Foto: Shutterstock
No 1. februāra Latvijā sākusi darboties depozīta sistēma dzērienu iepakojumiem. Vai vērts nest uz taromātiem iepriekš sakrātās pudeles? Galu galā – vai kārtīgs pudeļu vācējs ar to varēs arī kādu mazumiņu nopelnīt?

Kāpēc tas vajadzīgs?

Depozīta sistēmas mājaslapā teikts, ka depozīta sistēma ir praktisks solis ceļā uz tīrāku Latviju gan mums, gan nākamajām paaudzēm, un tā palīdzēs pilnvērtīgi apsaimniekot dabā visbiežāk sastopamos dzērienu iepakojumus.

Plastmasas un stikla pudeles un skārda bundžas piecūko jebkuru vietu Latvijā, un depozīta sistēma tiešām varētu būt labs solis ceļā uz lielāku tīrību. Diemžēl, ne visas pudeles varēs nodot taromātos.

Kādas pudeles var nodot taromātos

No ražotāju puses depozīta sistēmas dalībnieki ir Baltijas mēroga tirgus līderi dzērienu ražošanas nozarē, gan vietējie vidējie un mazie dzērienu ražotāji. Principā pēc teiktā var saprast, ka varēs nodot tikai tās pudeles, kas ražotas Baltijas valstīs un piedalās depozīta sistēmā.

Nodot varēs gāzēto un negāzēto bezalkoholisko dzērienu (piemēram, minerālūdens, ledus tējas, sulas u.c.), alus un citu fermentēto produktu ar alkohola saturu līdz 6% (piemēram, sidrs, alkoholiskie kokteiļi) plastmasas un stikla pudeles un skārdenes.

Svarīgi! Uz pudeles etiķetes jābūt depozīta zīmei.

Svarīgi! Aizmirstam paradumu pudeles placināt! Nodošanai der tikai nebojātas pudeles un nesamīcītas skārdenes.

Foto: Shutterstock
Nekad tā nedari, ja gribi savus 10 centus saņemt atpakaļ!

Ko un cik varēs nopelnīt, nododot taru?


Te nu jāsaka: zināms ieguvums būs tikai tiem, kuri nodos pudeles un skārdenes, kuras paši nebūs iegādājušies. Tad tā būs godam nopelnīta naudiņa par vides uzkopšanas darbiem, savācot taru, kas mētājas apkārt, bojājot skatu un dabu.

Foto: Shutterstock

Savukārt tiem, kuri iegādāsies pudeles un skārdenes ar depozīta zīmi uz etiķetes, jāzina, ka katra iegādātā pudele maksās 10 centus dārgāk. Būtībā, pērkot minerālūdeni, alu vai sidru ar depozīta zīmi, iemaksāsim 10 centu depozītu par katru pudeli. Pēc tam nododot taru depozīta punktos, šos 10 centus par katru pudeli saņemsim atpakaļ. Peļņas nekādas – bet laba sajūta, ka mūsu stikla un plastmasas pudeles un skārdenes kaut kur nekrāsies kaudzē, piesārņojot dabu, bet tiks pārstrādātas un liktas lietā.

Vārdu sakot, viena nodota stikla pudele, plastmasas pudele vai skārdene ar depozīta zīmi maksā 10 centus. Kā tos saņemt? Pēc nodošanas taromātā vai manuālajā nodošanas punktā saņemam kuponu konkrētā vērtībā (nodoto pudeļu summa reiz 10 centi). Ar kuponu iespējams iepirkties tajā veikalā, kurā nodota tara.

Kā tas notiek praktiski?


Darbosies divu veidu depozīta pieņemšanas vietas: automātiskās, kur iepakojumu pieņem taromāti, un manuālās, kur iepakojumu pieņem veikala darbinieks. Nodot taru iespējams, neatkarīgi to tā, kur tā iegādāta vai atrasta – svarīgi, lai tai ir depozīta zīme un lai tā būtu nebojāta. Taromātos par nodoto taru saņemsim kuponu, manuālajos – skaidru naudu vai atlaidi pirkumam.

Pārejas posms: pievēršam uzmanību etiķetēm un depozīta zīmei!


Depozīta sistēmai noteikts pusgada pārejas periods līdz 31. jūlijam. Šajā laikā veikalu plauktos atradīsies dzērieni gan ar, gan bez depozīta zīmes. Dzērieni ar depozīta zīmi maksās 10 centus dārgāk – tos varēs saņemt atpakaļ, nododot tukšo taru taromātos vai manuālajos pieņemšanas punktos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!