"Īpaši atceros skolotāju Jāzepu Arbidānu, kurš nemācīja gatavot ēdienu, bet iemācīja mīlēt to, ko tu pats pagatavo," – atminoties savu ceļu uz pavāra profesiju, stāsta Gaismas pils restorāna "Klīversala" šefpavārs Dāvis Kancāns. Viņš savas pavāra gaitas uzsācis, iestājoties Restorānu servisa skolā, kur fantastiski skolotāji pavārmākslu ļāvuši ieraudzīt pavisam citā gaismā.

Par pavāru nepiedzimst

Dāvis ir pārliecināts, ka par pavāru nepiedzimst, to iemācās: "Pavārmāksla ir ļoti vienkārša, tikai daudzi to lieki mēģina sarežģīt. Ne katrs cilvēks var skaisti un krāšņi izdekorēt lielu torti, toties to izcept var iemācīties jebkurš cilvēks, kuram ir liela apņēmība, izturība un vēlme mācīties." Pateicoties zinošiem skolotājiem un citiem pavāriem, Dāvim pavāra profesija ir kļuvusi par dzīvesveidu. Viņš ir paņēmis mazumiņu zināšanu no katra šefa, ar ko reiz kopā ir strādājis, un ne tikai – Dāvis ļoti daudz ir mācījies no cilvēkiem, kas nav pavāri, toties visu mūžu ir gatavojuši neskaitāmi daudz un dažādus ēdienus. Un tieši šie cilvēki ir iemācījuši tādus knifus, ko skolā un restorānos nemāca.

Komandā ir spēks

Dāvis atzīst, ka vislabāk ir strādāt komandā, jo tieši komandā ir spēks. Arī citi kolēģi domā tieši tāpat, tādēļ kopīgi tiek radītas burvīgas un ļoti garšīgas lietas, turklāt tā ir lieliska iespējam vienam otru papildināt. Arī Gastronomijas festivāla, kurš notiek vēl līdz 6. septembrim, piedāvājums ir tapis, visai komandai liekot kopā savas idejas, jo tieši tā izdodas vislabākais rezultāts.

Nekautrējies skatīties pavārgrāmatās!

Šefpavārs stāsta, ka mēdz izmantot jau gatavas receptes, atsaucoties uz to autoriem. "Nav nekas slikts ēdienkartē iekļaut citu talantīgu pavāru radītus fantastiskus ēdienus! Ikvienam iesaku ieskatīties pavārgrāmatās vai jautāt pēc padoma citiem, jo viens cilvēks jau visu nevar zināt. Mēs lieliski varam mācīties un iedvesmoties viens no otra!" Starp citu, tieši šobrīd jaunais šefpavārs Dāvis veido garšu bibliotēku, kurā būs izcelti labākie ēdieni, kurus ir radījuši viņam līdzās esošie cilvēki. Bet tas jau ir cits stāsts!

Bez modes tendencēm neiztikt

Dāvis ir novērojis, ka arī restorānu piedāvājumos ir modes tendences, tāpat kā it visā. "Šobrīd pavāri cenšas būt zinoši un moderni, apvienojot dažādu valstu virtuves. Sevi gan es pagaidām uzskatu par jaunpienācēju pavārmākslā, jo man vēl ir daudz, kurp augt!" Šefpavārs pats restorānus apmeklē visai reti, bet viņam ļoti patīk, ja restorānā var izbaudīt labu atmosfēru, viesmīlību un arī labu ēdienu. Viens no Dāvja pēdējā laika atklājumiem ir nesen atvērtā kafejnīca "Nom Nom Cafe", kur piedāvā ļoti gardas kūciņas. Vēl Dāvis ir iecienījis bāru/restorānu "YOLO", kas simpatizē ar nepiespiesto gaisotni un piedāvā nevis delikateses, bet vienkārši garšīgu ēdienu. Dāvis nav liels kritiķis: "Ēdiens nevar būt slikts – tas var būt tikai slikti pagatavots."

Ēdienam jāizskatās skaisti, bet ne pārspīlēti

Gardēži novērtē garšīgu un kvalitatīvu ēdienu, un arī tā izskatam ir būtiska nozīme. "Ar šķīvja apgleznošanu un pārlieku krāšņumu es neaizraujos, bet vienmēr pievēršu uzmanību ēdiena krāsai un lieku akcentus, vadoties pēc tās." Šefpavāram Dāvim pašam patīk vienkāršs un garšīgs ēdiens – pankūkas joprojām ir viņa favorītes. Bērnībā Dāvja ģimenē par tradīciju bija kļuvušas pankūku svētdienas, un tās viņam nekad nav apnikušas un nekad arī neapniks.

Varam iedvesmoties no dāņiem

Lai gan Dāvim vistuvākā sirdij ir latviešu virtuve, viņš interesējas arī par citu tautu virtuvēm. Tā kā šefpavārs kādu laiku dzīvoja Dānijā, tad ir pamanījis, ka šīs valsts virtuve attīstās, turklāt dažas lietas mēs varētu mācīties vai vismaz iedvesmoties no tām. "Dāņiem ir jauniešu centri, kuros ir dažādas izklaides iespējas – galda teniss, spēļu konsoles, staļļi un arī brīvā virtuve, kurā var iet ar saviem produktiem un gatavot pusdienas. Tur tiek rīkoti arī pasākumi, kur šefpavāri māca jauniešiem gatavot, turklāt tas viss ir bez maksas." Vēl dāņiem ļoti patīk eksperimentēt ar ēdienu, bet tajā pašā laikā viņi saglabā patriotiskumu attiecībā uz izejvielām – priekšroka vienmēr tiek dota pašmāju produktiem.

Restorāns bibliotēkā - liela atbildība

Restorāns "Klīversala" atrodas Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, un tas uzliek ļoti lielu atbildību. Gaismas pils ir moderna kultūras celtne, un arī restorāna komanda seko jaunumiem un pati veido jaunas tendences. Dāvis atzīst, ka latviešu virtuve nav tikai tas, ko radījuši mūsu senči, arī šodien radītais kļūst par latviešu virtuves sastāvdaļu. Un Gaismas pils restorāna ēdienkartē tas viss arī atspoguļojas – viesi var nobaudīt latviešu tradicionālos ēdienus jaunā un mūsdienīgā izpildījumā. Daļai ēdienu ir jūtams citu tautu virtuves pieskāriens.

Šefpavārs Dāvis Kancāns aicina vēl līdz 6. septembrim Gaismas pils restorānā "Klīversala" nobaudīt īpašo Gastronomijas festivāla četru kārtu maltīti, kā arī piedāvā gardēžiem pašiem mājās pagatavot ko ļoti gardu – melnās lēcas ar dārzeņiem, ceptu zandarta fileju un Rīgas šampanieša mērci!

Cepta zandarta fileja ar Rīgas šampanieša mērci - restorāna 'Klīversala' recepte

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!