Foto: Oskars Kupics
Kokteiļu kultūra pasaulē piedzīvo nebijušu uzplaukumu, bārmeņiem radot jaunas, drosmīgas, neparastas receptes un radoši pieejot jau gadsimtiem zināmiem un pazīstamiem kokteiļiem, jo šodienas sabiedrība ir gatava garšas eksperimentiem. Arī Latvija neatpaliek un mūsu bārmeņi ar lielu interesi gan rada paši, gan apgūst pasaules grandu pieredzi.

Tā pavasarī Rīgā viesojās pasaules kokteiļu "galvaspilsētas" Londonā bāra "Artesian Bar" vadošais miksologs Rūdijs Karraro (Rudi Carraro), kurš tiek dēvēts par kokteiļu pasaules jauno uzlecošo zvaigzni. Viņš 30 uzaicinātos Latvijas bārmeņus meistarklasē, ko organizēja un aizvadīja bārs XIII, iepazīstināja ar saviem darbiem, dalījās pieredzē un atklāja jaunas kokteiļu gatavošanas nianses.

Tā kā Latvijā strauji attīstās kokteiļu kultūra, mūsu bārmeņi ar entuziasmu apmeklē šādas meistarklases, ar tajās iegūtajām zināšanām vēlāk iepriecinot un pārsteidzot savus klientus. Rūdijs Karraro Latvijas vadošajiem bārmeņiem atklāja vienu no pasaulē izcilākajiem degvīniem - "Absolut Elyx". "Absolut" degvīns tiek radīts tikai vienā vietā pasaulē - Zviedrijas pilsētiņā Ahusā, kur, ievērojot senas ražošanas tradīcijas, no pazemes tiek ņemts maigais avota ūdens un apkārtnē audzēti ziemas kvieši, kas šim degvīnam nodrošina tā neatkārtojamo, īpaši maigo garšu un unikālo raksturu. Savukārt "Absolut Elyx" ir šā degvīna meistardarbs.

Meistarklases klātesošie tika iepazīstināti ar vairākiem kokteiļiem, kuru autori ir "Artesian Bar" miksologi un kuros līdz ar citiem dzērieniem izmantots izcilais "Absolut Elyx" degvīns. Kokteiļu nosaukumi ir tikpat unikāli kā to garša - "Will of the wood" ("Meža vēlme"), kura sastāvā ir Jameson viskijs, sēņu vermuts, medus un citrons, "Digidiva" ("Absolut Elyx", šerijs, citronūdens, ciprese), "Camouflage" (džins Beefeater, svaiga burkānu sula, vermuts un fermentēta tēja). "Komplektā" ar šiem kokteiļiem nāk unikāla dizaina glāzes, ko saviem īpašajiem dzērieniem veidojuši paši miksologi - neparasts četrstūrains stikla konteiners, glāze "Panda" vai "Ananass".

"Artesian Bar", kas jau trešo gadu pēc kārtas ir saņēmis labākā bāra pasaulē titulu, ir pārsteidzošs pats par sevi - tā interjers ir klasisks, atturīgs un elegants, jo bārs atrodas pieczvaigžņu viesnīcas ēkā, kuras stils savā ziņā "diktē noteikumus". "Artesian Bar" ir ļoti populārs un interesentiem, kas vēlas nobaudīt, bet vēl jo vairāk - redzēt darbībā "Artesian Bar" bārmeņus, sava "vizīte" ir jāpiesaka ļoti laicīgi. Bārā katru vakaru darbojas divi miksologi, kas ik vakaru "uzbur" kopumā 500 kokteiļu. Tomēr bāra meistari atrod laiku arī apmeklēt dažādas pasaules valstis, pasniedzot meistarklases vietējiem bārmeņiem, kurus interesē modernā kokteiļu pasaule, kas piedāvā bezgalīgas radošas iespējas.

"Artesian Bar" savu kokteiļu karti maina tikai reizi gadā, lai šos meistardarbus varētu izbaudīt pēc iespējas vairāk cilvēku, ņemot vērā bāra noslogotību. Šīs ziemas tēma, kurā goda vieta ir it kā vienkāršajam, bet par izcilu atzītajam kokteilim "Camouflage", ir "Atklājot un iepazīstot" ("Unfolding & Exploring"), bet jūlijā to nomainīs tēma, kuras nosaukums vien ir daudzsološs - "Surrealism". 

ALKOHOLA LIETOŠANAI IR NEGATĪVA IETEKME.
ALKOHOLISKO DZĒRIENU PĀRDOŠANA, IEGĀDĀŠANĀS UN NODOŠANA NEPILNGADĪGĀM PERSONĀM IR AIZLIEGTA.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!