Foto: Baltic Chefs

Novembrī dienas gaismu ieraudzīs "Baltic Chefs" – krāšņi ilustrēta pavārgrāmata, kurā vienkopus būs publicētas visu trīs Baltijas valstu 90 pavāru 180 receptes. Projekta mājaslapā jau sākusies iepriekšparakstīšanās uz unikālo izdevumu.

"Mūs visus apvieno mīlestība pret ēdienu un vēlme paveikt ko nozīmīgu un paliekošu Baltijas reģiona gastronomijas kultūrai," saka Emīls Jonins, viens no projekta vadītājiem.

Iepazīt Baltijas garšas tuvāk


Ideja par grāmatu, kurā apvienoti Baltijas valstu šefpavāri un atspoguļota Baltijas gastronomijas nozare kopumā, radusies šefpavāram Artūram Arnicānam, kurš vēlās parādīt mums pašiem un pasaulei Baltijas valstu gastronomijas līmeni. Artūrs uzsver: "Mums ir, ar ko lepoties! Piemēram, aizbraucot uz Itāliju, ēdieni ir vai nu ļoti garšīgi vai ļoti slikti – no pusfabrikātiem un tamlīdzīgi. Mums Latvijā visur ir pārsvarā garšīgi. Arī parastās ēdnīcās ir labs līmenis."

Grāmatā piedalīties aicināti pavāri no dažādiem restorāniem, tomēr Artūrs piebilst: "Mēs viņus nesaucam par labākajiem šefpavāriem vai labākajiem restorāniem. Grāmatā sapulcinātie pavāri būs gan no smalkākajiem Lietuvas, Latvijas un Igaunijas restorāniem, gan daudzsološi pavāri, kuri ikdienā servē izmeklētu street food."

Grāmatas veidotājiem svarīgi bijis apkopot šefpavārus ar savu stilu, interesantu rokrakstu, attieksmi pret ēdienu un dzīvi. Lasītājus priecēs ne tikai receptes, bet arī krāšņas ēdienu bildes, šefpavāru portreti un īss stāsts par katru no viņiem. Bez savas dzīves filozofijas ēst gatavošanā neiztikt!

Viens no grāmatas lielajiem mērķiem – vienot nozares profesionāļus Baltijas līmenī un veicināt reģiona gastrotūrsimu. "Maz zinām, kas notiek kaimiņos, bet tur ir daudz interesantu personību, par ko pastāstīt, ļoti daudz interesantu šefpavāru. Un katram šefpavāram savs rokraksts," piebilst projekta koordinatore, Karolīna Dorošenko.

Kopīgais ir vietējais


Grāmatas veidošanas laikā projekta komanda vairākkārt apciemojusi gan Igauniju, gan Lietuvu – darbs ar šefpavāru recepšu sakārtošanu, ēdienu un šefpavāru foto sesijām, kuras bijušas ļoti apjomīgas, bijis gana komplicētas. Vienlaikus arī – milzīga pieredze un iespēja ieskatīties visu trīs Baltijas valstu virtuvēs.

Runājot par līdzībām un atšķirībām, grāmatas veidotāji saka: produktu izvēles ziņā esam diezgan vienādi, jo tie mums līdzīgi. Visu valstu šefpavāri lielu akcentu liek uz vietējiem produktiem, sezonalitāti. Katrs pavārs centies izmantot vietējās zivis, sieru, dārzeņus un augļus, liela vērība pievērsta arī meža veltēm. Ir jūtama tendence, ka šefpavāri vēlējušies izcelt vietējās bagātības, parādot, cik interesantu un garšīgu ēdienu var pagatavot no vietējiem produktiem.

Interesanti, ka daudzi šefpavāri izvēlējušies gatavot tartaru – bet cits citam nelīdzinājās, visi atšķīrās ar ko īpašu. Savukārt Igaunijā katram otrajam šefpavāram viens no ēdieniem bijis deserts.

Ja jādomā, par to, ar ko katras valsts šefpavāru receptes izcēlušās, grāmatas veidotāju komandai radies priekšstats, ka atšķirības nav nemaz tik lielas. Latvijā vairāk pievēršam uzmanību detaļām, izsmalcinātībai. Igauņi savukārt pārsteidza ar vienkāršību un tīrām garšām. Lietuvieši savukārt īpaši aizraujas ar dārzeņiem, viņiem ir ļoti attīstīta fermentācija, kas izmantota daudzās lietuviešu šefpavāru receptēs.

Kā uzskata šefpavārs Artūrs Arnicāns, kopumā Baltijas kulinārija virzās uz Skandināvijas pusi. Tas nozīmē – vairāk minimālisma, tīrākas garšas, vienkāršība, sezonalitāte.

Foto: Baltic Chefs
Neliels ieskats vienā no "Baltic Chefs" atvērumiem ar šefpavāra Artūra Arnicāna recepti.

Ēdiens ar stāstu


Grāmatā katrs šefpavārs prezentē sevi un savu valsti ar divām receptēm, kuras pats izstrādājis un pats izvēlējies. Apkopotās receptes būs katra šefpavāra meistarstiķis. Lielāko daļu no receptēm gardēži varēs pagatavot mājās, bet daļa, protams, būs tāda, ko labāk doties nobaudīt pie šefpavāra uz restorānu.

Artūrs Arnicāns stāsta: "Vēlamies kultivēt domu, ka restorāns – tas nav ātri paēst pusdienas. Kad tu ej uz restorānu, tev jābūt gatavam saņem emocijas, mēģināt saprast filozofiju, kas ir katra šefpavāra darba pamatā. Katrs šefpavārs ar ēdienu cenšas cilvēkam kaut ko pastāstīt. Katrai šefpavāra radītai receptei ir vesels stāsts apakšā. Ja tu saproti pavāra domu, sajūti viņa stāstu, ne tikai paēd – tas arī ir izdevies vakars restorānā."

Pats Artūrs Arnicāns grāmatā savus stāstus izstāsta ar divām ļoti atšķirīgām ēdienu receptēm. "Viena mana recepte ir "Briedis mežā", tajā sakopotas ziemas meža garšas. Briedis, marinēts ar priežu skujām un rozmarīnu, iedod meža garšas, smaržas un sajūtas. Piedevās topinambūrs, kas nācis no zemes. Baudot šo ēdienu, jāsajūt, ka esi mežā, ka ir auksta ziemas diena… Otrs ēdiens, ar ko piedalos grāmatā, ir vasarīgāks: arktiskā palija, kas gatavota kopā ar zemenēm un gurķiem – viegla, vasarīga maltīte."

Nelielam ieskatam – brīži no pavārgrāmatas "Batic Chefs" tapšanas.

Priekšpasūtīt ar atlaidi grāmatu var šeit. Grāmatas pirmais metiens iznāks angļu valodā 5000 eksemplāru lielā tirāžā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!