķini tikai skaidrā naudā. Grupām iespējams sastādīt rēķinu.

Adrese / koordinātas: "Krogi", Pitrags, Kolkas pagasts, Dundagas novads, LV-3275
Lat: 57.7015907, Lon: 22.3866999
Kontaktpersona: Andris, tel. 26493087.

Mājas kafejnīca 'Pie zilās govs' – grūbu putra ar baraviku mēci, grilēta gaļa un pašu cepta maize

Foto: Publicitātes foto


Darba laiks:

1. jūnijs – no pulksten 10 līdz 18;
2. jūnijs – no pulksten 10 līdz 15.

Mājas kafejnīcu dienas piedāvājums

"Pītagos" – mājas kafejnīcā "Pie zilās govs" – uz kārtīgām pusdienām tiks gaidīti visi ceļotāji. Ēdieni un dzērieni gatavoti pārsvarā no vietējām izejvielām. Būs zupa, cepta zivs, grilēta gaļa, dārzeņi un salāti piedevās, grūbu putra ar baraviku mērci vai žāvētu gaļiņu un, protams, saldie ēdieni! Kāds noguris ceļinieks vai jūras braucējs var sakārot pat pankūkas. Piedāvājumā arī bērzu sulas, siltie dzērieni un cepta maize. Visu varēs arī nopirkt līdzņemšanai.

Visus darboties gribošie gaidīti uz meistarklasēm – Anitra Tooma mācīs vērt krelles. Būs iespēja nopirkt pašu apzīmogotu tējas maisiņu un aplūkot Baibas Pilānes cimdu izstādi. Būs nopērkami arī dažādi ziemas garajos vakaros sarūpēti rokdarbi. Varēs fotografēties ar zilo govi Melleni.

Grupām vairāk par 10 cilvēkiem lūdzam iepriekš rezervēt pusdienas. Varam uzņemt līdz 50 cilvēku lielu grupu, apmeklējumu iepriekš piesakot. Norēķini tikai skaidrā naudā.

Adrese / koordinātas: "Pītagi", Košrags, Kolkas pagasts, Dundagas novads, LV-3275
Lat: 57.6954283, Lon: 22.3622604
Kontaktpersona: Signe, tel. 29372728.

Mājas kafejnīca 'Mammas pankūkas' – pankūkas, meža rukšu salāti, bukstiņš un kūkas

Foto: Publicitātes foto


Darba laiks:

1. jūnijs – no pulksten 12 līdz 20.

Mājas kafejnīcu dienas piedāvājums

Netālu no Ēvažu stāvkrasta, "Ēvažu" māju brīvdabas kafejnīcā "Mammas pankūkas" piedāvās nobaudīt mājās gatavotus ēdienus: neparastos "Meža rukšu salātus" un "Ēvažu pīrāgu" ar dārza un meža pavasara zaļumiem, pēc vecmāmiņas padoma pukšķināto bukstiņu biezputru un, protams, visgardākās plānās pankūkas ar kraukšķīgu maliņu un vietējo ogu ievārījumu. Būs arī kafija, tēja un garšīgās kūciņas "Jūras vējš", "Riekstkodis" un "Aveņu buča".

Varēs mierīgi atpūsties, izbaudīt nesteidzīgas sarunas un pastaigu līdz jūras stāvkrastam.
Būs iespējams iegādāties pļavās lasītas tējas un suvenīrus – jūras izskalotus kociņus ar dažādiem uzrakstiem.

Apmeklējums līdz 15 cilvēku lielām grupām. Grupām vairāk par 10 cilvēkiem pieteikties iepriekš.
Norēķini tikai skaidrā naudā.

Adrese / koordinātas: "Ēvaži", Kolkas pagasts, Dundagas novads, LV-3264
Lat: 57.6803959, Lon: 22.5679059
Kontaktpersona: Tabita, tel. 25535005

Mājas kafejnīca 'Brāļtīrumi' – mājās gatavota pesto maizītes un vīns

Foto: Publicitātes foto


Darba laiks:

1. jūnijs – no pulksten 12 līdz 19;
2. jūnijs – no pulksten 12 līdz 16.

Mājas kafejnīcu dienas piedāvājums

Mājas kafejnīcas "Brāļtīrumi" apmeklētāji varēs nobaudīt mājās gatavota pesto maizītes un vīna glāzi.

1. jūnijā, pulksten 12, 14 un 16 tiks organizētas ekskursijas uz Ģipkas baznīcu, par kuru savu stāstu izstāstīs tās atjaunotājs Valdis Rande. Būs pieejami atlaižu kuponi "Brāļtīrumu" rezervācijai un loterija. Ja viesi vēlēsies, tie varēs doties pastaigā pāri Pilsupītei uz Pūrciema Balto kāpu.

Apmeklējums līdz 30 cilvēku lielām grupām, 10 cilvēku un lielākām grupām pieteikties iepriekš līdz 25. maijam. Norēķini tikai skaidrā naudā.

Adrese / koordinātas: "Brāļtīrumi", Pūrciems, Rojas novads, LV-3264
Lat: 57.5837347, Lon: 22.6309266
Kontaktpersona: Romēna, tel. 29440276

Mājas kafejnīca 'Pie Elmāra' – sutinātas brētliņas, rūšrāceņi, skābputra un saldskābmaize


Foto: Publicitātes foto

Darba laiks:

1. jūnijs – no pulksten 12 līdz 20;
2. jūnijs – no pulksten 11 līdz 16.

Mājas kafejnīcu dienas piedāvājums

Vēsturiskajā lībiešu ciema sētā ikvienu ciemiņu sagaidīs viesmīlīgā saimniece Ieviņa Svitiņa. Viņas dzimtas māju vēsture ir cieši saistīta ar Dundagas baronu Osten-Zakenu. Jau no mājas uzcelšanas dienas, šeit dzīvojuši vietējie ļaudis, kas nodarbojās gan ar zvejniecību, gan arī ar lauksaimniecību.

Saimniece savus ciemiņus pacienās ar gardiem piekrastes ēdieniem. Šo ēdienu receptes piekrastē ir saglabājušās cauri gadsimtiem, vietējie ļaudis tās gatavo un liek galdā vēl šodien. Kafejnīcā varēs nobaudīt sutinātas brētliņas saldā krējuma mērcē ar rūšrāceņiem, skābputru, pašceptu saldskābmaizi ar mājas sviestu, kafiju un tēju.

Būs iespēja piedalīties arī radošajā darbnīcā – svečturu gatavošanā.

No 10 cilvēku lielām grupām nepieciešams pieteikties iepriekš. Norēķini iespējami tikai skaidrā naudā!

Adrese / koordinātas: "Joki", Ģipka, Rojas novads, LV-3264
Lat: 57.5704373, Lon: 22.6534011
Kontaktperosna: Ieviņa, tel. 26429973

Mājas kafejnīca 'Sātig' un sveitig' pabūšen' baznic's dārze' – dižrauši, saldējums un kūpinātas vēja zivis


Foto: Publicitātes foto

Darba laiks:

1. jūnijs – no pulksten 12 līdz 20;
2. jūnijs – no pulksten 11 līdz 15.

Mājas kafejnīcu dienas piedāvājums

Piedāvājuma centrā būs vecās "Zaļmežu" saimnieces tradicionālie dižrauši (citviet saukti arī par sklandraušem un žograušiem). Recepte noskatīta pēckara gados Pitragā, izlolota cauri kolhoza laikiem un nodota mazmeitai, kura turpina tos cept ar mīlestību un atbildību. Dižrauši draudzējas ar sātu, tāpēc galdā būs arī mājās cepti gardumi no citām ģimenes dižsaimniecēm: kēksiņi un pīrādziņi, kanēļmaizītes un ķimeņmaizītes.

Ja pa smalko gribas, un tik tā palaizīties apkārt kā kaķim ap našķi, lūdzu, te kuļ auksto gardumu – saldējumu ar īpatnām garšām un smaržām, un kafija arī būs. Stipro būs jāiet meklēt pa ciemu, ceram, kādā sētā tiks dzīts un brūvēts! "Zaļmežos" – tikai naivie un mīlīgie augļu un odziņu zaptsūdeņi ar šķīstu avota ūdeni aizdarīti.

Ja piedomās' mierīgs' doms', lai ķeras labs loms, varbūt būs iespēja noēsties piekrastes zivju labumus – kūpinātas vēja zivis un ar pieredzējušu saimnieces roku dažādi "ietaisītas" reņģītes, citā vārdā – delikateses. Kad paēsts baznīcas dārzā, varēs paviesoties baznīcā – piesēst, apcerēt, aizdegt sveci labam nodomam. Iespēja aizraujošā aculiecinieka stāstījumā uzzināt par Kolkas katoļu baznīcas neparasto ceļojumu no Dienvidkurzemes mežiem līdz Ziemeļkurzemes spicei.

"Tā kā esam muzikāla ģimene, pamielosim ne vien jūsu vēderus, bet arī ausis un sirdis, atskaņojot ko jauku "uz balsīm", taustiņiem un pūšamiem instrumentiem," atklāj saimniece.

Bērniem būs atvērta "Zaļmežu" bērnu "vasaras māja" – štābiņš vecajā šķūnītī.

Mājas kafejnīcā varēs iegādāties:

  • vietējos suvenīrus (krūzītes, kalendāri, magnēti, krūzīšu paliktņi ar līvu krāsu un šejienes dabas ainavu apdrukām);
  • ģiptīgas zaptītes un frišumlīdzekļus no meža un lauka burciņās;
  • piekrastes zivtiņlabumus gan kūpinātus, gan marinētus, ja Jūras mātei būs bijis labs prāts…
  • dižraušus un mājās ceptas smalkmaizītes


Apmeklējums līdz 15 cilvēku lielām grupām. Norēķināties iespējams tikai skaidrā naudā.

Adrese / koordinātas: "Zaļmeži", Kolka, Kolkas pagasts, Dundagas novads, LV-3275
Lat: 57.738372, Lon: 22.582785
Kontaktpersona: Rudīte, tel. 26028009

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!