Foto: Publicitātes attēli
Ja Ziemassvētkos jāapdāvina kāds ģimenes loceklis, draugs vai cits tuvs cilvēks, kas virtuvē jūtas kā zivs ūdenī, nav viegli izdomāt, ko likt salaveča dāvanu maisā. Taču pirmssvētku laikā par dāvanu idejām parūpējies ne viens vien Latvijā (un pasaulē) pazīstams kulinārs – dažu nedēļu laikā pavārgrāmatu klāsts piedzīvojis īstenu birumu. Tāpēc izvēlējāmies dažas no spilgtākajām grāmatām, ko uzdāvināt arī savam mājas pavāram, lai iedvesmotu jauniem garšas piedzīvojumiem!

Pa grāmatai var piemeklēt gan tiem, kas meklē klasiskas un latviešu mājas virtuvēm pazīstamas receptes, gan tādiem, kas cer paplašināt kulināro horizontu un doties garšas ceļojumā pa visu pasauli. Turklāt, kaut ko atradīsi arī tam cilvēkam, kas izteicis vēlmi iemācīties gatavot veselīgāk, domājot ne tikai par to, kas ir labs uzturam, bet arī vēdera labsajūtai.

Sandra un Valdis Ošiņi "Eiropas vēsture latviešu virtuvē"

Šī grāmata ir bloga "Garšīgā Latvija" un izdevniecības "Lauku Avīze" kopdarbs, kurā apkopotas mums tik ļoti pazīstamās receptes, ko latviešu ēst gatavotāji pārņēmuši no citām tautām un pieņēmuši kā savējās. Receptes ne tikai iemācīs, kā gatavot īstenu frikadeļu zupu, izcept eklērus vai pagatavot viltoto zaķi, bet arī iepazīstinās ar stāstiem par ēdienu izcelsmes vēsturi. Visas receptes ir pašu autoru pārbaudītas un gatavotas, fotografējis pats Valdis Ošiņš, bet ēdienu pasniegšanai izmantoti seni trauki, kurus sagādāt grāmatas vajadzībām palīdzējis Rīgas Vēstures un kuģniecības muzejs, kā arī autoru draugi un paziņas.

Kur nopirkt: lielākajās Latvijas grāmatnīcās
Cena: 23–26 eiro

Džeimijs Olivers "Katru dienu superēdiens"

Džeimijs Olivers, šķiet, ir pazīstams teju katram – atraktīvo britu šefpavāru redzam kā televizora ekrānos, tā grāmatnīcu skatlogos, kur viņš veras pretī no daudzo pavārgrāmatu vāciņiem. Tieši uz svētku laiku apgāds "Zvaigzne ABC" iztulkojis vienu no pēdējām viņa grāmatām, kas veltīta tieši veselīgam ēdienam – Olivers grāmatas tapšanā konsultējies ar uztura speciālistiem, apbraukājis teju puspasauli un meklējis ilgdzīvotājvalstīm raksturīgos superproduktus, kas varētu būt veselīgas dzīves stūrakmens. Grāmatā ir ne vien ļoti daudz garšīgu un košu recepšu, bet sīki un smalki uzskaitīta informācija par to, cik kaloriju ir katrā maltītē un kas vērtīgs to sastāvdaļās.

Kur nopirkt: lielākajās Latvijas grāmatnīcās
Cena: 21–24 eiro

Ance Anna Šternberga "Topi vesels ar mājas ēdienu"

Šī ir viena no tām pavārgrāmatām, kas īpaši patiks veselīga uztura piekritējiem. Pat ja pirmajā mirklī šķiet, ka grāmata vairāk uzrunās veģetāriešus un vegānus, lasītāju sagaidīs pārsteigums – ir arī gardu zivju un gaļas ēdienu idejas. Būdama naturopāte, Ance Anna Šternberga mainījusi latviešu ēdājiem tik ierastos principus un piedāvā receptes, kas vēderam nebūs pārlieku smagnējas, to saudzējot. Zivis, dārzeņi un bezgrēka saldumi ir lietas, kas atrodamas starp košajām lapaspusēm, tāpēc šī grāmata jo īpaši patiks tiem, kas vēlas apgriezt savus ēšanas paradumus kājām gaisā. Vai arī noderēs tiem, kas jau dzīvo veselīgi, bet grib iemācīties arī tā gatavot.

Kur nopirkt: pasūtot "Topivesels.lv" vai Jāņa Rozes grāmatnīcās
Cena: 25–27 eiro (Ziemassvētku laikā akcijas)

Linda Vilmansone "Visas vakariņas"

Mūsdienīgam un košu lietu mīlošam kulināram pavisam noteikti patiks šī raidījuma "Gatavo 3" kulināres Lindas Vilmansones grāmata. "Šajā grāmatā apkopotas vienkāršas pusdienu un vakariņu variācijas dažādiem garastāvokļiem un gaumēm. Viegli pagatavojamas lietas, kas liks priecāties par garšu, bet nepagurt virtuvē. Jo ēdiens taču jāpiesūcina ar pavāra labsajūtu – tad labi garšos!" uz grāmatas vāciņa raksta tās autore. Nesavtīgi košas, vienkāršas un ļoti kārdinošas receptes tiem, kam patīk paēst garšīgi un sātīgi.

Kur nopirkt: lielākajās Latvijas grāmatnīcās
Cena: 19–23 eiro

Signe Meirāne "Ceļot. Gatavot. Ēst."

Signe Meirāne nu jau kļuvusi par kulta personu Latvijas pavārgrāmatu autoru vidū – šī ir nu jau astotā viņas pavārgrāmata. Tā šoreiz veltīta ne vien garšīgām receptēm, bet arī kulināriem ceļojumiem pa pasauli un Latviju. Nosaukums jau pasaka priekšā, ka grāmata apvieno trīs autores kaislības, kas iet roku rokā – ceļošana, gatavošana un ēšana. Recepšu vidū atradīsi tādas, kas paredzētas gan ikdienas gatavošanai, gan svētku reizēm, kad galdā jāceļ kas īpašs.

Kur nopirkt: lielākajās Latvijas grāmatnīcas
Cena: aptuveni 23 eiro

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!