Foto: LETA
Latvijas Vīnkopju un vīndaru biedrības rīkotajā ikgadējā vietējo augļu un ogu vīnu konkursā par laureātiem labāko vietējo vīnu kopvērtējumā šogad kļuva Viestura Krēvica darītais aveņu vīns, Guntara un Raimonda Lubiānu jāņogu vīns, kā arī "Naukšēnu mājas vīnu" darītais zemeņu vīns.

Savukārt par labākajām pašmāju vīna darītavām atzītas SIA "Lejasķērzēni" "Naukšēnu mājas vīna " darītava ar upeņu vīnu, SIA "Līgatnes vīna darītava" ar zemeņu vīnu un Talsu novada SIA "Dienliliju dārzs" vīna darītava "Vējkalnietis" ar ērkšķogu vīnu.

Tāpat konkursa noslēguma ceremonijā šovakar pasniegtas balvas labākajiem vīniem un sidriem vairākās grupās.

Sauso baltvīnu grupā par labāko atzīts "Līgatnes vīna darītavas" vilkābeles augļu vīns , bet sauso sarkanvīnu grupā - Lubiānu jāņogu vīns .

Starp dzirkstošajiem vīniem , kas iegūti tikai ar dabīgu otrreizējo raudzēšanu, kā labākais atzīts "Lejasķērzēnu" ērkšķogu vīns . Šī darītava saņēma arī diplomu par labāko mākslīgi gāzēto dzirkstošo vīnu , kas ticis darīts no paradīzes āboliem un zemenēm.

Sidru kategorijā par labāko dzērienu, kas darīts ar tradicionālo metodi, atzīts SIA "Jumpravas sidrs" ābolu sidrs, savukārt par labāko mākslīgi gāzēto sidru kategorijā atzīts SIA "Abavas dārzi" ābolu sidrs.

Konkursā tika vērtēti arī vīni no eksotiskām izejvielām, un šajā kategorijā par uzvarētāju atzīts SIA "Vējkalnietis" darītais balto ceriņu ziedu vīns .

Šogad konkursam tika iesniegti 157 vīnu paraugi, kas tapuši gan licenzētās vīna darītavās, kas strādā ar komerciāliem mērķiem, gan entuziastu saimniecībās, kas vīnu gatavo pašpatēriņam.

Latvijā ražotos vīnus vērtēja gan labākie Latvijas vīnziņi - Jānis Kaļķis, Raimonds Tomsons un Gints Sniedze -, gan Latvijas Vīnkopju un vīndaru biedrības eksperti Inese Drudze un Andris Dišlers.

Latvijas augļu un ogu vīnu konkurss tiek organizēts ar mērķi veicināt vīna darīšanas tradīciju kopšanu Latvijā, kas ir bagāta ar augļiem, dārza un meža ogām. Organizējot konkursu, Vīnkopju un vīndaru biedrība vēlas popularizēt kvalitatīva vīna gatavošanu un izplatīšanu, salīdzināt tirgū piedāvāto augļu un ogu vīnu kvalitāti, informēt patērētāju par piedāvājumā esošiem vīniem , kā arī izvērtēt vietējā vīnmateriāla potenciālu augstvērtīga produkta iegūšanai.

Latvijas Vīnkopju un vīndaru biedrība kopš 1965.gada apvieno vairāk nekā 100 Latvijas vīnkopju un vīndaru, kuri kopj un attīsta vīnogu audzēšanas un vīna darināšanas tradīcijas, kuras Latvijā aizsākās jau Hercoga Jēkaba laikā un valstiskā līmenī tika izkoptas Latvijas pirmās brīvvalsts laikā, kad Saeima pieņēma profesora Pētera Delles izstrādāto Vīna likumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!