Foto: Shutterstock

Veikalu plauktos arvien plašākā piedāvājumā parādās dažādi pulveri no dārzeņiem, augļiem un ogām, taču līdz ar to iepazīšanu, ne vienam vien rodas jautājums – kāda ir tā vērtība un kā to pielietot? Tā kā arī Latvijā veiksmīgi uzsākta šādu produktu ražošana, portāls Tasty.lv konsultējās ar ražotāju ''Absolūts ēd'' pārstāvi Ilzi Lipsku, lai noskaidrotu ko vairāk par šo produktu.

Iemesls tam, kāpēc šāda veida pulveri no ogām, dārzeņiem un augļiem, pamazām iekaro kulinārijas entuziastus un veselīga dzīvesveida piekritējus, ir globālais dzīvesveids. Šobrīd teju vairāk kā jebkad cilvēki domā par produktiem, ko lieto uzturā un meklē jaunus risinājumus, kā nodrošināt organismu ar nepieciešamo. Tā kā ļoti pieprasīti ir dažādi smūtiji, cilvēki meklē risinājumus, kā dažādot garšu un bagātināt kokteili, ko dzert kā veselīgu alternatīvu ēdienreizei, skaidro Ilze.

Ilze stāsta, ka pašu saimniecībā lēmums uzsākt pulveru ražošanu aizsākās brīdī, kad bija jāmeklē alternatīvas konservējumiem, kas mājās netika apēsti tik daudz, cik sagatavots. Tā kā pulvera veidā jebkurš produkts saglabājas ilgāk un arī pielietojuma iespējas ir plašākas, tad arī pulveri ievērojami guvuši atzinību ne tikai pašu mājās, bet arī citu ēdienkartēs.

Kā tiek gatavoti veselīgie pulveri?

Smalki samaltais pulveris no kabačiem, ķirbjiem, bietēm, ogām vai pat āboliem tiek iegūti ar kaltēšanas metodi. Ilze atklāj, ka pašu saimniecībā visi produkti tiek kaltēti 45 grādu temperatūrā, līdz ar to, uzturvērtības nezūd. Produkts zaudē ūdeni, bet pulvera veidā iegūta koncentrētāka garša, saglabājot visas vērtīgās minerālvielas un vitamīnus.

Svarīgi uzsvērt, ka pulveris ir koncentrēta deva, un, piemēram, viena paciņa burkānu pulvera aizstāj 600 gramus svaigu burkānu, tāpēc šī piedeva vienmēr jālieto ļoti maz, nepārspīlējot ar daudzumu. Par devas izmantojumu jāpiedomā ne tikai garšas aspektā. Augļi un dārzeņi satur daudz cukuru, un vienā tējkarotē pulvera cukurs var būt pārsteidzoši lielā devā, tāpēc pulveris jāizmanto kā garšvielas un neliela piedeva ēdienam, stāsta zinātāja.

Kur pielietot pulveri?

Viens no populārākajiem pulvera pielietojuma veidiem ikdienā ir smūtiji. Pievieno iecienītāko pulveri, maini ierasto kokteiļa garšu un padari to vērtīgāku.

Pulveri ļoti labi garšos kopā ar kefīru, biezpienu, bet skaistu krāsu, ne tikai garšu, piedos arī pankūku, kūku mīklām, cepumiem, kēksiņiem, vafeļu mīklai un maizei. Ja vēlies dabīgu krāsvielu, kāds spilgtāks pulveris, piemēram, no bietēm, noderēs arī iekrāsošanai. Šos produktus der paturēt prātā, kad nepieciešams iekrāsot kādu kūkas glazūru, mīklu, piemēram, makarūnu gatavošanā, vai arī vienkārši vēlies ierastās brīvdienu pankūkas vai omleti padarīt oriģinālāku. Jebkurš pulveris gardi papildinās iecienīto dip mērci, plācenīšus, jogurtu, humusu un krēmzupas. Starp citu, pulveris būs efektīvs arī dažādu konditorejas izstrādājumu dekorēšanā, piemēram, apviļājot trifeles pulverī.

Ja bērns nelabprāt ēd ķirbjus, tad ķirbju pulveris noteikti ir labs veids, kā iemānīt šo vērtīgo ogu, un to var attiecināt uz jebkuru produktu, ko nelabprāt ēdam svaigā veidā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!