Foto: Reuters/Scanpix
Šogad Francija ir nākusi klajā ar pavisam unikālu, starptautiska mēroga pasākumu "Gout de France" ("Francijas garša"), kas martā risināsies 152 pasaules valstīs, arī Latvijā. Pasākuma iniciatori ir Francijas Ārlietu un starptautiskās attīstības ministrs Lorāns Fabiuss un šefpavārs Alēns Dikass (attēlā). Pasākuma kulminācija būs 19.martā, kad visās pasākuma dalībvalstīs notiks īpašas vakariņas, aicinot cilvēkus ieturēt maltīti franču stilā jeb "a la francaise" un "cildinot Francijas kulināro mantojumu", teikts programmā. Akcijā ir iesaistījušies 1000 šefpavāru piecos kontinentos, kas sagatavos 1000 īpašu ēdienkaršu, veltītu šai dienai.

Latvijas Pavāru kluba prezidente un restorāna "Elements" šefpavāre Svetlana Riškova portālam "Tasty.lv" stāsta, kādēļ Latvijas restorāni netiek iekļauti pasaules ietekmīgākajā kulinārajā ceļvedī, nesaņemot prestižāko vērtējumu - "Michelin" zvaigznes.

"Protams, mūsu šefpavāri sapņo par "Michelin" zvaigznēm. Tomēr šo prestižo vērtējumu var saņemt tikai tad, kad valstī ir sasniegts noteikts tūrisma un ekonomisko rādītāju līmenis. Pagaidām mēs to vēl neesam sasnieguši," skaidro Svetlana. "Tomēr pavāru pasaulē aizvien biežāk tiek runāts, ka par mums interesējas. Nav izslēgts, ka šis priecīgais brīdis pienāks pavisam drīz."

"Mūsu šefpavāru līmenis ir itin augsts. To kārtējo reizi pierāda nesenā godalgu "raža" kulinārajā festivālā Salonikos, kur piedaījās labākie pavāri no 36 pasaules valstīm. Latvijas komanda no festivāla atgriezās ar vienu zelta un trijām sudraba medaļām. Mēs esam gatavi rādīt klasi un stažējamies pie pasaulē labākajiem pavāriem, ieskaitot ar "Michelin" zvaigznēm godalgotos. Atlicis vien pacelt ekonomiku," stāsta šefpavāre.

Vietējo restorānu problēma slēpjas tajā, ka, kaut arī šefpavāru profesija Latvijā ir prestiža un labi apmaksāta, tajā pašā laikā someljē, oficiantu, bārmeņu un konditoru amati šobrīd nav pārāk populāri. Bet laba restorāna pamatā ir profesionāla komanda, kas nodrošina atbilstošu servisu, uzsver Svetlana Riškova.

Foto: LETA

Latvijas virtuves un produktu augsto līmeni slavē arī Francijas vēstnieks Latvijā Stefans Viskonti. Sarunā ar portālu "Tasty.lv", Viskonti atklāja, ka arī pats ļoti labi gatavo, viņa meistarstiķis - karaliskais zaķa cepetis, kurš jāgatavo vairākas dienas. Vēstnieks ir baudījis arī šefpavāra Alena Dikasa gatavoto maltīti: "Tas bija dievīgi!"

Jau vēstīts, ka šogad Francija ir nākusi klajā ar pavisam unikālu, starptautiska mēroga pasākumu "Gout de France" ("Francijas garša"), kas martā risināsies 152 pasaules valstīs, arī Latvijā. Pasākuma kulminācija būs 19.martā, kad visās pasākuma dalībvalstīs notiks īpašas vakariņas, aicinot cilvēkus ieturēt maltīti franču stilā jeb "a la francaise" un "cildinot Francijas kulināro mantojumu", teikts programmā. Akcijā ir iesaistījušies 1000 šefpavāru piecos kontinentos, kas sagatavos 1000 īpašu ēdienkaršu, veltītu šai dienai.

Latvijā "Francijas garšā" ir iesaistījušies trīs šefpavāri, kas pārstāv trīs restorānus, un katram no tiem ir sava pieeja pasākuma idejai. Restorāna "Elements" šefpavāre, Latvijas šefpavāru kluba prezidente Svetlana Riškova izvēlējusies tradicionālu pieeju un viņas sešu ēdienu ēdienkarte būs maksimāli autentiska, izmantojot franču produktus un izejvielas. Tajā būs vīna gliemeži ar ķiploku sviestu, baložgaļas terīne ar šalotes sīpolu marmelādi un kaltētu tomātu tapenādi un šokolādes eklērs lazdu riekstu glazūrā ar vaniļas saldējumu un siltu kalvadosa mērci.

Savukārt vīna telpas "Tinto" izvēle ir Latvijas produkti Francijas ēdienkartē - meža gaļas terīne ar kornišoniem vai klasiskais Lionas ēdiens - līdakas klimpas ar omāru mērci. Kā izteicās "Tinto" direktors Arturs Bušs - ar pīlēm gan Latvijā ir pagrūti, tāpēc pīles krūtiņa, kas tiks pasniegta ar pastinaka, Parmezāna siera biezeni un cukurzirņiem, gan būs atceļojusi no pašas Francijas.

Trešais pasākuma dalībnieks ir šefpavārs Artūrs Arnicāns un restorāns "Astor Riga" arī ar klasisku Francijas ēdienkarti - "foie gras" krēms ar karamelizētām pistācijām un tartleti, Šarolē liellopa tartats ar Dižonas sinepju mērci un cepta Barbarī pīles krūtiņa.

"Francijas garšas" ēdienkarte šajos restorānos tiks piedāvāta ne tikai pasākumu kulminācijas dienā, 19.martā, bet arī līdz tam.

"Francijas garšu" šogad papildina vēl vairāki pasākumi - tas sakrīt ar tradicionālā vīna festivāla "Riga Wine&Champagne" norises laiku. Festivāls piedāvās vienu no pasākuma "naglām" - "Eat, drink, vote" ("Ēd, dzer, balso") vakariņas, kurās vīns tiks "precināts" ar ēdienu un vakariņu dalībnieki balsojumā noteiks saderīgāko pāri.

Cik spēcīga Francijā ir kulinārijas māksla, tikpat spēcīga un izsmalcināta ir tās kultūra, un nereti abas šīs jomas cieši savijas. Tā Francijas institūts Latvijā "Francijas garšas" akcijas ietvaros aicina uz diviem bezmaksas filmu seansiem, kuros demonstrēs filmas, kuru tēma ir gastronomija - "Grauda noslēpums" ("La graine et le mulet", 20. martā pl. 20.00) un režisora Daniela Koena komēdiju "Šefs" ("Comme un Chef", 24. martā pl. 18.00).

Plašāka informācija par "Gout de France" atrodama pasākuma mājas lapā (www.goodfrance.com), kā arī Francijas institūta mājas lapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!