Foto: Shutterstock
Pacienāt kolēģus ar savu jubilejas cienastu ir jauka un mīļa tradīcija. Daļa no mums joprojām cep tortes, cepumus un kūkas, lai iepriecinātu kolēģus, daļa pasūta sāļos un saldos kliņģerus vietējās konditorejās. Pēc novērojumiem jāsecina, ka senāk cienastu nešanas tradīcija likās nozīmīgākā un rūpīgāk pārdomāta, savukārt šodien nereti mēdzam sadarboties ar citiem jubilāriem un pasniegt kopīgu cienastu. Mīļi un personiski, ja pacenšamies un mājās radām cienastu paši, bet – ērti un daudz vienkāršāk, ja pasūtām to konditorejā.

Klāti galdi vai piedzīvojuma sajūta?

"Cienastiņa atnešana uz darbu ir skaista un jauka tradīcija. Varētu pat teikt – izmirstoša drīzāk, nekā esoša. Darām to retāk nekā pirms gadiem divdesmit. Bet kolēģu pacienāšana – tas ir forši. Bet forši tajā gadījumā, ja jubilārs atnes uz darbu ko paša gatavotu. Tad kolēģiem rodas interese, kāds aizņemas recepti vai diskutē par konkrēto ēdienu. Ja ir laiks un iespēja, tad pašu gatavots cienasts – tas ir apsveicami," stāsta sabiedrībā iemīļotā svētku radītāja Gundega Skudriņa.
Pirms gadiem divdesmit, kad vēl strādājusi Latvijas Neatkarīgajā televīzijā, viņa nesusi kolēģiem rūpīgi pārdomātus cienastiņus. "Es, kā cilvēks no mazpilsētas, jubilejā braucu uz darbu ar cienastiem un klāju galdus, un citi kolēģi brīnījās. Bet es tā biju radusi, mūsu pusē tā darīja," stāsta Gundega. "Šobrīd es arī tā darītu, bet tagad, kad darbs lielā mērā notiek attālināti, cienastu nešanu uz darbavietu esmu nomainījusi pret piedzīvojuma sajūtas radīšanu kopā ar kolēģiem un kopā būšanu kādā izbraucienā ārpus darba."

Padomus cienasta izvēlē svētku radītāja Gundega izvairās dot, jo "katrs esam tik atšķirīgi pēc pārliecības, dzīvesstila, filozofijas, un visbeidzot – noskaņojuma". Ja cilvēks ir minimālisma piekritējs, tad viņa cienastam nevajadzētu izvēlēties gastronomiskos dekorējumus. Savukārt citam patīk krāšņi cienasti ar noformējumu, pretējā gadījumā šķitīs, ka tie nav svētki. "Un vispirms vajadzētu saprast vadmotīvu – vai iepriecināsim sevi vai kolēģus, jo visiem izdabāt nav iespējams. Un, kā jubilāram ļoti patīk, tā arī ir labi darīt," stāsta Gundega Skudriņa.

Konditoru cienastu piedāvājums

Dažreiz jubilāram nav vēlmes pavadīt papildu stundas virtuvē, veidojot cienastu, bet tomēr iepriecināt kolēģus gribas. Tad atliek vērsties kādā konditorejā un pasūtīt gardumu tur. "Tasty" aptaujā, kādus īpašu cienastus pasūtījumiem piedāvā konditori.

Eklērnīca "Raunas dārzs" piedāvā cienastam smiltsērkšķu eklērus. Vārītajam krēmam esot pievienota Latvijā audzētu smiltsērkšķu sula.

Foto: Publicitātes foto

"Hanna Anna" kā cienastu iesaka tartītes. Iecienītākās esot marakujas, šokolādes-lazdu riekstu un eksotiskās.

Foto: Publicitātes foto

"Kūkotava" iesaka vienu no kafejnīcas klientu iecienītākajiem produktiem – medus kūku.

Foto: Publicitātes foto

"Bezē konditoreja un kulinārija" piedāvā pacienāt kolēģus ar vēja kūkām.

Foto: Publicitātes foto

"Citāda konditoreja" stāsta, ka iecienīts esot marcipāna krēma kliņģeris ar ogām un ķiršu mērci.

Foto: Publicitātes foto

"Kamoliņu kūkas" piedāvā cienastam lauku kūku – biskvīts, vārītais un zemeņu krēms, dzērveņu ievārījums.

Foto: Publicitātes foto

"Napoleons" cienātu ar saldo vai sāļo kliņģeri, kas, gatavots pēc vecmāmiņas receptes, esot sulīgs.

Foto: Publicitātes foto

Pacienāt kolēģus – tā ir tava izvēle. Lai izdodas mīļi, garšīgi un galvenais – tieši kā tu vēlies!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!