Ilzes Veisbārdes vārds jau gadiem saistīts ar Jāņa Rozes grāmatnīcām – Ilze ilgus gadus rūpējas par izdevniecības vārda nešanu pasaulē. Viņa vienmēr darbojusies radoši – gan mārketinga jomā, gan organizējot šaurākam un plašākam ļaužu lokam domātus sarīkojumus, un jau daudzus gadus rīko arī brīnišķīgas saiešanas gan radiem un draugiem, gan kolēģiem. Viņa prot arī dāsni dalīties: ar receptēm, ar piedzīvotā iespaidiem, interesantām idejām, vārdu sakot – uzšķilt dzirksteli līksmai atmosfērai un piemest pa kādam pipariņam, lai tā labāk iespiežas atmiņā. Daļu šīs pieredzes kopā ar Iritu Skirmanti apkopojusi krājumā “Viesību grāmata: radošas idejas neaizmirstamai ballītei”, kurai izvēlējās tematiskās ēdienkartes. Kopš 2021. gada pavasara Ilze sevi var pilntiesīgi dēvēt arī par ēdienu blogeri – lūk, viņas veidotais blogs!

Un nu izdevniecība “Jānis Roze” rosina izmēģināt Ilzes izvēlēto recepšu izlasi “Ēd laimīgs”, kurā atrodamas ēdienkartes Lieldienām, Mātes dienai, Līgo svētkiem, Ražas svētkiem, Mārtiņdienai, Ziemassvētkiem un Vecgada vakaram, kā arī svinībām karstasinīgās Spānijas, garšīgās Itālijas, dāsnās Gruzijas, kārdinošās Grieķijas un pikanto Austrumu noskaņās.

Par grāmatas ieceri autore saka šādi: “Pirms vairākiem gadiem sapratu, ka rosīšanās pie plīts ir vairāk nekā tikai praktiska vajadzība vai pienākums. Šis process mani patiešām aizrauj, relaksē un iedvesmo. Tā sākās eksperimenti manā šaurajā virtuvē, kur vietas pietika tikai man vienai, bet tas netraucēja gatavot arī apjomīgākus mielastus, jo man ļoti patīk uzņemt ciemiņus, pārdomāt ēdienkarti, skaisti saklāt galdu un kopā ar viesiem baudīt gardo maltīti.

Es iedvesmojos no pavārgrāmatām, skatos video materiālus, apmeklēju kulinārijas meistarklases, smeļos idejas ceļojumos un atklāju jaunas garšas. Mani palīgi virtuvē ir cepeškrāsns un virtuves kombains. Esmu mazliet vai varbūt pat ļoti izlutinājusi savu ģimeni, ļoti bieži ceļot galdā kādu jaunu ēdienu, bet allaž sagaidu arī komentārus un ieteikumus, ko varētu pilnveidot. Nolēmu, ka vēlos jūs aizvest garšas ceļojumā.

Atrādīt receptes, pēc kurām gatavoju, svinot Lieldienas, vasaras saulgriežus, Mārtiņdienu un Ziemassvētkus. Aiztraukties iztēles ceļojumos pa Vidusjūras zemēm, uz Gruziju un Tuvajiem Austrumiem. Saklāt skaistu galdu ar traukiem no bufetes, kuras durvis ir grūti aizvērt, izdekorēt galdu ar ziediem un pasniegt no sirds gatavotu maltīti.”

Lai iecerētā grāmata izdotos tikpat krāšņa, cik garšīgi ir tajā aprakstītie ēdieni, Ilzei palīdzējusi vesela radošā komanda: fotogrāfe Ieva Andersone, stiliste Ginta Vītola , dizainere Beāte Paegle, vārdu un noskaņu tvērēja Inga Pizāne.

Skaistajās fotogrāfijās var ne tikai apskatīt, kāds rezultāts sagaidāms, izmantojot konkrēto recepti, – tās ļauj kaut nedaudz iejusties arī svētku gaisotnē. llze ir pārliecināta – to uzburt nav nemaz tik grūti. "Vajag tik iedvesmu un vēlēšanos. Lai šī grāmata to sniedz!" novēl Ilze.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!