Foto: Shutterstock
Vai iespējams ar ēdienu uzlabot pašsajūtu pirms un pēc būstervakcīnas? Nekādu brīnumēdienu nav, bet, jā, nelielas izmaiņas ēdienkartē var palīdzēt, tā saziņā ar uztura speciālistiem un zinātniekiem secinājis portāls "EatingWell".

Ko ēst pirms būsterpotes

Pirms potes speciālisti iesaka paēst kaut mazliet, īpaši, ja ne pārāk patīk adatas un ir tendence uz satraukumiem: ēdiens stabilizē, nomierina un līdzsvaro.

Īpašu ēdienu, ko ēst, lai vakcīna iedarbotos labāk, nav – uztura zinātnieki iesaka pilnvērtīgu ēdienkarti, kas nāks par labu jebkurā gadījumā: augļi, olīveļļa, zivis, pilngraudu ēdieni, rieksti, avokado.

Ieteikums ir izvairīties no alkohola 24 stundas pirms un pēc potes. Ne tāpēc, ka alkohola dēļ vakcīna varētu neiedarboties, bet galvenokārt tāpēc, ka alkohols rada organisma atūdeņošanos, kas savukārt noved pie galvassāpēm un sliktas pašsajūtas. Ja pēc potes nāksies mazliet izjust tādas blaknes kā galvassāpes, galvas reiboņus un nelielu vājumu, alkohola radītās sajūtas par labu nenāks.

Ūdeni, jāatceras dzert ūdeni un tējas, visu, kas rūpējas par organisma apūdeņošanu un mitrināšanu. Tas gan ir uztura speciālistu ieteikums vienmēr – ar vai bez "būstera".

Vērtīgi atcerēties: laikus jāsagatavo gardumiņu un komforta ēdiena rezerves gadījumam, ja potes blakusefekti liek justies sanīkušam. Tējas, augļi, mīļākie mierinājuma un stiprinājuma ēdieni – pankūciņas, vistas zupiņa, kas nu kuram – lai viss pa rokai un viegli sasniedzams.

Foto: Shutterstock

Ēšanas un dzeršanas stratēģija pēc būsterpotes

Pirmais un galvenais – ūdens un tēja. Organisms ir jāmitrina. Jāatceras, ka alkohols dara tieši pretējo, tāpēc diennakti pēc potes – labāk ne. Nav nekādu zinātnisku pierādījumu, ka alkohols ietekmētu vakcīnas efektivitāti, runa ir tieši par organisma atūdeņošanos grādīgā iespaidā un slikto pašsajūtu tās dēļ.

Runājot par ēšanu, jācenšas ēst veselīgu un sabalansētu pārtiku, pie viena arī neatsakot sev neko – komforta ēdieni tāpēc arī tiek saukti par komforta ēdieniem. Mierinājumam un balvai jābūt! Savukārt, viegla nelabuma gadījumā palīdzēs tas pats, ko lietojam, kad kaut kas nelādzīgāks apēsts – ingvera tējiņas, kumelīšu tējiņas, sausi cepumi.

Vēl kāds ieteikums, kas gan nav saistīts ar ēšanu – izgulēties! Miegā organisms lieliski atjaunojas un atjauno spēkus, optimizējot imūnsistēmas atbildi uz vakcīnu.

Vārdu sakot – ūdens, garšīgas lietas un kārtīga izgulēšanās. Izklausās gandrīz pēc mini atvaļinājuma, vai ne?

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!