Foto: DELFI

Izstāde "Riga Food 2022" Ķīpsalā ir kā milzīgs Ziemassvētku gadatirgus, bet tikai bez karuseļiem, korāļiem un karstvīna. Taču vīns tur ir, un ne viens vien! Tāpat kā fantastiski cilvēki, kuri mīl to, ko dara. Vieta, kur atklāt jaunas garšas, uzzināt jaunus stāstus un iedvesmoties.

Sen to izstādi daudzināja, nu to izstādi ieraudzīju – pārfrāzējot zināmo tautasdziesmu par Rīgu, varētu teikt es. Šoruden bija tas brīdis, kad pirmo reizi apmeklēju "Rīga Food 2022" izstādi. Pirmais iespaids mulsinoši satraucošs – pretī gāžas ēdienu smaržu mākonis un daudzbalsīga murdoņa – tik neierasta, jo šis ir arī pirmais lielais pasākums pēc pandēmijas, ko apmeklēju. Lēnām virzos starp stendiem, līdz izdzirdu pazīstamu balsi un sveicienu. Mani uzrunājis "Draugiem.lv" runasvīrs Jānis Palkavnieks. Nē, viņš neko necep un nešmorē, bet gatavs pastāstīt un parādīt, cik svarīgi cilvēkam ir regulāras ēdienreizes. Viņa darba vieta maltītes nodrošina birojā un pusdienas ir svēta lieta.

Ar alus malku apkārt izstādei

Manot manu mulsumu un atzīšanos, ka nezinu no kura gala sākt, Jānis ir mans izstādes sargeņģelis. Viņš jau apguvis laukumu un pārliecinoši saka: "Noteikti aizej līdz alus stendam, tur viens Cēsu džeks vienkārši fantastisku alu taisa un filtrē uz moluskiem!" Kas jādara tas jādara, pie reizes kā Blaumaņa laikos sacīja, "uzpravīs dūšu". "Wenden Brewery" ir jauna un maza alus darītava Cēsīs un viņu produkts veldzējoši uzmundrinošs. Abi ar fotogrāfu Mārtiņu esam vienisprātis – ir labs!

Pārējais izstādes apmeklējums līdzinās šim alus malkam – niansēts, jaunas garšas sniedzošs. Te ir viss, ko vien var iedomāties, vai ko dažreiz meklēju veikalos, bet neatrodu. Te ir viss, ko var atrast, apmeklējot gadatirgus. Nu, gandrīz viss! Te ir arī produkti, kas veikalos vēl nav bijuši un savu pircēju vēl nav sastapuši!

Faktiski izstāde ir tāds milzu Kalnciema ielas, Straupes labumu un Ziemassvētku tirgus kopā ņemot.

Izstādē var atrast sen zināmus ražotājus un iepazīt jaunus. Te var baudīt kā Kurzemes, tā Vidzemes smeķi un pāris soļus tālāk jau mieloties ar Gruzijas vai Lietuvas ēdmaņu. Visa izstāde ir viena liela degustācija, kā jau tirgū – nepirks tak kaķi maisā! Silti iesaku nākt ar savu baltmaizes šķēli, ko uzkost pa starpām, lai varētu degustēt ar pilnu atdevi un izbaudīt īsto garšu.

Uzmanību – gruzīnu viesmīlība!

Baudīt te ir ko – sākot ar dažnedažādiem kūpinājumiem, beidzot ar sukāžu lērumu un ķiplokiem tūkstoš veidos. Nevar nepieminēt, ka izstādē šķiet sabraukuši gandrīz visu novadu bitenieki. Un tad vēl bīstamās dažādu uzlējumu un vīnu lamatas. Ja esi viens un pie stūres, tad labāk šo nemaz nesākt, ja vien nenēsā līdzi spļaujamtrauku. Sevišķi iesaku uzmanīties no Gruzijas stenda, kur neiztrūkstoši ir arī vīns. Un, kā jau tas gruzīniem pieņemts, ja glāze tukša, tā jāpiepilda. Tāpēc, nedzeriet to tukšu, ja nevēlaties uzreiz apreibt!

Ķiplokpiparsāls un plūškoku kokakola

Saprotams, ka izstādē visu redzamo var ne tikai nodegustēt, bet arī nopirkt. Ņemot vērā, ka es jau krietnu laiku esmu atradusi nesāt skaidru naudu, tad mans budžets netiek noplicināts, jo pārsvarā norēķini ir ar skaidru naudu. Un, paldies visiem tirgus dieviem, ka tā, jo te es mierīgi varētu iztērēt visu elektrības rēķinam paredzēto naudu. Taču to kompensēju, savācot vizītkartes un piesekojot ražotājiem sociālajos tīklos, lai varu zināt, kur un kad gardumi dabūjami.

Skaidra lieta, ka man kā dzimušai vidzemniecei sirdi un gastronomiskās baudas receptorus silda un kņudina viss no Vidzemes. Un arī te daudz jaunumu, ko nezināju – izrādās netālu no maniem laukiem Liezeres pusē ir vesela ķiploku paradīze "Lancori", kas ķiploku pārvērš gan granulās, gan pulverī, gan ķiplokpiparsālī, bet Burtniekos audzētās ziemeļu ogas tiek pārvērstas sīrupos "LIVO". Mūsu mājā absolūts favorīts ir plūškoku sīrups, ko, sajaucot ar gāzētu ūdeni, iegūst padzērienu, bērni dzer un sauc par kokakolu.

Zīmē uz kafijas, jauc kokteiļus un izbaudi līdz garozai

Un neba tikai ēdmaņu vien te var baudīt! Te var nolūkot savam dārzam jaunu grilu, bet virtuvei katlus un pannas. Izstādē notiek dažādi konkursi: kā labāko pavāru, tā labākās maizes. Katru dienu tiek atklāts kāds jauns stends un notiek iepazīstināšana ar citvalstu virtuvēm. Izstādi var ne tikai vērot un izgaršot, bet arī aktīvi piedalīties, piemēram, iemācīties zīmēt uz kafijas, tā, lai rīts sākas kā mākslas darbs. Te var apgūt perfekta smūtija pagatavošanu un līdzdarboties bezalkoholisko kokteiļu jaukšanā.

Šodien izstādes pirmā diena, bet jūtu – būt jābrauc vēl! "Riga Food 2022" darbojas līdz 10. septembrim – visas iespējas iepazīt, uzzināt, pagaršot gan sāļus, gan saldus kārumus un vēl aiznest mājās kādu ciemkukuli!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!