Foto: Shutterstock
Šonedēļ ne vienam vien ir jāpietaupa nauda līdz algas dienai janvāra sākumā, turklāt, visticamāk, krietni vairāk nekā ierasts esam iztērējuši arī svētku galdam. "Tasty" skaidro, kā pārtikai tērēt mazāk, un apkopo garšīgus ēdienus, ko vari pagatavot mājās ar mazu finansiālu ieguldījumu.

Pasūtīt internetā un gatavot pašiem

Var ietaupīt, pērkot pārtiku nedēļai internetā, nevis katru dienu ejot uz veikalu, kas šī brīža apstākļos nav arī ieteicams. "Es uz veikalu iepirkties neeju, es visu pasūtu internetā. Tad arī vairāk var piedomāt pie tā, ko nopērku," stāsta restorāna "Hercogs" namatēvs Andris Rūmītis. "Ja mēs internetā grozā ieliekam produktus un redzam, ka rēķins ir 130 eiro, tad skatāmies, ko varbūt esam nepareizi ieplānojuši. Tādējādi mēs varam sevi monitorēt. Ja veikalā saliekam pilnu grozu, pie kases, ieraugot rēķinu, vairs nekrausim ārā un neteiksim, ka neņemam. Bet pie datora mēs varam variēt ar to visu. Un, pasūtot aplikācijā no lielveikala, mēs redzam savu iepriekšējo grozu. Un redzam, ja iepriekšējo reizi palika pāri kefīrs vai jogurts, tad šoreiz zinām, ka varam ņemt nevis divus, bet vienu."

Andris iesaka visu gatavot mājās pašiem. "Var gatavot zupas, vairāk darba gan būs jāiegulda pirms tam, bet zupu var ēst vairākas dienas. Galvenais veikalā nepirkt gatavus pusfabrikātus, kotletes, karbonādes, rasolus. Visu gatavojam paši! Tas ir lētāk pat tad, ja ir maza ģimene. Protams, tas ir darbietilpīgāk, bet lētāk." Andris min pāris mājās pagatavojamu ēdienu ideju – var gatavot malto gaļu, sautējumus, burkānus, kāpostus, kam pievieno ābolu vai saldo čili mērci, vai olīveļļu, balzamiko, citrona vai apelsīnu sulu, var pievienot apgrauzdētas sezama vai saulespuķu sēkliņas. No bietēm var uztaisīt klasisko vinegretu vai arī biešu-siera salātus. Var pagatavot "Siļķi kažokā", kas arī, pēc Andra teiktā, ir nedārgs produkts. Tāpat bietes var apcept cepeškrāsnī kopā ar kartupeli, burkānu un beigās pievienot kādu sieriņu. Var izspiest ķirbju, biešu, burkānu svaigās sulas, kas arī būs sātīgs dzēriens. "Var izspiest svaigu dārzeņu sulas, nevis pirkt dārgos apelsīnus vai greipfrūtus, vai ananasu, kas vispār sulā ir kosmiski dārgs."

Pirkt tik, cik apēdīsim, nevis lielo iepakojumu

Savukārt restorāna "Re'chef" šefpavārs Ingmārs Ladigs iesaka: "Labāk pirkt mazliet dārgākus produktus, bet skaita ziņā mazāk. Liels vilinājums veikalā ir – ja tu nopirksi vairāk, tad dabūsi lētāk, bet labāk pirkt taupīgāk un saprast, ko gribam pirkt." Viņš iesaka sastādīt pirkumu sarakstu. "Mājās pasēdēt un paskatīties, cik daudz būs nepieciešams šo produktu. Piemēram, ja gatavojam siļķi kažokā, tad pirkt siļķi tirgū uz svara vai veikalā, kur viss jau safasēts, nopirkt tieši tik, cik nepieciešams, nevis lielo iepakojumu. Tomēr saplānot un nepirkt apjomu, kas nav nepieciešams. Jāsaprot arī ledusskapja kapacitāte. Lai nav tā, ka atver durvis, bet tur viss iekšā pārbāzts."

Arī Ingmārs iesaka gatavot mājās pašiem. "Es noteikti nepirktu gatavu majonēzi, bet man mājās būtu olas un eļļa, no kuras majonēzi pagatavot." Viņš arī, veidojot Vecgada vakara ēdienkarti, iesaka uztvert procesu radoši: "Ziemassvētkos cilvēki tomēr sēž pie galda, bet Vecgada vakarā viss notiek nedaudz kustīgāk, un tad var izvēlēties uz galda salikt uzkodas, piemēram meksikāņu vai japāņu stilā. Un nav jau obligāti suši jātaisa ar zivi, var pagatavot ar svaigu gurķīti un krēmsieru. Ja tu pats gatavo, tad vienmēr varēsi kaut kādā veidā ietaupīt. Pazaudēsi varbūt laiku, bet naudiņu ietaupīsi."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!