Foto: Shutterstock
96 gadi, no kuriem 70 pavadīti tronī – iespaidīgs sasniegums. Šajā nedēļas nogalē Lielbritānija svin Viņas Majestātes karalienes Elizabetes II valdīšanas Platīna jubileju, un karaliene joprojām ir visu lielāko notikumu centrā. Kā viņa to spēj?

Mēdz teikt, tu esi tas, ko tu ēd. Laikraksts "Independent" aptaujājis karalienes bijušos šefpavārus, lai noskaidrotu, ko ēd Anglijas karaliene, lai būtu tik izcilā formā. Kas zina, vai Anglijas karalienes vārdā kādreiz kāds nosauks diētu, bet – pilnīgi iespējams. Kurš gan atteiktos no diētas, kurā ir gan laši, gan kūkas, gan džins?

Zināms, ka karaliene bauda maltītes četrreiz dienā – bet mazās porcijās. Programmā ir brokastis, pusdienas, pēcpusdienas tēja un vakariņas. Vai slavenā karaliskā džina pauze ietilpst kādā no ēdienreizēm, vai arī ir atsevišķs pasākums, šefpavāri klusē.

Karaliski un bez ogļhidrātiem

Brokastis ir vienkāršas: tase tējas ar cepumiem, kam seko bļodiņa ar pārslām.

Pusdienas Viņas Majestāte bauda garšīgas, bet diezgan spartiskas: grilēta zivs ar tvaicētiem spinātiem vai kabačiem, grilēta vista ar salātiem – vārdu sakot, klasiska izvairīšanās no ogļhidrātiem.

Foto: Shutterstock

Angļu pēcpusdienas tēja

Piecos pēcpusdienā karaliene bauda pēcpusdienas tēju ar mazajām, apaļajām angļu maizītēm – "scones" – ko briti ēd kopā ar ievārījumu un putukrējumu. Maizīti pārgriež uz pusēm un tad... Šis ir viens no britu ēdienu karu mūžīgajiem jautājumiem. Ko uzziest vispirms – ievārījumu vai putukrējumu? Ir divas nesamierināmas nometnes. Taču karaliene uz maizītes pirmo uzziež ievārījumu. Līdz ar to jautājumam par pareizo maizīšu ēšanas veidu taču vajadzētu būt skaidram un izlemtam.

Foto: Shutterstock

Viens no karalienes bijušajiem šefpavāriem pastāstījis, ka pēcpusdienas tēja pulksten piecos ir pilnīgi obligāts pasākums, lai kur karaliene arī būtu devusies. Pasaule var iet bojā un pasaulē citur tajā laikā var būt pulksten seši no rīta, bet karaliene baudīs savu pēcpusdienas tēju pulksten piecos pēc Anglijas laika, un tā tam būs būt. Šis tiešām sniedz zināmu drošības sajūtu. Kamēr karaliene pulksten piecos dzers tēju, ir cerība, ka pasaule bojā tomēr neaizies.

Foto: Shutterstock

Tautas ēdiens uz karalienes galda

Vakariņu ēdieni pilī, cik saprotams, ir dažādi, taču tajos, protams, nekad nav ķiploku vai jūras velšu. Ēdienkarte karalienei tiek piedāvāta divreiz nedēļā, un viņa atzīmē, ko vēlētos. Ja kāds ēdiens karalienei nav gājis pie sirds, viņa nekad to nepasaka tieši. Esot kāda grāmatiņa, kurā viņa virtuves personālam veic dažādas piezīmes – piemēram, uzraksta, ka to vai šo ēdienu ēdienkartē vairs nevēlas.

Foto: Shutterstock

Piektdienās pilī tiek pasniegts britu tradicionālais ēdiens fish'n'chips – kartupeļi ar fritētām zivīm. Šis ēdiens garšo visiem, arī karalienei. Šajā ziņā karaļnams vienojas ar visu tautu, jo kartupeļi ar zivīm ir nācijas iemīļots, vienkāršs un demokrātisks ēdiens, populāra piektdienas vakara izvēle visos britu krogos.

Baudas, baudiņas

Kas ir karalienes gastronomiskās vājības? Viņa esot īsta šokololiķe – šokolādes kūka no baltās un tumšās šokolādes esot viena no viņas vājībām.

Foto: Shutterstock

Viens no karalienes komforta ēdieniem esot arī karsta siera un šķiņka sviestmaize – "monsieur sandwich". Jādomā gan, ka šī mazā auguma sieviete ar dzelzs gribu un pašdisciplīnu spēj lieliski savaldīt savas gastronomiskās iegribas.

Foto: Shutterstock

Runājot par dzērieniem, karalienes mīlestība pret pēcpusdienas džinu ar toniku ir slavena. Viņai tīkot arī saldais aperatīvs "Dubonnet" un šampanietis.

Foto: Shutterstock

Kas attiecas uz džinu, šis prieks Viņas Majestātei, kā runā, jau kādu laiku pirms Platīna jubilejas svinībām ticis liegts – lai izslēgtu jebkurus veselības riskus. Šis gan ir skumji, šajos laikos karalienei ir gana daudz kreņķu tāpat, lai atteiktos no maziem prieciņiem. Cerams, ka bēdīgos brīžos viņa izmanto savu karalienes statusu, lai piecirstu kāju pie zemes un tomēr dabūtu savu pēcpusdienas džinu.

Lai nu kā, Angljas karalienes diēta izskatās gan pietiekami veselīga, gan garšīga – savu reizi var panašķoties, savu reizi pagrēkot... Protams, ēdiens nav vienīgais ilgmūžības un veselības iemesls, taču tam neapšabāmi ir nozīme. Cerams, ka Viņas Majestāte savas Platīna jubilejas karaliskās maltītes patiesi izbauda. God Save the Queen – Dievs, sargi karalieni!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!