Foto: Shutterstock
Kā ziņo laikraksts "The Times", kādā Japānas ziemeļu pilsētas Hačinohe izsolē kastīte ar 15 īpaši izmeklētas šķirnes ķiršiem pārdota par 4177 eiro (600 tūkstoši jēnas), līdz ar ko vienas ķiršogas cena bijusi 287 eiro. Kāds iemesls tādai vājprāta cenai – vai tie ķirši ir no zelta vai sola mūžīgo jaunību?

Nekā nebija! Izrādās, pie vainas vecā labā problēma: ko uzdāvināt tam, kuram viss jau ir? Protams, arī vēlme izrādīt savu iespēju ekstravaganti iztērēt naudu un pasniegt dārgas dāvanas. Vasarā Japānā sākas dāvanu pasniegšanas sezona, kad biznesa cilvēki apmainās ar izsmalcinātām dāvanām: dzērieniem, saldumiem un augļiem, jo dārgākiem, jo labāk.

Japāna ir slavena ar ķiršiem, tiesa, mēs vairāk zinām par slaveno ķiršu ziedēšanas laiku, bet kādreiz jau arī tie ķirši izaug. Lūk, smalkākajiem un retākajiem no tiem var palaimēties nokļūt izsolē un kļūt par dārgu dāvanu.

"Aomori Heartbeat" šķirnes ķirši ir izcili saldi, izcili skaistā tumšsarkanā krāsā un milzīgi – vairāk nekā 3 cm diametrā. Protams, ar visu izcilību tie nemaksā tik daudz, bet – patiesībā viss maksā tieši tik, cik kāds par to gatavs maksāt. Kāds ekskluzīvo augļu pārdevējs izsolē pircis šīs šķirnes ķiršus arī pērn, tātad – ķirši zelta vērtībā bijusi pieprasīta dāvana. Tiesa, pērn tie maksājuši krietni lētāk, inflācijas zobs iegrauzies arī dārgo dāvanu pasaulē.

"The Times" atzīmē, ka ar šo ķiršu izsoli Japāna vēlreiz sevi pierādījusi kā pasaulē pārcenotāko augļu zemi. Ekstravagantas augļu cenas dažādās izsolēs un dārgos tirgos tur nav nekāds retums. Piemēram, slavenie četrkantīgie arbūzi, ko audzē Kagavas prefektūrā, maksā 70 eiro, un tie pat nav ēdami, jo novākti vēl negatavi. Šogad maijā pārītis īpaši izmeklētas šķirnes mango no Japānas dienvidiem pārdots par 3472 eiro.

Pērnā gada dārgāko augļu rekordistes bija smalkās šķirnes "Ruby Red" sarkanās vīnogas, kuru ogas sasniedza tenisa bumbiņas apmēru. Ķekars šo vīnogu pērn tika pārdots par 9722 eiro.

Taču visu laiku dārgākie Japānas augļi ir "Yubari" šķirnes melones, ko audzē Hokaido salā Japānas ziemeļos. Ja parasti divas melones tirgo par apmēram 55 eiro, tad sezonas sākumā notiek izsole, kurā cena var sasniegt kosmosu. Pirmā izsole notiek, lai nodrošinātu veiksmi visam gadam – gan pircējiem, gan tirgotājiem, un jau izsoles sākumcena, protams, nav tirgus cena. Protams, uzņēmējs vai uzņēmums, kurš solījis visvairāk, saņem arī uzmanību un bezmaksas reklāmu. Pagaidām nepārspēts ir 2019. gada rekords, kad divas melones tika pārdotas par 34 732 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!